A magyar szőlőfajták messze földön híressé váltak, ez pedig nem is véletlen. Mostani cikkemben bemutatom nektek azokat a szőlőfajtákat, amikre hihetetlenül büszkék lehetünk, szerencsére nemcsak egy van, hanem rengeteg!
Magyar szőlőfajták - Boglárka
Kecskeméten állították elő a Génuai zamatos és a Pannónia kincse keresztezéséből Szegedi Sándor és munkatársai. Fürtje nagy, vállas, laza, bogyói kissé megnyúltak, nagyok, zöldesfehér színűek, hamvasok, ropogós húsúak, augusztus második felében-szeptember elején érnek.
Magyar szőlőfajták - Csabagyöngye
A világ egyik legismertebb hibrid szőlőfajtája, halványsárga bogyóit szinte minden szőlőtermő országban ismerik. Annyira korai érésű, hogy egész Európa első újbora ebből a fajtából készül. Gyakran már július közepén-végén fogyasztható, fürtjei közepes méretűek, bogyói középnagyok, gömbölyűek, vékony héjúak, enyhén muskotály zamatúak.
Magyar szőlőfajták - Irsai Olivér
Kocsis Pál nemesítette a Csabagyöngye és a Pozsonyi fehér fajtákból. Tőkéje erős növekedésű, vesszője sima, könnyen és jól gyökeresedik. Fürtjei közepes nagyságúak, kúpalakúak, vállasak, lazák, bogyói kicsit, vékony, de szívós héjjal rendelkezők, nehezen rothadnak, színük aranysárga, korán érnek, jellemzően augusztus közepétől szüretelhető.
Magyar szőlőfajták - Kósa
Korai érésű, hazai nemesítésű, amit Szegedi Sándor és munkatársai állítottak elő Póczik III és a Korai piros keresztezésével. Fürtje nagy, laza, szárnyas vagy vállas, bogyói középnagyok, húspirosak, gömbölyűek, általában augusztus második felében már fogyaszthatók.
Magyar szőlőfajták - Pannónia kincse
Magyarországon a negyedik legelterjedtebb csemegeszőlő. Tőkéje erős fejlődésű, hosszúcsapra metszve bőven terem. Augusztus végén-szeptember elején érik be, de a tőkén hagyható hosszabb ideig, mivel nem rothad és túlérve is kellemes, zamatos ízű. Fürtje nagy, szépen színeződő, nagy bogyói tetszetősek, húsa kemény, ropogós, édes.
Magyar szőlőfajták - Zala gyöngye
Hibrid fajta, melynek bogyói sárgászöldek, napos oldalukon rozsdás bevonattal. Bőtermő, viszonylag fagytűrő, de a szárazságot nem bírja. Szeptember közepén érik be, fürtje nagy, ágas, laza. Bogyói középnagyok, hamvasak, nyúltak, héja közepesen vastag, húsa ropogós. A következő oldalon további magyar szőlőfajták várnak, érdemes lapozni egyet!
Forrás: Fotó: Pixabay