Tárolás

Hogyan tárold hónapokig a sárgarépát hagyományos módszerekkel

A tél beköszöntével sokan aggódnak a friss zöldségek elérhetősége miatt. Pedig régi módszerekkel akár hónapokig is megőrizheted a sárgarépa frissességét, anélkül, hogy elveszítené roppanósságát és ízét. Hogyan lehetséges ez? A válasz a hagyományos tárolási praktikákban rejlik, amelyeket nagyanyáink használtak, amikor még nem állt rendelkezésre mode...

Gyümölcs-szárítmányok csomagolása

Jó minőségű aszalványt csak ismert tulajdonságú és aszalható fajtákból lehet készíteni. Meg kell határozni, hogy mely alapanyagból, mekkora mennyiség, mennyi idő alatt aszalható eredményesen. Az aszalás előtt általában nem szabad mosni a gyümölcsöt, csak törölni. Gombabetegségektől, kártevőktől fertőzött gyümölcsöt nem szabad aszalni. A nagyon erős...

Minden, amit tudni kell a mezőgazdasági termékek csomagolásáról

A Magyarországi Olasz Kereskedelmi Kamara ajánlja az ágazat számára az Ipack-Ima szakkiállítást 2006. február 14-l8-ig, Milánóban. Olaszország a csomagolástechnika területén Európában az egyik vezető nagyhatalomnak számít. Milánó Olaszország legfontosabb vásárvárosa, ahol az első kiállítást 1920-ban rendezték.

Mezőgazdasági termékek csomagolása

Mézcsomagolás Bee Culturing Co „Attiki” Alexandros Pittas SA. Görögország A hagyományos üveg csomagolás helyett ma már igen változatos a méz kereskedelmi csomagolása. A görög cég először alkalmazta a Smart Pack illetve Go Pack-nak is nevezett csomagolást a mézhez. A többrétegű fóliából FFS (Form feel seal) technológiával gyártott csomagolást, amely...

Nem lesz könnyű értékesíteni azt a sok almát

Idén hatalmas mennyiségű alma termett, amitől nem lesz könnyű megszabadulni. Füredi Gábor szerint erre úgy lesz esélyünk, hogy ráfekszünk a termények áruvá való előkészítésének fejlesztésére. Ha arra törekszünk, hogy jobb minőségű almát dobjunk a piacra, nagyobb esély lesz rá, hogy eladjuk. Csak az a probléma, hogy Magyarország ilyen szempontból...

Szemes termények tárolása

Napjaink fontos kérdése, hogyan, milyen módon tudjuk raktározni a minőség megóvását szem előtt tartva a megtermelt gabonánkat. A gazdálkodók számára ez most nagyon fontos kérdés. Tapasztalatok szerint az elmúlt években a termelők nem fordítanak elég gondot a gabona tárolására. Ennek alapvető okai a következők voltak: pénz , ismerethiány. Az orsz...

Pack pakk

Anuga FoodTec A nemzetközi élelmiszer- és italtechnológiai szakvásárt negyedik alkalommal, a Koelnmesse GmbH és a Deutschen Landwirtschafts-Gesellschaft (Német Mezőgazdasági Társaság) rendezi meg 2005. április 4. és 7. között Kölnben. A vásár felöleli az élelmiszer-feldolgozás és italgyártás teljes folyamatát. A legfontosabb szakterületek – amel...

Pack - pakk

Egyre több műanyag tálcába csomagolt friss zöldség és gyümölcs található az üzletek polcain. A színvonalas, a terméket védő csomagolás nem csak külső megjelenésében igényes, hanem azt is jelenti, hogy a termék válogatott jó minőségű áru. A csomagolás gépesítése nem csak a nagy mezőgazdasági termelők számára lehetséges. Az olasz gépgyártók a nagytel...

A GABONATÁROLÁS tapasztalatai

Az évvégéhez közeledve az ember számvetést készít az elvégzett munkákról. A gazdát és kereskedőt próbáló esztendők után vagyunk. Az Európai Unióhoz csatlakozás a magyar gazdáknak sokféle lehetőséget biztosít, de döntést minden termelőnek ez után is saját magának kell, hogy meghozza tevékenységének minden kérdésében. Igen sok álmatlan éjszakát hozó ...

Magtárolás CORDOBA módra

Az elmúlt évek magas termésátlaga, az intervenciós készletek és a piac által kiszorított kényszermegoldások szükségessé tették a raktárkapacitások növelését Magyarországon. Erre láthattunk példát Agárd határában, ahol október 15-én került a legújabb, teljes CORDOBA technológiával épült 12.000 t kapacitású silótelep átadására.

Szárító-tárolótelepi technológiák helyzete II.

A hazai szárítógép-parknál jelenleg a korszerű szárítók részaránya kapacitásban mintegy 20% körüli, ugyanis a viszonylag korszerű újabb szárítók (kb. 400-450 db) általában a közepes üzemméreteknek megfelelően jellemzően kisebb teljesítményűek, mint a B1-15szárító.

Pack - pakk

A csomagolás a mezőgazdasági terményeknél egyre fontosabb, mivel az ellátási láncban a csomagolt áru szállítása, raktározása és értékesítése sokkal könnyebben megoldható. A termények a csomagolással válnak jól értékesíthető áruvá. Az élelmiszerkereskedelem jogos elvárásait a jelöléssel és feliratozással kapcsolatban csomagolt árunál könnyebb teljes...

Az őszibarack, a nektarin és a szilva tárolása

A tárolás alapvetően nem jellemző az őszi érésű csonthéjas gyümölcsűekre. A fajták többségéből a legnagyobb mennyiséget rendszerint a szüret után értékesítjük. Mégis előfordulhat, hogy a betakarított gyümölcsöt nem sikerül eladni, s tárolni kényszerülünk. De tárolás történhet a piacra szállítás előtt is azért, hogy áthidaljunk értékesítésre kedvező...

Pack - pakk

Az ellátási lánc, a logisztikai rendszerek, különösen a nagy élelemiszeráruházak egyre inkább igénylik a jól kezelhető csomagolásokat. A termelőtől a fogyasztóig törvényben szabályozott követhetőség is könnyebben megoldható, ha az áru az értékesítés helyére becsomagolva és megfelelően jelölve érkezik. A mezőgazdaságban, a termelőknél gyakran keletk...

Szemesterménytárolók, tárolási technológiák V.

Az előző négy részben részletesen foglalkoztunk mind a függőleges (siló) tárolókkal, mind a vízszintes (csarnok) tárolókkal és az ezeknél alkalmazható tárolástechnológiákkal. Most a főbb tárolástechnológiák energetikai kérdéseit, a terményminőség megőrzésére gyakorolt hatásukat, valamint a különböző tárolástechnológiák főbb költség jellemzőit igyek...

Tárolás hagyományos síkpadozatos raktárakban

Egy rövid visszatekintést szeretnék adni az anyagmozgatással kapcsolatban. A 70-es 80-as években épült szárító üzemekben a síkpadozatos épületekben vályús csigával vagy rédlerrel történt a betárolás. Ezen eszközök esetén a terményt igazítani kellett, kézzel vagy rakodógéppel. Az igazítás ellenére a kifolyó helyeken nagy mennyiségű törtszem, por kon...

Szemesterménytárolók, tárolási technológiák III.

A hazai tárolókapacitás nagyobb hányadát, több mint 11 Mt-t, a vízszintes (csarnok) tárolók képezik. A vízszintes tárolók szerkezeti kialakítása többféle lehet. Legelterjedtebbek az előre gyártott vasbeton, vagy acél tartószerkezetekből kialakított különböző szélességű és hosszúságú egy vagy több hajós, egyszintes épületek. A körülhatároló falakat ...

Olcsóbb hűtés - gördíthető állványokkal

A régebben használatos tartósító eljárások (konzerv) használata helyett a fogyasztási szokások mindinkább áttevődnek a tartósítószer nélküli a vitamintartalom jobb megőrzését szolgáló és így egészségesebb mélyhűtött termékek felé. A téli gyümölcsellátás biztosítása is hűtött tárolást igényel.

A hűtőtárolás hatása a gyümölcsök minőségére (II.)

A hűtés hatása az életfolyamatokra röviden úgy foglalható össze, hogy a hőmérséklet csökkenésével valamennyi élettani folyamat sebessége csökken. Ez segíti az eredeti friss állapot és a minőség megőrzését, növeli az élettartamot, meghosszabbítja a fogyaszthatóságot.

Szemesterménytárolók, tárolási technológiák (I.)

A magyar mezőgazdaság az átlagos terméseredményeket figyelembe véve mennyiségileg megfelelő kapacitással rendelkezik. A tárolók egy részének műszaki színvonala, ill. betárolt termények állagát megóvó tárolástechnológiák azonban nem kielégítők, ill. az a tárolók nagyrészüknél hiányzik. Ezt a termények túlszárításával igyekeznek pótolni, ami mint ism...

A legfontosabb ismeretek a zöldség/gyümölcs termékek helyes csomagolásához, tároláshoz 1. rész

A kertészeti termékeket a szüretelésük és a felhasználásuk közötti időszakban mennyiségi és minőségi veszteség éri. Ennek egyik fő oka az, hogy a szüret utáni tárolás és szállítás ideje alatt a termékek tovább érnek. A fejlett országokban a szüretelés utáni veszteség 5-25%. A fejlődő országokban - ezek közé tartozik hazánk is - 20-50% a terméktől...

Hazai sajt-kultúránk

Egy ország étkezési kultúrájának kiemelt területe a különböző típusú és főleg a különleges aromájú, állagú sajtok étrendbe állítása, fogyasztásának általánossá válása.

Csomagolószerek és felhasználási területük (IV.)

A papírgyártás alapanyagai A kemo-mechanikai eljárásokkal rostjaira szétbontott, majd célszerű összekuszálással készített lap rostanyagai a következők: - fehérítetlen szulfát fenyőcellulóz: nehezen őrölhető, világosbarna színű anyag, kielégítően kiőrölve nagyszilárdságú műszaki és csomagolópapírok gyártására alkalmazzák; - fehérített szulfát fen...

GABONATÁROLÁS PROFI MÓDON

Az Európai Unióhoz csatlakozás a magyar gazdáknak sokféle lehetőséget biztosít, de döntést minden termelőnek ez után is saját magának kell, hogy meghozza tevékenységének minden kérdésében. Igen sok álmatlan éjszakát hozó dilemma a jó gabonatermés időbeli betakarítása, de szinte még nagyobb gondot okoz a gabonatermés értékálló, szakszerű tárolása....

Csomagolási újdonságok a mezőgazdaságban

Ebben az iparágban a csomagolásnak elsősorban funkcionális szempontból kell megfelelnie. Ilyen szempontból a hullámpapírból készült zöldség-gyümölcs szállító rekesz a többutas fa- és műanyag rekesz versenytársaként indult el, de mára már szinte teljesen kiszorította elődeit a piacról. Hatékony áruvédelmet nyújt szállítás, tárolás során, esztétikus,...

Újdonságok zöldségek és gyümölcsök csomagolásához

Biológiailag lebomló és komposztálható fóliával jelent meg a piacon egy angol cég, amely egyébként piacvezető a BOPP és a cellofán fóliák piacán. A komposztálhatóság igazolt, a biodegradáció a megfelelő körülmények között 45 nap alatt 100%-osan végbemegy. Egyébként a fólia 6 hónapig felhasználható szakszerű tárolás mellett (17-23 C, 35-55% relatív ...

HÚSIPARI TERMÉKEK CSOMAGOLÁSI GYAKORLATA

A kis átmérőjű vörösárut (virsli, krinolin, szafaládé) pározni, a nagy átmérőjű vörösárut (párizsi) kötözni vagy klipszelni szokták. A vörösárukhoz felhasznált béltípusok a következők: kis átmérőjű termékekhez természetes beleket használnak (juh vékonybél: virsli, sertés- és marhavékonybél: szafaládé ill. krinolin) valamint emészthető, kollagén al...

Tárolás