Szőlészet, borászat

Sauvignon blanc: az illatos sárga villám, ami meghódította a világot

Nem csak hazánkban, hanem világszerte is egyre növekvő népszerűségnek örvend ez a fehérbor, a sauvignon blanc és számos ok hozzájárul ennek az emelkedő tendenciának. A frissessége, az illat- és ízvilága, valamint az ételekkel való kiváló harmonizálása mind hozzájárultak elterjedéséhez. Fedezd fel Te is a sauvignon blanc világát, ahol minden kortyba...

Takler Pincészet: családi csapatmunka

Az 56-os úton, Szekszárd és Bátaszék között, a Decsi-hegy oldalában igen takaros „parasztházban” működik a Takler Pincészet, az ország egyik legismertebb és legelismertebb vörösborászata. Tudj meg többet a Takler család pincészetéről, akik mára már az egyik legelismertebb boros pincészetet üzemeltetik Magyarországon!

Milyen a jó bor? Ezek a jó bor ismérvei!

A jó bor mindenekelőtt olyan bor, amelyet szeretünk. Mindenkinek más az ízlése, ezért a legfontosabb, hogy szeressük és élvezzük. Ugyanígy egy bor nem biztos, hogy rossz, annak ellenére, hogy nekünk nem jön be. Ez teljesen szubjektív, és azt javasoljuk, hogy legyen mindenkinek saját kritériuma, még akkor is, ha nem szakértője a kérdésnek. Ennek ell...

Amit a borok tárolásáról érdemes tudni

Ha valaki járt már hegyoldalba vájt, igazi borospincében, az nosztalgiázva gondol erre a látogatásra, valahányszor a saját pincéjébe lemegy. Ugyanis a lakóház alatt vagy mellett borok tárolására kialakított helységeket igazából csak kellő jó szándékkal nevezhetjük pincének. Mostani cikkből kiderül, hogy hogyan és milyen hőmérsékleten kell tárolni a...

Ilyen volt a szüret az 1950-es-’60-as években – Képgaléria!

Persze, régen minden más volt, nem volt minden gépesítve, mint manapság. Talán ez is az oka annak, hogy a szüretelés nagyszüleink idejében, és természetesen korábban is társas eseménynek számított, amire egész évben készültek a családok és sokáig emlékeztek. Nézzük, hogyan zajlott a szüretelés az 1950-es-’60-a években!  ...

Éttermi bor etikett

Szerintem a megfelelő bor kiválasztásának kérdése sokakat zavarba hoz, ugyanis nincsenek tisztában azokkal a szempontokkal, amelyek alapján a vacsorához és alkalomhoz illő legmegfelelőbb bort kiválaszthatjuk. Ezért úgy gondoltam, nem ártana néhány szót említeni a borválasztás etikettjéről, amikor étteremben fogyasztunk. 

Jó évjáratú lesz az idei Tokaji

Jónak ígérkezik a 2014-es tokaji aszú, a szőlő minősége meghaladja az előzetes várakozásokat. Az állami tulajdonú Tokaj Kereskedőház Zrt. tájékoztatása szerint az átlagosnál ugyan kevesebb szőlőt szüreteltek a történelmi borvidéken, ám a termelők kiváló édes borokat várnak az idei évjárattól, az októberben kedvezőre fordult időjárás ugyanis segí...

A magyar borok meghódítják Európát

Hét százalékkal nőtt a tavalyi évben a magyar bor értékesítéséből származó bevétel az exportpiacon, melyből 30 százalék az első számú exportőrünkhöz, Németországba került. Tavaly nagyjából 23 milliárd értékű bor háromnegyde pedig minőségi fehérbor volt.  

Szüreti Fesztiválok 2014

Idén is mindenhol lesznek szüreti fesztiválok, amiket én személy szerint hihetetlenül imádok, mivel nagyon hangulatosak. Ha te is szereted a bort és az ilyen fesztiválok hangulatát, akkor olvasd el mikor és hol várnak ilyen programok.

Vigyázzunk a borospincékben

A katasztrófavédelem egy olyan veszélyre hívja fel a borospince tulajdonosok figyelmét, amire ha nem figyelünk, az akár végzetes is lehet: ez pedig a mustgáz. A mustgáz színtelen és szagtalan, ezért zárt helyen csak akkor lehet érzékelni, amikor már baj van és jelentkeznek a tünetek: émelygés, hányinger, mentális zavar, végül az eszmélet vesztés...

Nagyon nagy kárt okozott a lisztharmat

A lisztharmat hatalmas károkat okozott a szőlőtermésben. A NÉBIH szerint viszont nemcsak az időjárás tehet a kórokozók elterjedéséről, hanem a gazdák késlekedése is, mert túl későn láttak hozzá a növényvédelemmel kapcsolatos feladatoknak. ...

Így tisztítsd meg a hordókat

Már sok helyen szüretelnek, ami azt jelenti, hogy hamarosan bor kerül a hordókba. Érdemes ezelőtt kitisztítani és előkészíteni a hordókat, mert ha ezt nem tesszük meg, előfordulhat, hogy rossz ízű lesz a bor. ...

Minden eddiginél több érmet kaptak magyar borászatok Bordeaux-ban

Minden eddiginél több, 49 érmet, köztük 18 aranyat kaptak idén magyar borászatok az egyik legrangosabb nemzetközi borversenyen, a bordeaux-i Challenge du Vin-en. A borok olimpiájának is nevezett francia borversenyen idén a világ 34 országából 4180 bort bíráltak el, a legtöbb (2243) bort francia termelők nevezték. A magyar pincék 128 bormintát kü...

Jelentősen nő a szőlő- és borágazat támogatása

Jelentősen nő a magyar szőlő- és borágazat támogatása, míg a 2012/2013-as borpiaci évben a támogatás összege 6,5 milliárd forint volt, addig a következő öt évben évi 29 millió eurót, vagyis mintegy 8,5 milliárd forintot használhat fel az ágazat - mondta Kardeván Endre csütörtökön Budapesten. A VM élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért...

Kiválóak az idei magyar borok

Még nem értek véget a bor körüli munkálatok, zajlanak még sok helyen az utószüretelések, de már most lehet látni, hogy az idei évben nagyon jó magyar borok lesznek. Sokak szerint az idei lesz a magyar borfajták éve, kiváló lett a termés ugyanis. 

A bor készítése házilag: Így készíts saját bort lépésről lépésre

Bizonyára mindenki elgondolkodik rajta előbb vagy utóbb, hogy hogyan működik a borkészítés házilag– különösen ha az őszi szüret után több gyümölcs marad raktáron, mint amennyivel bármit is kezdeni tudnának. Persze ezekből a gyümölcsökből szörpöt, lekvárt, pálinkát, és ezernyi más finomságot is lehet készíteni, de a bor nem igazán hiányozhat egyetle...

Megfelelő marketingtámogatással növelhető a magyar borok hírneve

Tovább növelhető a magyar borok hírneve az újjáéledő keleti gazdasági kapcsolatrendszer felhasználásával és megfelelő marketingtámogatással - mondta Tóth Katalin, a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára Budafokon, a Borász Szakma Kiváló Tanulója országos verseny díjátadó ünnepségén a kormany.hu beszámolója szerint. ...

Sikeresen lezárult a BASILICUS Borkultúra Központ beruházási projektje

Hamarosan megnyílik a tokaji régió első, teljes körű turisztikai szolgáltatásokat és információkat nyújtó modern központja. Az Európai Unió és Magyarország az Észak-Magyarországi Operatív Program ÉMOP-2.1.1/C-11 pályázat keretében 48 829 130 Ft vissza nem térítendő támogatással járult hozzá a Basilicus BORkulTÚRA Központ megvalósításához és ezzel a...

Szőlészek, borászok, figyelem!

Március 16-tól igényelhetnek a szőlészek újratelepítési jogot a z MVH-tól hektáronként 20-150 ezer forintért. Ugyanakkor csak március 31-ig lehet igényelni a borászati gépek vásárlásához támogatást. Még több mint 1,8 milliárd forint van abban a kasszában, melyre március 31-ig, tehát szűk két hétig lehet pályázni.

Végre magyar bor kerül az EU asztalára

Öt magyar borvidék nedűi kerülnek a január 1-jén kezdődő magyar soros elnökség idején a miniszteri Tanács asztalára. A magyar kormány által a hivatalos brüsszeli eseményekre ajánlott pezsgőket és borokat kedd délután kóstolták meg a tanácsi főtitkárság kényes ízlésű gasztronómiai szakértői.

Beszakadnak a tokaji pincék az eső miatt

Felbecsülhetetlen károkat okoztak az elmúlt hetek esőzései a mezőgazdaságban. Több százezer hektáron nem tudtak még vetni a gazdák, az őszi vetések viszont sok helyen vízben állnak és rohadnak. A gabonaféléket a gombás betegségek tizedelik. Tokaj-Hegyalján pedig beáztak, sok helyen be is szakadtak a pincék.

EUREP GAP tanfolyam indul!

Az EUREPGAP rendszer pénzt hoz a mezőgazdasági termeléssel foglalkozó vállalkozások számára. Miért? MI is az az EUREPGAP? Miért jó, ha van EUREPGAP tanúsítvány a fiókunkban? Hogyan szerezhetjük meg azt?

Konferencián jártunk - Borreform az Európai Unióban 3.

Az Európai Bizottság és az FVM konferenciát rendezett a Foodapest kiállítással egy idóben és helyszinen "Borreform az Európai Unióban" címmel. A borágazat képviselői 2006.november 23-án találkoztak a 8. Nemzetközi élelmiszer gépipari szakkiállításon, hogy megvitassák a borszektor közelgő reformjának részleteit. Mi is kinnjártunk, ottlétünkből szüle...

Borreform az Európai Unióban

Az Európai Bizottság a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériummal együttműködésben konferenciát szervezett "Borreform az Európai Unióban" címmel. A borágazat képviselői 2006. november 23-án találkoznak a 8. Nemzetközi élelmiszer, ital és élelmiszer-gépipari szakkiállításon, hogy megvitassák a borszektor közelgő reformjának részleteit.

Szőlészet, borászat