Igyunk tejet vagy ne? Egészséges a tej vagy nem? Szívbetegség, rák, csontok egészsége. Sok ellentmondó információt kapunk, de most tiszta vizet öntünk a pohárba.
A tej és más tejtermékek számos ország étrendjében a telített zsírok legfőbb forrásának számítanak, jelentősen hozzájárulva ezzel a szívbetegség, a 2-es típusú cukorbetegség és az Alzheimer-kór kialakulásához. Egyes tanulmányok szerint a tejtermékek kapcsolatban állhatnak a mell-, a méh- és a prosztatarák kialakulásával is.
A telített zsírok és a szívbetegség
A tej és más tejtermékek az artériákat veszélyeztető telített zsírok fő forrásainak számítanak az amerikai étrendben, ráadásul a tejtermékek koleszterint is tartalmaznak. A zsírokban, telített zsírokban és koleszterinben gazdag étrendek fokozzák a szívbetegség kockázatát, amit a mai napig a fő halálokként tartanak számon az Egyesült Államokban.
Laktózérzékenység
A csecsemők és gyermekek szervezete olyan enzimeket termel, amelyek a laktózt, azaz az anya- és tehéntejben található cukrot hivatottak lebontani – a kor előrehaladtával azonban sokan elveszítik ezt a képességüket. A laktózérzékenység a becslések szerint az emberek 68%-át érinti világszerte.
A laktózérzékenység tünetei például a gyomorgörcs, a hasmenés és a puffadás.
A csontok egészsége
Egyes kutatások szerint a tejtermékek alig, vagy egyáltalán nem járulnak hozzá a csontok egészségéhez. Egy, a British Medical Journalban megjelent elemzés szerint a legtöbb tanulmány nem talált kapcsolatot a tejfogyasztás és a törött, illetve megrepedt csontok között.
Egy tanulmány során a kutatók kamasz lányok étrendjét, edzéseit és csonttöréseit vizsgálták, és megállapították, hogy a tejtermékek és a kalcium nem előzi meg az efféle töréseket. Egy másik, több, mint 96 ezer fős tanulmányban megállapították, hogy minél több tejet fogyasztottak a férfiak tizenéves korukban, annál több csonttörést szenvedtek felnőttekként.
Rák
Egyes kutatások párhuzamot vontak a tejben, sajtokban és más tejtermékek magas zsír- és hormontartalma, illetve a mellrák fokozott kockázata között.
Egy 2017-es tanulmányban az amerikai National Cancer Institute a mellrákban szenvedő nők étrendjét hasonlította össze nem mellrákos nők étrendjével. Az eredmények rávilágítottak, hogy azok, akik a legtöbb amerikai, cheddar és krémsajtot fogyasztottak 53%-kal hajlamosabbak voltak a mellrákra, míg a joghurtnak alacsonyabb kockázathoz volt köze. Ezek az adatok arra engednek következtetni, hogy a sajtok magas telítettzsír-tartalmának is köze lehet a mellrákos esetek kialakulásához.
A Life After Cancer Epidemiology tanulmány során kiderült, hogy a korábban mellrákkal diagnosztizált nők közül jóval nagyobb volt az elhalálozási arány (49%) azok között, akik napi szinten egy vagy több adag zsírokban gazdag tejterméket fogyasztottak, azokkal szemben, akik naponta csak fél adagot fogyasztottak.
Az amerikai National Institutes of Health, a National Cancer Institute és a World Cancer Research Fund által finanszírozott kutatás rávilágított, hogy azoknál a nőknél, akik naponta 1/4 vagy 1/3 bögre tejet fogyasztottak 30%-kal magasabb volt a mellrák kockázata. Napi egy bögre tej 50%-kal emelte a kockázatot.
A nagy mennyiségben fogyasztott tejtermékek, beleértve a teljes és alacsony zsírtartalmú tejet, fokozzák a prosztatarák kockázatát, állítja egy 32 tanulmányt átvizsgáló metaelemzés. Egy másik tanulmány szerint azoknál a férfiaknál, akik naponta két vagy három adag tejterméket fogyasztottak, 141%-kal magasabb volt a prosztatarák okozta halálesetek kockázata azokhoz képest, akik kevesebb, mint egy adagot fogyasztottak.
A tejtermékek elkerülése, illetve a növényi alapú alternatívák fogyasztása ezzel szemben viszont segíthet a prosztata védelmében. Egy, az American Journal of Clinical Nutritionben megjelent tanulmány szerint azok a férfiak, akik vegán étrendet követtek 35%-kal alacsonyabb prosztatarák-kockázattal néztek szembe, mint azok, akik nem vegetáriánus, lacto-ovo-vegetáriánus, pesco-vegeráriánus vagy félvegetáriánus étrendet követtek.
A bőr egészsége
A tejtermékeket a pattanások fokozott kockázatával is párhuzamba állították már. Csupán napi egy bögre tehéntej 41%-kal növeli a pattanások kialakulásának esélyét. A tejtermékeket továbbá krónikus, gyulladásos bőrbetegségek (pl. ekcéma, pikkelysömör) kiváltó okaként is azonosították már. A tejfogyasztásnak továbbá köze van a telomerek rövidüléséhez is, ami korai öregedést és ráncokat okozhat.
Miért érdemes inkább növényi tejhelyettesítő italokat fogyasztani?
Számos egészségügyi előnnyel járhat, ha valaki növényi italokra cseréli az állati eredetű tejeket. Egy több, mint 50 ezer amerikai nő részvételével végzett kutatásból kiderült, hogy azok, akik napi szinten állati eredetű tejek helyett azonos mennyiségű szójatejet fogyasztottak, 32%-kal kisebb mellrák-kockázattal néztek szembe, mint azok, akik állati eredetű tejet fogyasztottak.
A férfiak esetében a nem erjesztett szójatermékek, úgymint a tofu vagy a szójatej fogyasztása 30%-kal alacsonyabb relatív kockázattal járhat egy metaelemzés szerint.
A szójatejről továbbá megállapították, hogy a szívet is kíméli, ugyanis a szívbetegség több kockázati tényezőjét is csökkenti, beleértve a teljes és LDL-koleszterint és a vérnyomást is, állítja egy véletlenszerű, szabályozott teszteket vizsgáló metaelemzés.
Mi és a partnereink információkat – például sütiket – tárolunk egy eszközön vagy hozzáférünk az eszközön tárolt információkhoz, és személyes adatokat – például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat – kezelünk személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez, nézettségi adatok gyűjtéséhez, valamint termékek kifejlesztéséhez és a termékek javításához. Az Ön engedélyével mi és a partnereink eszközleolvasásos módszerrel szerzett pontos geolokációs adatokat és azonosítási információkat is felhasználhatunk. A megfelelő helyre kattintva hozzájárulhat ahhoz, hogy mi és a partnereink a fent leírtak szerint adatkezelést végezzünk. Másik lehetőségként a megfelelő helyre kattintva a hozzájárulás megadása előtt részletesebb információkhoz juthat, és megváltoztathatja beállításait.
Felhívjuk figyelmét, hogy személyes adatainak bizonyos kezeléséhez nem feltétlenül szükséges az Ön hozzájárulása, de jogában áll tiltakozni az ilyen jellegű adatkezelés ellen. A beállításai csak erre a weboldalra érvényesek. Erre a webhelyre visszatérve vagy az adatvédelmi szabályzatunk segítségével bármikor megváltoztathatja a beállításait.
A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
A cookie-kat és hasonló technológiákat a következők elősegítésére használjuk:
Tartalmak szolgáltatása és fejlesztése a jobb felhasználói élmény elérése érdekében
Biztonságosabb használat lehetővé tétele a sütikből az általunk kapott adatok felhasználásával.
A Weblap termékeinek szolgáltatása és jobbá tétele a profillal rendelkezők számára
Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat.
Jobban személyre tudjuk majd szabni a weboldal funkcióit.
Ez nem érinti a termékeink funkcióit.
Cookie-k használatával más vállalatok adatokhoz jutnak majd rólad.
A böngésződ vagy az eszközöd is kínálhat olyan beállításokat, amelyek segítségével eldöntheted, hogy be legyenek-e állítva a böngészőhöz cookie-k, illetve törölheted őket. Ezek a lehetőségek böngészőnként eltérnek, és fejlesztőik mind a rendelkezésre álló beállításokat, mind azok működését bármikor megváltoztathatják. 2020. október 5-i állapot szerint az alábbi hivatkozásokon találhatsz további információt a népszerű böngészőkben kínált beállítási lehetőségekről. A Facebook-termékek egy bizonyos része esetleg nem működik megfelelően, ha letiltottad a böngészőkben a cookie-kat. Fontos tudni, hogy ezek a beállítási lehetőségek eltérnek a Facebook által kínált beállítási lehetőségektől.