Sokak által kedvelt gyümölcsborok bármilyen gyümölcs-virág- és fűszernövény kombinációjából elkészíthetők. Ezek a költséghatékony és egyszerűen elkészíthető házi italok sokkal egészségesebbek, mint a bolti verziók, hiszen mentesek minden olyan tartósítószertől, amikből azokba oly sok kerül. A következőkben megismerkedhetsz a borkészítés alapjaival és megtudhatod, hogy mi mindenre is lesz szükséged első üveg gyümölcsborod elkészítéséhez!
A borkészítésről dióhéjban
A borkészítés hagyománya évezredekre nyúlik vissza. A leletek szerint az emberiség már 9 ezer évvel ezelőtt is foglalkozott borkészítéssel, és habár azóta sokat fejlődött a technológia, az elmélet a mai napig ugyan az maradt. Amikor az ember meghallja a bor szót, akkor általában automatikusan a szőlőkből készült változatokra gondol. A szőlőket azért szokás olyan gyakran egy bekezdésben említeni a borokkal, mert ezen gyümölcsök tulajdonságai kiválóak a borkészítéshez. Azonban valójában minden erjeszthető növényi anyagból lehet bort készíteni.
Ahhoz, hogy bármilyen gyümölcsöt borrá alakíts, alapjáraton gyümölcsökre, cukorra, élesztőre és vízre lesz szükséged. Leegyszerűsítve, az élesztő a cukor és a víz felhasználásával alkoholt termel, míg a növényi hozzávalók (gyümölcsök) szolgáltatják az ital színét, ízét, testességét és karakterét. Minél több cukor kerül a borba, annál édesebb lesz, és minél kevesebb, annál szárazabb. A gyümölcs adagolásával a bor sűrűsége határozható meg.
Mivel a borkészítésben több tényező (cukortartalom, savasság, a víz/gyümölcs arány) is közrejátszik, így rengeteg kísérletezésre van lehetőség. Érdemes több kombinációt is kipróbálni kisebb mennyiségekben, majd áttérni a nagyobb tételekre, amint sikerül találni egy ideális receptet.
Mi kell a borkészítéshez? – Vizsgáljuk meg közelebbről is a három legfontosabb összetevőt a tiszta vízen kívül!
Gyümölcsök
Lényegében mindenféle gyümölcsöt felhasználhatsz házi borod elkészítéséhez, amihez csak hozzá tudsz jutni. Alma, körte, narancs, málna, füge, ananász… a listában tényleg minden gyümölcs szerepel. Nyugodt szívvel próbálj meg különféle gyógynövényeket és fűszereket is hozzáadni keverékedhez, mint például citromfüvet, gyömbért, rózsát, vagy bármi mást. Ne feledd, hogy a kész bor minőségét első sorban a felhasznált hozzávalók minősége határozza meg.
Igyekezz tehát csak érett, sértetlen, egészséges gyümölcsöket válogatni hozzá. Lehetőség szerint házi, vagy biztos forrásból származó alapanyagokat használj, amik nem kaptak vegyszeres kezelést. A következő oldalon folytatom!