Tudomány

Korszerű hígtrágya kezelés

A korszerű állattartás elválaszthatatlan része a korszerű trágyakezelés. Ez talán nem mindig magától értetődő. Elvileg ugyan könnyű belátni, hogy a megtermelt hulladék kezelése ugyanolyan gondosságot kíván, mint a termelés ún. produktív fejezetei (vagyis azok, amelyek közvetlenül befolyásolják az üzem jövedelemtermelő képességét), mégis úgy érezhet...

Újdonságok folyékony élelmiszerek mérésére, töltésére

Az áramló folyékony élelmiszerek mennyiségének mérése a tisztíthatósági követelmények egyidejű betartása mellett régi műszaki probléma. Gyakran alkalmaztak a gyártók oválkerekes vagy csavarlapátos ill. mérőcellás megoldásokat az áramló élelmiszer mennyiségének közvetlen megállapítására, de ezek a forgó rendszerek a természetes mechanikai kopáson tú...

A geoökológia aktuális kutatási problémái

A tájökológiai kutatás Magyarországon is túllépett a hagyományosnak számító tájtipizáláson, és rohamosan fejlõdõ, holisztikus szemléletû tudományággá vált. Cikkünk elsõ részében rövid áttekintést adunk a táj földrajzi értelmezésérõl, a geoökológia és a tájökológia kapcsolatáról, majd az utóbbi évek tájökológiai szakirodalma alapján összegezzük a tá...

Effect of different agronomical measures on yield

The objective of this paper was to obtain information about the effect of interactions and different agronomical measures on autumn saved herbage of different sites in Central Europe (Czech Republic, Germany, Hungary, Poland). Within the different sites, the effect of the factors pre-utilisation (accumulation since June, July or August) and wint...

Reformok előtt áll az Akadémia

A megújulást szorgalmazta az Akadémia elnöke a kétnapos, 175. közgyűlés megnyitóján. Az ünnepségen átadták a tudományos testület kitüntetéseit, a Wahrmann Mór-érmet Csányi Sándor, az OTP első embere kapta.

A PÜSPÖKHATVANI VARGA ÖKOGAZDASÁG GYOMVISZONYAINAK FELMÉRÉSE

Összefoglalás: Gyomflóravizsgálataimat a püspökhatvani Varga Ökogazdaság három tábláján hat kultúrában (őszi búza, zab, rozs, kukorica, borsó, olajtök) végeztem a 2002-es és a 2003-as években. Az 1 × 1 méteres mintaterületek vizsgálata során először elkészítettem azok fajlistáját, majd a jobb feldolgozhatóság érdekében százalékos értékkel becsültem...

Nem minden alapanyag ugyanolyan

A silózási technológia felfedezése óta mindenki figyelembe veszi, hogy a minőségjavítás kérdésében a legfontosabb a savanyítás sebességének növelése. A 90-es évek elejéig a piacra dobott termékek többsége ennek a célnak megfelelően lett megtervezve (tejsavtermelő baktériumok vagy szerves savak, pl. hangyasav).

A keveréktakarmány-gyártás berendezései, technológiái V.

A mai fejlett takarmányipar elsődleges célja az, hogy hogyan lehet megfelelni a termékminőség növekvő követelményeinek. A felhasználók új garantálható keveréktakarmány minőséget követelnek, ill. kényszerítenek ki, amely nemcsak a jó keverési pontosságra (homogenitás) és a jó pelletminőségre (PD index) korlátozódik.

Pack pakk

Anuga FoodTec A nemzetközi élelmiszer- és italtechnológiai szakvásárt negyedik alkalommal, a Koelnmesse GmbH és a Deutschen Landwirtschafts-Gesellschaft (Német Mezőgazdasági Társaság) rendezi meg 2005. április 4. és 7. között Kölnben. A vásár felöleli az élelmiszer-feldolgozás és italgyártás teljes folyamatát. A legfontosabb szakterületek – amel...

Szivattyúk alkalmazása a mezőgazdaságban

A mezőgazdásági termeléssel foglalkozó gazdaságok vízfelhasználása több részből tevődik össze. Az emberi szükségletek kielégítését szolgáló víz rendszerint a település vízvezeték-hálózatáról biztosítható, de sok esetben szükséges egyedi megoldású vízkivételi helyek létesítése. A víz kiemeléséhez, a mélyebb helyről a magasabb helyre továbbításához, ...

Tápanyag-utánpótlás felsőfokon

Új műtrágya család forgalmazását kezdte meg a HUNGAROCHEM Kft. A LUBOFOS termékeket öt részből álló előadássorozat keretében mutatták be a termelőknek és a viszonteladóknak. Lapunk a napkori és a budapesti rendezvényen vett részt.

A keveréktakarmány-gyártás berendezései, technológiái IV.

A mezőgazdasági keverőüzemekben a kész dercés takarmánykeverék bizonyos részéből, ill. adott állatfaj bizonyos korcsoportjainak tápkeverékeiből teljes mennyiségben pelletált végterméket állítanak elő. Egyes esetekben a gyártott pelletet morzsázógéppel aprítják, így a dercés és a pelletált végtermék méretei közti, különböző méretű morzsák állíthatók...

Saaten-Union, jövedelmező döntés 2006-ban is!

A Saaten-Union európai nemesítési programjának sikereit nem csak a 2005-ös kiváló terméseredmények, valamint fajtáink növekvő szaporító-területei jelzik, hanem az is, hogy 2006 tavaszára tovább bővül magyarországi fajtakínálatunk. Új kukorica hibridjeink a legfontosabb érésidő szegmensben jelennek meg. Kiemelkedő terméspotenciáljuknak valamint kivá...

Pack - pakk

Egyre több műanyag tálcába csomagolt friss zöldség és gyümölcs található az üzletek polcain. A színvonalas, a terméket védő csomagolás nem csak külső megjelenésében igényes, hanem azt is jelenti, hogy a termék válogatott jó minőségű áru. A csomagolás gépesítése nem csak a nagy mezőgazdasági termelők számára lehetséges. Az olasz gépgyártók a nagytel...

Az agrárszakképzés jelene és jövője

Hagyományainkhoz híven, az idei évben is megpróbálunk képet adni az agrárszakképzés helyzetéről az FVM Oktatási, Kutatási és Fejlesztési Főosztály munkatársainak segítségével. Kérdéseinkre adott válaszaik alapján az alábbi cikkben foglaltuk össze helyzetelemzésüket

Biomassza-felmérés légifelvételekkel

Nemcsak hazánkra, hanem egész Európára jellemző, hogy még továbbra sincs felmérve a potenciálisan felhasználható biomassza mennyisége, nem szólva arról, hogy jelentős munka lesz az alternatív energiák kereskedelmi és logisztikai tervezése is - mondta dr. Fenyvesi László, a Mezőgazdasági Gépesítési Intézet (MGI) főigazgatója. Az agrártárca gödöllői ...

Szántóföldi ökológiai gazdálkodás

Az ökológiai gazdálkodás környezeti és gazdasági szempontból egyaránt fenntartható gazdálkodási mód. Koncepciója alapvetően abból az igényből született, hogy a mezőgazdálkodást összehangolja a természeti erőforrások és az ökológiai rendszerek sajátosságaival, valamint azok fennmaradásának és minél zavartalanabb működésének követelményeivel.

A GABONATÁROLÁS tapasztalatai

Az évvégéhez közeledve az ember számvetést készít az elvégzett munkákról. A gazdát és kereskedőt próbáló esztendők után vagyunk. Az Európai Unióhoz csatlakozás a magyar gazdáknak sokféle lehetőséget biztosít, de döntést minden termelőnek ez után is saját magának kell, hogy meghozza tevékenységének minden kérdésében. Igen sok álmatlan éjszakát hozó ...

Körbenjáró öntözőberendezések

A körbenjáró öntözőberendezések szerkezeti elemei, hajtó és vízellátó rendszerük azonos a lineár berendezésekével. Alapvető különbség a berendezések mozgásmódjában mutatkozik, mert ezek a gépek egyik rögzített végük körül forgómozgást végezve körbenjárva öntözik be a területet. Ennek megfelelően más a sebességszabályozó és a vízszétosztást szabályo...

Az agrár-felsőoktatás aktuális kérdései

A Magyarországon az 1980-as évek végén elkezdődött társadalmi-gazdasági átalakulás megváltoztatta a mezőgazdaságot, az élelmiszertermelést, a felsőoktatást, és benne az agrár-felsőoktatást is. Ez a változási folyamat a mai napig nem fejeződött be.

Szárító-tárolótelepi technológiák helyzete II.

A hazai szárítógép-parknál jelenleg a korszerű szárítók részaránya kapacitásban mintegy 20% körüli, ugyanis a viszonylag korszerű újabb szárítók (kb. 400-450 db) általában a közepes üzemméreteknek megfelelően jellemzően kisebb teljesítményűek, mint a B1-15szárító.

Szakdolgozat készítés II.

A második részben szakdolgozat benyújtása és a szakdolgozat tartalmi elemei, szerkezeti felépítése és alaki követelményei olvashatnak általánosságban.

A keveréktakarmány-gyártás berendezései, technológiái I.

Az állatitermék-előállítás eredményességét és gazdaságosságát mivel a ráfordítások 60-80%-át a takarmányozási költségek teszik ki a feletetett keveréktakarmányok, tápok mennyisége és minősége jelentősen befolyásolja. A keveréktakarmányok minőségét pedig elsősorban a keverékeket, koncentrátumokat, premixeket előállító keverőüzemek műszaki színvonala...

Pack - pakk

A csomagolás a mezőgazdasági terményeknél egyre fontosabb, mivel az ellátási láncban a csomagolt áru szállítása, raktározása és értékesítése sokkal könnyebben megoldható. A termények a csomagolással válnak jól értékesíthető áruvá. Az élelmiszerkereskedelem jogos elvárásait a jelöléssel és feliratozással kapcsolatban csomagolt árunál könnyebb teljes...

Az agrárszakképzés jövője

A hazai középfokú agrárszakképzés jövőjét alapvetően determinálja a Nemzeti Fejlesztési Terv – HEFOP 3.2. intézkedés 1. komponensének „A szakképzés tartalmi, módszertani és szerkezeti fejlesztése: Új szakképzési szerkezet” című Központi Programja.

Tudomány