Még nem értek véget a bor körüli munkálatok, zajlanak még sok helyen az utószüretelések, de már most lehet látni, hogy az idei évben nagyon jó magyar borok lesznek. Sokak szerint az idei lesz a magyar borfajták éve, kiváló lett a termés ugyanis.
A badacsonyi szőlők szívósságát és a helyi mikroklímát dicséri, hogy a hihetetlen szeszélyes idei évi időjárás ellenére a cukortartalom 22-23 mustfok, ami nagy minőséget sejtet – olvasható a Varga Pincészet közleményében.
Kiváló lesz az aszú is
A Márton napi újborok kóstolása után, azért van bőven tenni valójuk a bortermelőknek. Még tart a késői szüret a badacsonyi borvidéken. A gyümölcs a tőkéken már töppedésnek indult, de a ráncosodás még nem kezdődött el. A cukortermelődés már több mint egy hete leállt, a töppedés ugyan emelhetné a minőséget, de a csapadékos időjárás várható folytatódása aggasztja a helyi gazdákat. „Jó bort csak egészséges szőlőből lehet készíteni” – állítja Varga Péter, a Varga Pincészet ügyvezetője.
A magyar fajták éve az idei
Az évente több mint 12 millió palack bort forgalmazó pincészet már szeptemberben közleményben jelezte, hogy több magyar fajta kiváló termést ad majd az idén. Jó minőségű lesz ebben az évben az Olaszrizling, a Kéknyelű, a Rózsakő és a Kékfrankos is. Az időjárás azonban nem kedvezett sok más fajtának. Jelentős mennyiségi kiesések voltak például a Muscat Ottonelnél és Lunelnél, a Chardonnaynál és a Pinot Gris-nél.
Az európai agrár-érdekképviseleti szervezet, a COPA-COGECA gyorsjelentése szerint, azonban nemcsak Magyarországon jó a szőlőtermés. Az EU-ban idén 15,2 százalékkal több volt a szőlő, mint 2012-ben. A nemzetközi szervezet megfigyelései megerősítik a Varga Pincészet által közölt információkat, a COPA-COGECA elemzése ugyancsak megemlíti, hogy idén Magyarországon kiváló minőségű volt a borok alapanyaga, a magyar szőlő.
Agroinform
Forrás: EU-Info