A gyümölcsfa őszi metszése az egyik legfontosabb lépés a gyümölcsfa egészségének megőrzésében és a jövő évi termés elősegítésében. Ha megfelelően végzed, a fa erőteljesen fejlődhet, és bőséges termést hozhat. Cikkünkben tapasztalt kertészeti szakember hasznos tanácsaival mutatjuk be, hogyan végezd el szakszerűen az őszi metszést, hogy gyümölcsfáid a legjobbat nyújthassák!
Gyümölcsfa őszi metszése: koronaforma
A gyümölcsfa őszi metszésének metódusa koronaformáktól függően eltérő lehet. Jellemzően az almatermésűeknél a kombinált koronaforma jellemző; a metszés menetét ezen koronaforma kialakítása mentén vesszük végig. A kombinált koronaforma, ahogy a neve is sejteti, két kialakítást ötvöz. Az első, amit ki kell alakítani, egy álsudaras orsó vagy ágemeletes koronaforma, amelyeken 2-3 emeletet alakítunk ki.
Amennyiben ez megvalósult, utána kivágjuk a sudarat, és nem nevelünk helyette álsudarat; ezt úgy nevezzük, hogy kikatlanozzuk. A tematikában a friss ültetéstől haladunk évente, és a kialakított koronaforma metszését vesszük végig.
Gyümölcsfa őszi metszése az első évben
Első, azaz az ültetés évében a gyümölcsfa őszi metszése kicsit eltér. A fő feladat a drasztikusabb visszametszés és az első ágemelet kialakítása. Ezt úgy tudjuk elvégezni, hogy a törzsmagasság felett 4-6 rüggyel elmetsszük a fát, majd az itt kihajtott rügyekből alakítjuk ki az első ágemeletet. Ehhez 3-5 hajtásra lesz szükség, amelyeket a térben egyenletesen kell elhelyezni. Az első, valamint a második évben ezeknek a karoknak a metszése és alakítása a cél.
Gyümölcsfa őszi metszése a második évben
A gyümölcsfa őszi metszése a második évben az alábbiak szerint zajlik. Ilyenkor el kell kezdeni nevelni az álsudarat, amelyet körülbelül 80-100 cm-re nevelünk, és ugyanúgy, mint az ültetéskor, 4-6 rüggyel felette metsszük. Ezt annyiszor ismételjük meg, amíg a kívánt emeletszámot el nem érjük, majd a legvégén a katlanozáskor annyi a feladatunk, hogy kivágjuk a sudarat, de már nem nevelünk helyette másikat.
Gyümölcsfa őszi metszése: a koronakialakítás
Egy koronakialakítás általában 4-6 évig tart; ez alatt termőre fordul a fánk, és a kialakítás közben már gyümölcsöt is tudunk betakarítani róla. A termő korú, kialakított koronaforma esetén más a teendőnk. Első körben szemrevételezzük a fát: megnézzük, vannak-e nem kívánatos, meredeken feltörő vizhajtások vagy sérült, elszáradt részek.
Ezeket teljesen tőből távolíthatjuk el. Minden fajnál tudnunk kell, hogy mely hajtásokból alakulnak ki a termőrészek, és ezek arányát figyelnünk kell, nehogy túl sok legyen rajta, ezzel megborítva a fa termőegyensúlyát.
A második lépésben ezeket a hajtásokat válogatjuk, és a hosszabb hajtásokat visszavágjuk. Ezt úgy tegyük, hogy nagyjából a hajtás egyharmadát vágjuk le, maximum, és indokolt esetben a felét. Az óvatosabb metszés azért fontos, mert minél drasztikusabb a metszés, annál erősebb a következő évben a hajtásnövekedés.
Gyümölcsfa őszi metszése: idősebb növények esetén
Amikor idősödik a fánk, figyelnünk kell a termőkarok ifjítására, amelyet emeletenként egy-két karnál, fánként maximum 2 emeletnél végezzünk egyszerre. Ezt úgy végezzük, hogy amikor kivesszük a termőkart vagy karokat, utána már ne metsszünk sokat a fán. Mire a fa eléri a 12-15 éves kort, eljön az ifjítás ideje. Ilyenkor ezeket a vastag ágakat nem a tövénél, hanem inkább az alkarnyi ágaknál vágjuk vissza, és ott ifjítsunk. Ugye, nem is olyan bonyolult a gyümölcsfa őszi metszése!
Gyümölcsfa őszi metszése: eszközök
A metszés során fától függően szükség lesz metszőollóra, karos ollóra, és nagyobb fáknál fűrészre. Ha a metszési seb felülete nagyobb egy 100 Ft-osnál, akkor mindenképpen használjunk sebkezelőt, amellyel lezárjuk a sebet, így a kórokozók nem tudnak bejutni a növénybe.
Gyümölcsfa őszi metszése: a csonthéjasok
A gyümölcsök másik kategóriája a csonthéjasok. Ezek közé soroljuk a kajszit, őszibarackot, szilvát, cseresznyét és meggyet. Őket pirosbimbós állapotban kell metszeni, mert a számukra legveszélyesebb betegségegyüttes, a gutaütés hideg időben, a sebfelületen keresztül fertőz. Ennek alapján, hiába enyhült az idő, még várnunk kell a metszésükkel.
A koronaforma fajonként eltérő: őszibaracknál, és bizonyos esetekben kajszinál katlan koronát alkalmazunk; cseresznyénél, meggynél és kajszinál orsó, szilvánál váza korona jellemző. Az orsó koronaforma kialakítása hasonló a kombináltéhoz, amelyet az almatermésűeknél jellemeztünk, csak az utolsó lépést, a katlanozást, nem végezzük el rajta.
Gyümölcsfa őszi metszése: a katlan korona
A gyümölcsfa őszi metszése során a katlan korona kialakítása merőben eltérő. Ennél a koronaformánál alacsony törzsön 3-5 vázágat nevelünk, amelyeket minél jobban próbálunk kiteríteni, hogy a napfény bejusson a korona belsejébe. Az első évben a 40-60 centiméteres törzsmagasság felett 4-6 rüggyel elmetsszük. Ha ebben a magasságban már vannak ágak, akkor azokat 2-4 rügyre visszametsszük.
Gyümölcsfa őszi metszése: az első év után
A második, harmadik, negyedik évben a vázágak kialakítása folytatódik, de ne metsszük túl erőteljesen: a hajtások maximum felét távolítsuk el. Fontos, hogy mindig kifelé néző rügyre metsszünk, így biztosítva a megfelelő terítést. Túl gyenge metszésnél a vázág felkopaszodhat, ami később nehezíti az ifjítást. A felfelé irányuló hajtásokat távolítsuk el.
Az ötödik évtől folyamatosan metsszük a fát, állítsuk be a termőegyensúlyt. Alapvető szabály, hogy a vázágon alkaronként legyen egy elágazás, a termő vesszőkön pedig kis araszonként. Így elérhető a megfelelő kialakítás, nem lesz túl sűrű, és nem kopaszodik fel a fa. Ügyeljünk rá, hogy a következő évi termőrészek visszametszését és kialakítását is ekkor végezzük el. Idősebb korban próbáljuk folyamatosan ifjítani a régi vázágakat, így biztosítva a megfelelő utánpótlást.
Gyümölcsfa őszi metszése: szükséges eszközök
Metszéskor ügyeljünk, hogy élesek legyenek a szerszámok, és az ágakat egyetlen vágással vágjuk át. Ha szükséges, gondoskodjunk róla, hogy közben megfenjük az ollókat. Legyen kéznél mindig fertőtlenítő, erre a legjobb a tiszta alkohol. A metszés megkezdése előtt permetezzük be, vagy mártsuk bele az ollót. Ezzel biztosítjuk, hogy semmilyen kórokozót nem viszünk fel a sebre. Minden fa metszése előtt ismételjük meg a műveletet. Legyen kéznél sebkezelő is, és minden nagyobb felületet alaposan kenjünk be.
Sok sikert kívánunk a gyümölcsfa őszi metszéséhez, és gazdag termést a következő szezonra!