Egyre forróbb nyarak és a klímaváltozás hatása a magyar mezőgazdaságra

A klímaváltozás Magyarországon egyre érezhetőbb hatásokkal jár. Az országban az átlaghőmérséklet emelkedése mellett gyakrabban fordulnak elő extrém időjárási események, mint például hőhullámok, intenzív esőzések és hosszabb aszályos időszakok. Az elmúlt években a nyári hónapokban rekordokat döntő hőség és az egyre gyakoribb hőhullámok kihívás elé állítják a mezőgazdaságban dolgozókat is. Az olykor-olykor egyre extrémebb körülmények között kell biztosítani a növények megfelelő fejlődését.

Klímaváltozás hatása a mezőgazdaságra

Hogyan hat a klímaváltozás a magyar mezőgazdasága

A terméshozamok csökkenhetnek, a növények vízigénye megnövekedhet, és a szélsőséges időjárás károsíthatja a termést. Az aszályok és a vízhiány miatt a vízgazdálkodás egyre nagyobb figyelmet igényel, mivel a rendelkezésre álló vízkészletek szűkösek lehetnek a nyári hónapokban.


Jellemző még, hogy sok esetben megfigyelhető a vegetációs időszak eltolódása leginkább a déli országrészben. Az enyhe tél és a nagyon korai tavaszi, illetve nyári hőmérséklet miatt a növények egyre hamarabb ébrednek téli álmukból. Az eltolódás miatt a továbbra is előforduló fagyok még nagyobb pusztítást okozhatnak.


A klímaváltozás következtében, a melegebb időjárás kedvez a növénybetegségek és kártevők elterjedésének, amelyek korábban nem voltak jelen Magyarországon. Ilyen újdonság például a zöld vándorpoloska, ami 2012 óta hivatalosan is letelepedettnek tekinthető hazánkban.  Ráadásul száznál is több növényfaj szerepel az étlapján, olyanok is, mint a gabonafélék, uborka, napraforgó, sárgabarack, paradicsom, körte, bab, paprika.


Az időjárási szélsőségek miatt a terméshozam évről évre ingadozóbbá válik, ami bizonytalanságot okoz a termelők számára. Az öntözés, talajvédelem és növényvédelem költségei növekednek, ami fokozott terhet ró a gazdálkodókra. Az időjárási kiszámíthatatlanság növeli a termelési kockázatokat, ami hatással van a mezőgazdasági bevételekre és az élelmiszerárakra.