Az állatitermék-előállítás eredményességét és gazdaságosságát mivel a ráfordítások 60-80%-át a takarmányozási költségek teszik ki a feletetett keveréktakarmányok, tápok mennyisége és minősége jelentősen befolyásolja. A keveréktakarmányok minőségét pedig elsősorban a keverékeket, koncentrátumokat, premixeket előállító keverőüzemek műszaki színvonala, a technológiájuk korszerűsége határozza meg.
Rövid helyzetismertetés
Az állatitermék-előállítás eredményességét és gazdaságosságát mivel a ráfordítások 60-80%-át a takarmányozási költségek teszik ki a feletetett keveréktakarmányok, tápok mennyisége és minősége jelentősen befolyásolja. A keveréktakarmányok minőségét pedig elsősorban a keverékeket, koncentrátumokat, premixeket előállító keverőüzemek műszaki színvonala, a technológiájuk korszerűsége határozza meg.
Keveréktakarmánynak nevezzükaz állatok biológiai adottságainak megfelelő, többféle szemes és egyéb takarmány daráinak, továbbá az állattenyésztési cél eléréséhez szükséges egyéb táp és hatóanyagokat a legkedvezőbb arányban, a legkisebb adagban is egyenletes elosztásban tartalmazó keveréket.
A koncentrátum (a szemestakarmányok nélküli előkeverék) a premixen kívül a növényi és állati eredetű fehérjéket is tartalmazza. A premixek a takarmánykeverékhez szükséges mikro és makroelemeket, vitaminokat, takarmány kiegészítőket tartalmazzák.
A premixeket általában külön premixüzemek, míg a koncentrátumokat, elsősorban a nagyobb kapacitású, korszerűbb, erre is alkalmas keverőüzemek állítják elő. A gazdaságok kisebb keverőüzemei a saját egyszerű daráló-keverő berendezéssel rendelkező állattenyésztő kisgazdaságok, ezeket felhasználva saját abraktakarmányukkal keverve készítik el a szükséges keveréktakarmányokat.
Becslések szerint az évi gyártott tápmennyiségből:
- a nagy takarmánygyárak (15-25 t/h-s üzemek) 22-26%-os
- a közép- és nagyüzemek (6-14 t/h) 52-58%-os
- a kisüzemek (2-5 t/h) 15-20%-os
- a kisgazdaságok (0,3-1,5 t/h) 3-4%-os részarányt képviselnek.
A takarmánygyártás műszaki-technológiai megújításában vezető szerepet töltenek be a jelentős gazdasági erőt képviselő és kiterjedt integrációs tevékenységet folytató nagy kapacitású és forgalmazó cégek, szervezetek. Ezek a részben külföldi érdekeltségben lévő takarmánygyárak, nagyüzemek piaci részesedése várhatóan tovább nő. Ezen üzemek technológiai színvonala, különösen az utóbbi években épülteké vagy felújítottaké azonos a fejlett külföldi, ilyen jellegű létesítményekével. Gyártási struktúrájuk lehetőséget biztosít integrációs tevékenységük, kapacitásuk, kapacitáskihasználásuk bővítésére.
Ennek ellenére ma még a legnagyobb mennyiségű keveréktakarmányt a közép- és nagyüzemek keverőüzemei állítják elő. Ezek műszaki-technológiai állapota nem mindegyiküknél kielégítő, korszerűsítésük szükséges lehet.
Ezen keverőüzemek fejlesztésének alapvető szempontjai az alábbiakban foglalhatók össze:
- a biztonságos mennyiségű és minőségű alapanyagok tárolási feltételeinek megteremtése,
- a felhasználásra kerülő alapanyagok minőségének fokozott ellenőrzése,
- a fő és kiegészítő gépek műszaki színvonalának, munkaminőségének és üzembiztonságának fokozása,
- a pelletálási technológiák fokozott alkalmazása, fejlesztése,
- a technológiák rugalmassá tétele, bővítése,
- a folyékony komponensek bedolgozási lehetőségének biztosítása,
- a hőkezelési eljárások alkalmazásának szélesítése,
- különböző, az állat fajtájához és korához igazodó fizikai jellemzőjű tápok gyártási lehetőségének biztosítása,
- munka egészségügyi és környezetvédelmi szempontok kielégítése,
Mindezek a szempontok figyelembevételét indokolja az a tény is, hogy a működő keverőüzemeink átlagos életkora meglehetősen magas, 20 év körüli. Az összes keverőüzem közül az öt évnél fiatalabbak részaránya csak 12-14%, a tíz évnél fiatalabbaké pedig csak 23-25%. Az elmaradt korszerűsítések, felújítások következtében, főleg az időseb keverőüzemeknél, az üzembiztonságuk csökkent. Ez azonban a kapacitás kihasználásuk alacsony szintje miatt nem mindig jelentkezett azonnali problémaként.
A 4-6 Mt/év tápot gyártó európai országokat összehasonlítva hazánkban a legalacsonyabb az egy üzemre vetített éves keveréktakarmány mennyiség, ami a viszonylag sok üzem és az elégtelen kapacitáskihasználás eredménye. A hazai keverőüzemek átlagos kapacitás kihasználása a jelenlegi állatállomány, ill. a gyártott keveréktakarmány mennyiségét figyelembe véve jóval elmarad az elfogadható mértéktől, ami egy műszakra vonatkoztatva csak 55-60%-os.
A tendenciákat figyelve nálunk is a korszerűsített üzemek növekvő gyártási kapacitáskihasználása és a fejlesztésben nem résztvevők csökkenő termelése, megszűnése várható.
A keverőüzemek korszerűsítéséhez, bővítéséhez ma már sok külföldi cég gépei, berendezései, és több, az átalakulási időszakot túlélő hazai cég termékei egyaránt beszerezhetők.
A kis- és közepes kapacitású keverőüzemekhez szükséges berendezések műszaki színvonalában lényeges különbség nincs a külföldi és a hazai gépek között, beruházási költségekben a hazaiak még mindig olcsóbbak.
Az országos tápgyártásnak csak 3-4%-át teszik ki a kisüzemekben működő, kisteljesítményű daráló-keverő berendezések, de jelentőségük a gazdaságok saját állatállományának keveréktakarmány ellátásánál jelenleg még igen fontos. A keverékek előállításához különböző technológiai szinten mind a hazai gyártású, mind a külföldi gyártmányú berendezések beszerezhetők. A kisüzemekben előállított végtermékek minőségéhez a nagyobb kapacitású keverőüzemek úgy járulhatnak hozzá, ha ténylegesen garantált minőségű és igényeiknek megfelelő kiszereltségű koncentrátum, vagy premix könnyű beszerezhetőségét biztosítják.
A most indított cikksorozatban a keveréktakarmány-gyártás főbb gépeiről, berendezéseiről, a fejlesztés lehetőségeiről, ill. a különböző kapacitású keverőüzemek technológiájáról kívánunk tájékoztatást adni.
Először a kisüzemekben használható daráló, keverő, ill. a kompakt (egybeépített daráló és keverő) berendezésekről, azok egyszerű, ill. korszerűbb technológiájáról szólunk.
A kisüzemekben használható berendezések ismertetése
A kisüzemi daráló-keverő berendezéseknél a recepturának megfelelő különböző szemesterményeket előzetes mérlegelés után kell a daráló garatjába juttatni, majd a darához, már a keverőtérbe kell önteni a keveréktartományhoz szükséges premixet vagy koncentrátumot.
A megfelelő idejű keverést követően a kész táp a berendezésből lezsákolható, vagy megfelelő teljesítményű anyagmozgató gép segítségével ömlesztve, különböző kialakítású készáru tárolóba szállítható. Legfontosabb technológiai elemek a bemérés, a darálás és a keverés. Ezeknek a berendezéseknek egymáshoz való kapcsolata, ill. a szemes és dercés anyag ezek közti mozgatása, valamint az alapanyagok és a végtermék anyagmozgatási módja határozza meg a daráló-keverő technológia korszerűségét.
Az alapanyagok összemérése
Az előállítani kívánt táp összetételének megfelelő szemesanyag komponenseket a darálóba juttatás előtt össze kell mérni. Legtöbb berendezésnél ehhez a művelethez külön mérőberendezést (általában 500 kg méréshatárú körszámlapos mérleget) lehet alkalmazni. A mérés legtöbbször zsákokban történik, amiből később a darálóba kell önteni a terményt. A korszerűbb berendezéseknél a mérlegelés az anyagnak a darálóba juttatásával egyidejűleg történik. Ezeknél a berendezéseknél a gép alatt három ponton elhelyezett tenzometrikus mérőelemek és egy egyszerű kijelző szerkezet segítségével lehet a kívánt mennyiségű szemesanyagot bemérni.
A darálandó anyagot a gép elhelyezésétől, kialakításától függően többféleképpen lehet a darálóba juttatni. A legegyszerűbb, de legmunkaigényesebb a kézi betöltés. Ennek nehézsége a darálógarat méretének és magasságának függvénye. Egyes berendezéseknél a bemért anyagot egy anyagmozgató (általában szállítócsiga) garatjába öntik, ami a daráló garatjába szállítja azt. Ha a mérlegelés a gépnél megoldott, akkor a darálóba juttatás gravitációs úton, surrantással is megoldható. A fejlettebb berendezéseknél maga a daráló vákuuma szívja fel a darálandó szemesterményeket egy váltószelepen, egy kőcsapdán keresztül a vasleválasztóval ellátott szívófejeken át. Amennyiben a daráló és a keverő egybeépített, beszélünk daráló-keverő berendezésekről, vagy kompakt berendezésekről. A darálók feladata a kívánt szemcseméretű darák biztosítása. A kisüzemi daráló-keverő berendezések darálóinak többsége kalapácsos daráló, vízszintes vagy függőleges tengelyű elhelyezéssel, ahol a rotor két négyszögletes tartólemezének csúcsainál átfutó csapszegre vannak páronként a kalapácsok felfőzve. Az aprítás könnyítését szolgálják egyes kalapácsos darálóknál a törőlécek, amelyeket általában az őrlőtér felső részén helyeznek el. A kisüzemi darálóknál találkozhatunk őrlőtárcsás aprítókkal is, ahol a meghajtó villamos motor tengelyére van felfogva az őrlőtárcsa. Az ötvözött acélból készült tárcsa peremén kifelé hajló tarajokat alakítanak ki, ezek végzik a szemek aprítását. A különböző aprító elemeket egy, vagy többrészes rosta veszi körül. A rosták cserélhetők, különböző lyukátmérőjűekre. Leggyakoribbak a 3-tól 6 m-es lyukátmérőjű rosták.
A keverés
A daráló és a keverő összeépítésétől függően a dara a keverőbe gravitációs úton vagy mechanikus anyagmozgató közbeiktatásával kerül. Ez utóbbi lehet a függőleges csigás keverőknél maga a keverést végző csiga is. A keverékhez szükséges koncentrátumot vagy premixet előzetes kimérés után lehet a keverőbe juttatni, általában az erre a célra kiképzett nyíláson keresztül. A kisüzemi takarmánykeverő berendezések szakaszos üzemű függőleges, vagy diagonális csigás, ill. vízszintes tengelyű szalagcsigás rendszerűek. A függőleges csigás berendezésnél a csiga a terményt a hengeres palástú keverőtartály első részébe szállítja, ahonnan az visszahullik a keverőtartály kúpos aljába. A kúpos rész aljánál nyitott a csiga burkolócsöve és a keverendő anyag visszajut a keverőcsigába. A vízszintes szalagcsigás keverőgépeknél a keverőtérben elhelyezett különböző átmérőjű és ellentétes szállítási irányú szalagcsigák végzik a takarmány alapanyagok összekeverését. A megkevert tápot a legtöbb berendezésnél zsákolócsonkon keresztül lehet leüríteni (pl. kézi kocsiba) vagy lezsákolni. A technológiai kialakítással lehetőség van a kész anyagot utótárolókba juttatni, ahonnan az a szükséges időben és mennyiségben elszállítható. Ez utóbbi megoldás főleg ott alkalmazandó, ahol a daráló-keverőberendezés folyamatos üzemeltetése szükséges. Jelenleg több hazai és külföldi cég gyárt, ill. forgalmaz kisüzemi daráló-keverő berendezéseket, a teljesség igénye nélkül többek között az ABRAZÍV Kft. Kecskemét, a HIMEL Magyarország Kft. Baja, a Szerelő és Szolgáltató Kft. Bábolna, a TeGaVill Kft. Komló, a MAGRO Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. Gödöllő, Nagy László Kalocsa, valamint a SKIOLD és a NEUERO cégek hazai forgalmazói.
A kisüzemekben használható berendezések egyidejű keverék mennyisége 300-800 kg, villamos motorteljesítmény igénye 3,0-8,0 kW (daráló + keverő). A kedvező keverék homogenitás eléréséhez vertikális keverőjű berendezéseknél 8-10 perces, diagonális keverőjű berendezéseknél 8-12 perces, horizontális elhelyezésű keverőknek 5-7 perces keverési idő szükséges öt százalékos premix, ill. koncentrátum bekeverése esetén.
A szakaszos üzemeltetésből adódóan, a kiszolgálási technológiáktól függően, ezen daráló-keverő berendezések teljesítménye 0,4-1,2 t/h közötti.
Kiegészítő berendezések
Egyes berendezéseken ampermérőt helyeztek el, amely elősegíti a daráló terhelésének helyes beállítását és figyelemmel kísérését. Főleg a külföldi és a kooperációban gyártott berendezéseknél lehetőség van a bemért anyag mennyiségének kijelzőn történő ellenőrzésére, ill. a keverési idő beállítására, aminek elteltével a keverő automatikusan leáll. Ezekhez a berendezésekhez egy kis komputer is csatlakoztatható, amelybe min. 6-10-féle recepturának megfelelő anyag összetétel beprogramozható. A technológiai folyamat elindításakor ebben az esetben a megfelelő recepturának megfelelően a különböző mért mennyiségű és fajtájú szemesterményt a daráló saját vákuuma segítségével egymás után a darálóba szívja, megdarálja, majd meghatározott ideig összekeveri és leüríti. Kívánság szerint ezt a műveletsort többször automatikusan megismétli. Ezeknél a berendezéseknél a hasonló kapacitású, de kézi kiszolgálású gépek teljesítményének 1,2-1,5-szöröse is elérhető.
A berendezések telepítése, teljesítmény jellemzői
Az egybeépített daráló-keverő berendezések telepítése és üzembe helyezése nem igényel előzetes alapozási munkálatokat, valamint előszerelt kiegészítő technológiát. Az üzembeállításhoz 15-20 m2 betonozott 3,0-3,5 m magas fedett tér, ill. 6-9 kW teljesítményű 220/380 V feszültségű villamos hálózat szükséges. Természetesen a kézi munkaerő csökkentése érdekében, egyszerű technológiával a berendezés kiszolgálása bővíthető. Az egybeépített daráló-keverő berendezések teljesítménye elsősorban a daráló teljesítményétől függ. Ezt pedig, a daráló kialakításán kívül, a darálandó termények fajtája (búza, kukorica, árpa, zab stb.) ill. a darálórosták lyukmérete befolyásolja. Az egész berendezés technológiai teljesítményét ezen kívül meghatározza a receptura szerinti komponensek kimérése, a darálógaratba juttatás módja és ideje, a keverési idő, ill. a lezsákolás ideje, a leürítés ideje.
A gépi berendezések és a hozzájuk tartozó technológiák láthatóan széles választéka ma már biztosítja az igényeknek és lehetőségeknek megfelelő gépesítettség elérését a kisüzemi, saját célú keveréktakarmány gyártás területén.
Mi és a partnereink információkat – például sütiket – tárolunk egy eszközön vagy hozzáférünk az eszközön tárolt információkhoz, és személyes adatokat – például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat – kezelünk személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez, nézettségi adatok gyűjtéséhez, valamint termékek kifejlesztéséhez és a termékek javításához. Az Ön engedélyével mi és a partnereink eszközleolvasásos módszerrel szerzett pontos geolokációs adatokat és azonosítási információkat is felhasználhatunk. A megfelelő helyre kattintva hozzájárulhat ahhoz, hogy mi és a partnereink a fent leírtak szerint adatkezelést végezzünk. Másik lehetőségként a megfelelő helyre kattintva a hozzájárulás megadása előtt részletesebb információkhoz juthat, és megváltoztathatja beállításait.
Felhívjuk figyelmét, hogy személyes adatainak bizonyos kezeléséhez nem feltétlenül szükséges az Ön hozzájárulása, de jogában áll tiltakozni az ilyen jellegű adatkezelés ellen. A beállításai csak erre a weboldalra érvényesek. Erre a webhelyre visszatérve vagy az adatvédelmi szabályzatunk segítségével bármikor megváltoztathatja a beállításait.
A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
A cookie-kat és hasonló technológiákat a következők elősegítésére használjuk:
Tartalmak szolgáltatása és fejlesztése a jobb felhasználói élmény elérése érdekében
Biztonságosabb használat lehetővé tétele a sütikből az általunk kapott adatok felhasználásával.
A Weblap termékeinek szolgáltatása és jobbá tétele a profillal rendelkezők számára
Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat.
Jobban személyre tudjuk majd szabni a weboldal funkcióit.
Ez nem érinti a termékeink funkcióit.
Cookie-k használatával más vállalatok adatokhoz jutnak majd rólad.
A böngésződ vagy az eszközöd is kínálhat olyan beállításokat, amelyek segítségével eldöntheted, hogy be legyenek-e állítva a böngészőhöz cookie-k, illetve törölheted őket. Ezek a lehetőségek böngészőnként eltérnek, és fejlesztőik mind a rendelkezésre álló beállításokat, mind azok működését bármikor megváltoztathatják. 2020. október 5-i állapot szerint az alábbi hivatkozásokon találhatsz további információt a népszerű böngészőkben kínált beállítási lehetőségekről. A Facebook-termékek egy bizonyos része esetleg nem működik megfelelően, ha letiltottad a böngészőkben a cookie-kat. Fontos tudni, hogy ezek a beállítási lehetőségek eltérnek a Facebook által kínált beállítási lehetőségektől.