A tejtermékek lehetséges egészségügyi kockázatai

A tejtermékek lehetséges egészségügyi kockázatai

Lévi
hirdetes

Igyunk tejet vagy ne? Egészséges a tej vagy nem? Szívbetegség, rák, csontok egészsége. Sok ellentmondó információt kapunk, de most tiszta vizet öntünk a pohárba.

A tejtermékek lehetséges egészségügyi kockázatai


A tej és más tejtermékek számos ország étrendjében a telített zsírok legfőbb forrásának számítanak, jelentősen hozzájárulva ezzel a szívbetegség, a 2-es típusú cukorbetegség és az Alzheimer-kór kialakulásához. Egyes tanulmányok szerint a tejtermékek kapcsolatban állhatnak a mell-, a méh- és a prosztatarák kialakulásával is.

A telített zsírok és a szívbetegség

A tej és más tejtermékek az artériákat veszélyeztető telített zsírokforrásainak számítanak az amerikai étrendben, ráadásul a tejtermékek koleszterint is tartalmaznak. A zsírokban, telített zsírokban és koleszterinben gazdag étrendek fokozzák a szívbetegség kockázatát, amit a mai napig a fő halálokként tartanak számon az Egyesült Államokban.

Laktózérzékenység

A csecsemők és gyermekek szervezete olyan enzimeket termel, amelyek a laktózt, azaz az anya- és tehéntejben található cukrot hivatottak lebontani – a kor előrehaladtával azonban sokan elveszítik ezt a képességüket. A laktózérzékenység a becslések szerint az emberek 68%-át érinti világszerte.
A laktózérzékenység tünetei például a gyomorgörcs, a hasmenés és a puffadás.

A csontok egészsége

Egyes kutatások szerint a tejtermékek alig, vagy egyáltalán nem járulnak hozzá a csontok egészségéhez. Egy, a British Medical Journalban megjelent elemzés szerint a legtöbb tanulmány nem talált kapcsolatot a tejfogyasztás és a törött, illetve megrepedt csontok között.
Egy tanulmány során a kutatók kamasz lányok étrendjét, edzéseit és csonttöréseit vizsgálták, és megállapították, hogy a tejtermékek és a kalcium nem előzi meg az efféle töréseket. Egy másik, több, mint 96 ezer fős tanulmányban megállapították, hogy minél több tejet fogyasztottak a férfiak tizenéves korukban, annál több csonttörést szenvedtek felnőttekként.

hirdetes

Rák

Egyes kutatások párhuzamot vontak a tejben, sajtokban és más tejtermékek magas zsír- és hormontartalma, illetve a mellrák fokozott kockázata között.
Egy 2017-es tanulmányban az amerikai National Cancer Institute a mellrákban szenvedő nők étrendjét hasonlította össze nem mellrákos nők étrendjével. Az eredmények rávilágítottak, hogy azok, akik a legtöbb amerikai, cheddar és krémsajtot fogyasztottak 53%-kal hajlamosabbak voltak a mellrákra, míg a joghurtnak alacsonyabb kockázathoz volt köze. Ezek az adatok arra engednek következtetni, hogy a sajtok magas telítettzsír-tartalmának is köze lehet a mellrákos esetek kialakulásához.
A Life After Cancer Epidemiology tanulmány során kiderült, hogy a korábban mellrákkal diagnosztizált nők közül jóval nagyobb volt az elhalálozási arány (49%) azok között, akik napi szinten egy vagy több adag zsírokban gazdag tejterméket fogyasztottak, azokkal szemben, akik naponta csak fél adagot fogyasztottak.

Az amerikai National Institutes of Health, a National Cancer Institute és a World Cancer Research Fund által finanszírozott kutatás rávilágított, hogy azoknál a nőknél, akik naponta 1/4 vagy 1/3 bögre tejet fogyasztottak 30%-kal magasabb volt a mellrák kockázata. Napi egy bögre tej 50%-kal emelte a kockázatot.

A nagy mennyiségben fogyasztott tejtermékek, beleértve a teljes és alacsony zsírtartalmú tejet, fokozzák a prosztatarák kockázatát, állítja egy 32 tanulmányt átvizsgáló metaelemzés. Egy másik tanulmány szerint azoknál a férfiaknál, akik naponta két vagy három adag tejterméket fogyasztottak, 141%-kal magasabb volt a prosztatarák okozta halálesetek kockázata azokhoz képest, akik kevesebb, mint egy adagot fogyasztottak.

A tejtermékek elkerülése, illetve a növényi alapú alternatívák fogyasztása ezzel szemben viszont segíthet a prosztata védelmében. Egy, az American Journal of Clinical Nutritionben megjelent tanulmány szerint azok a férfiak, akik vegán étrendet követtek 35%-kal alacsonyabb prosztatarák-kockázattal néztek szembe, mint azok, akik nem vegetáriánus, lacto-ovo-vegetáriánus, pesco-vegeráriánus vagy félvegetáriánus étrendet követtek.

A bőr egészsége

A tejtermékeket a pattanások fokozott kockázatával is párhuzamba állították már. Csupán napi egy bögre tehéntej 41%-kal növeli a pattanások kialakulásának esélyét. A tejtermékeket továbbá krónikus, gyulladásos bőrbetegségek (pl. ekcéma, pikkelysömör) kiváltó okaként is azonosították már. A tejfogyasztásnak továbbá köze van a telomerek rövidüléséhez is, ami korai öregedést és ráncokat okozhat.

Miért érdemes inkább növényi tejhelyettesítő italokat fogyasztani?

Számos egészségügyi előnnyel járhat, ha valaki növényi italokra cseréli az állati eredetű tejeket. Egy több, mint 50 ezer amerikai nő részvételével végzett kutatásból kiderült, hogy azok, akik napi szinten állati eredetű tejek helyett azonos mennyiségű szójatejet fogyasztottak, 32%-kal kisebb mellrák-kockázattal néztek szembe, mint azok, akik állati eredetű tejet fogyasztottak.


A férfiak esetében a nem erjesztett szójatermékek, úgymint a tofu vagy a szójatej fogyasztása 30%-kal alacsonyabb relatív kockázattal járhat egy metaelemzés szerint.
A szójatejről továbbá megállapították, hogy a szívet is kíméli, ugyanis a szívbetegség több kockázati tényezőjét is csökkenti, beleértve a teljes és LDL-koleszterint és a vérnyomást is, állítja egy véletlenszerű, szabályozott teszteket vizsgáló metaelemzés.

Forrás: A The Physicians Committee cikke

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2024-07-12

Egyre forróbb nyarak és a klímaváltozás hatása a magyar mezőgazdaságra

A klímaváltozás Magyarországon egyre érezhetőbb hatásokkal jár. Az elmúlt években az extrém hőség és hőhullámok kihívás elé állítják a mezőgazdaságot is.

2024-06-13

Környezetbarát megoldások nyomában: a növénytermesztés és az állattenyésztés összevonása

Környezetbarát megoldások nyomában: a növénytermesztés és az állattenyésztés összevonása. A régebben élt gazdálkodók még így csinálták, nekünk is így kellene.

2024-06-12

A mezőgazdaság jövője itt van: Drónokkal a sikeres termesztésért

A drónok és a mezőgazdaság találkozása forradalmi technológiák megjelenését jelenti a földeken. A drónok használata a mezőgazdaságban rendkívül jövedelmező.

2024-03-21

Kezd kimenni a divatból: erre, és így használható a kútvíz a kertben

Magyarországon régen a kútvíz használata viszonylag gyakori volt. Azonban egyre inkább azt lehet érzékelni, hogy kezd kimenni a divatból. Vajon miért?

2024-08-03

Agrár rövid hírek a közelmúltból: a talaj, a kukorica, az aratás és más érdekes témák

Agrár hírek a közelmúlt néhány aktualitásával kapcsolatban. Az agrárium világában számos érdekes és izgalmas esemény történt a közelmúltban. Olvasd el most!

2024-07-20

A tyúkok nyári gondozása, ezt add nekik a melegben

A nyári hónapokban a tyúkok különös figyelmet igényelnek, hiszen a meleg időjárás komoly kihívást jelenthet egy tyúknak. Legyen élettel teli a baromfiudvarod!

2024-10-14

Bio sertéstartás és GMO mentes hús: a természetes sertéshús titka

A bio sertéstartás segítségével biztosítható a GMO-mentes hús, amely a természetes sertéshús titka és egyben a fenntartható, egészséges állattenyésztés kulcsa.

2024-09-13

Régi, jól bevált házi praktikák és trükkök a baromfik egészségéért!

A háztáji baromfitartás régi hagyományokkal és jól bevált praktikákkal rendelkezik. Bemutatunk néhány házi praktikát, amik a baromfik egészségét szolgálják.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

takarmánydinnye (Colocynthis citrullus [L.] Küntze)

a tökfélék (Cucurbitaceae) családjába tartozó, az étkezési görögdinnyéhez (Citrullus... Tovább

juhok próbafejése

az anyajuhok által termelt tej mennyiségének pontos megállapítására szolgál, amiből... Tovább

Tovább a lexikonra
Állattenyésztés Tudomány