A borkészítés lépései
Cukor
A sima „mezei” kristálycukor a leggyakoribb választás, mert viszonylag olcsón beszerezhető, növeli az alkoholtartalmat és nem befolyásolja a kész bor ízét. Sima cukor helyett azonban használható méz, barnacukor, vagy akár turbinado cukor is az élesztő „etetésére”, de az így készült borok karaktere merően eltér majd a cukorral készítettekétől.
Élesztő
A különböző élesztőfajták más és más másodlagos ízt kölcsönöznek a kész bornak az erjesztési folyamat során. Az élesztőtől függően a bor lehet fűszeres, krémes, földes, vagy más mellékízű is.
Miből mennyit érdemes felhasználni?
A különböző hozzávalók mennyiségének variálásával szabadon alakíthatóak a kész bor tulajdonságai is. Az alábbi táblázat csupán egy általános javaslat, afféle kiindulási pont, amit érdemes kipróbálni, majd ízlés szerint alakítgatni.
Mennyiség | Cukor | Emésztő fajta | |
Almalé | 4,5 l | 450 g | Champagne |
Kajszibarack | 1,1 kg | 900 g | Champagne |
Banán | 1,4 kg | 900 g | Montrachet |
Feketeribizli | 1,8 kg | 900 g | Montrachet |
Áfonya | 1,1 kg | 900 g | Montrachet |
Cseresznye | 1,8 kg | 900 g | Montrachet |
Grapefruit | 2,7 kg | 900 g | Champagne |
Barack | 1,1 kg | 900 g | Champagne |
Körte | 1,8 kg | 900 g | Champagne |
Málna | 1,4 kg | 900 g | Chardonnay |
Dinnye | 1,4 kg | 810 g | Champagne |
Borkészítő felszerelés
A borkészítéshez némi felszerelésre is szükséged lesz. A legjobb, ha egy előre elkészített, külön erre a célra összeállított eszközcsomagot vásárolsz valahol, amiben minden szükséges eszköz benne van. Ha külön szeretnéd összeállítani felszerelésedet, akkor a következőkre lesz szükséged:
- egy erjesztő tároló
- egy demizson
- egy légmentes zár a demizsonra
- egy finomszemű szűrő
- egy szívócső
- egy tölcsér
- üres borosüvegek, dugókkal