Szüretelés annó – Így szüreteltek nagyszüleink

Ilyen volt a szüret az 1950-es-’60-as években – Képgaléria!

Szélesi Ferenc
hirdetes

Persze, régen minden más volt, nem volt minden gépesítve, mint manapság. Talán ez is az oka annak, hogy a szüretelés nagyszüleink idejében, és természetesen korábban is társas eseménynek számított, amire egész évben készültek a családok és sokáig emlékeztek. Nézzük, hogyan zajlott a szüretelés az 1950-es-’60-a években! 

Nagyszüleink szüretelési szokásai

Régebben más volt a szüret

A szüret régen az egyik legnagyobb társasági esemény volt, egy közös ünnep, melyet nagy mulatságok zártak a nap végén. A faluban mindenki, aki tehette, elment a szőlőbirtokra, hogy segítse azon embereket, akik megtermelték a bornak való finom gyümölcsöt. A szüret akkoriban nem egy-két napig tartott, hanem sokkal tovább, volt olyan, hogy több héten keresztül. Ennek az az oka, hogy minden szőlőfajta máskor érik be, de minden nap végén közösen ünnepelték az újabb bőséges termés betakarítását. Manapság a legtöbb helyen géppel végzik a szüretelést, ezért kevesebben vesznek részt az eseményen, és nincsenek is ott minden nap. Nézzétek meg a szüretelésről talált fotókat képgalériánkban:

Régen a szüret nagyon fontos esemény volt

A szüretelés időszakában még a törvénykezés is szünetelt, mivel mindenki kivette a részét a munkából, gazdagságtól és rangtól függetlenül, tehát mindenki ott volt, aki élt és mozgott. Még a vitézek is hazatértek ilyenkor, de ennek az is fontos oka volt, hogy szüret idején ismerkedhettek meg a falu lányaival. A szüreti napok rendszerint lövéssel vagy riogatással indultak, ezzel tudatták a falu népével, hogy ideje elkezdeni a gyümölcsök szedését.

hirdetes

Nem volt könnyű munka a szüretelés

Ne gondolja senki, hogy egyszerű munka volt akkoriban a szüretelés. A nők és a lányok is beálltak a szedők közé, ők kisebb méretű edényekbe szedték a fürtöket, majd öntötték a puttonyba. Amikor az megtelt, akkor jöttek a férfiak, akik a nagy, fából készült puttonyt elszállították és nekiláttak a préselésnek.  

A nap végén jött a szüreti mulatság

Minden egyes napot énekléssel, tánccal és természetesen italozással zártak, a teljes szüreti időszak végén pedig hatalmas ünnepség következett. A szüret idején szüreti fogások is készültek, erre a gazdaasszony ügyelt. Estére, a szüretből hazatért, elfáradt embereket már megterített asztal várta. Fő eledel akkoriban a marha-, vagy birkahúsból készült bográcsos étel, és a kalács volt, ugyanakkor nem maradhattak el a magyarok nagy kedvencei sem, a húsleves, a töltött káposzta vagy a csörögefánk! 

Szüretelés manapság

Mára sok minden nem maradt meg a folyamatokból, „csak” a család és a szűk baráti kör vesz részt az eseményen. Ma már sokan nem társasági eseményként tekintenek a szüretre, hanem elvégzendő munkaként. Azért a nagy szüreti bálok hagyománya még meg van szerencsére, szinte valamennyi településen tartanak legalább egynapos ünnepséget. 

Forrás: Kép: Fortepan/Mészáros Zoltán

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2024-11-23

Citromfa betegségek és kártevők: ezekre figyelj beltéren

A citromfa betegségek és kártevők nemcsak a növény egészségét, hanem a gyümölcstermést is veszélyeztethetik. Fedezd fel, hogyan védd meg kedvenc citrusodat.

2024-11-22

Balkon növények teleltetése: tippek a sikeres téli gondozáshoz

A balkon növények teleltetése egy egyszerű, mégis kulcsfontosságú lépés annak érdekében, hogy növényeid átvészeljék a hideg hónapokat. Nézzük meg hogyan!

2024-11-23

A földlabdás fenyőfa és kreatív, környezetbarát karácsonyfa megoldások

A földlabdás fenyőfa gyönyörű és ünnepi dísze lehet otthonodnak. Ismerj meg környezetbarát, fenntartható karácsonyfa ötleteket is, mint az alternatív fenyő.

2024-11-21

Karácsonyi kaktusz szaporítása: így bővítsd a gyűjteményedet

A karácsonyi kaktusz szaporítása remek lehetőség arra, hogy bővítsd növénygyűjteményedet, vagy különleges, saját nevelésű ajándékkal lepd meg szeretteidet.

2024-11-26

Toboz díszek házilag: karácsonyfadísz, koszorú és angyalka egyszerűen

A toboz díszek házilag készítve nemcsak gyönyörűek és egyediek, hanem az alkotás örömét is hordozzák – hozz létre természetes és varázslatos dekorációkat.

2024-11-23

A pálma teleltetése közben: Mire figyeljünk a tél folyamán?

A pálma teleltetése a hideg hónapok túléléséről szól. Fedezd fel a legfontosabb téli teendőket a pálmák kapcsán! Nézzük át mire érdemes figyelni a tél folyamán.

2024-11-25

Az ezüstfenyő legszebb fajtái: klasszikus kedvencek és különlegességek

Az ezüstfenyő gyönyörű, kékes-ezüstös színével, szabályos formájával és változatos fajtáival is hódít. Ismerjük meg közelebbről ezt a csodaszép örökzöldet.

2024-11-25

Hibiszkusz teleltetése: ezek a leggyakoribb hibák, amiket kerülj el

A hibiszkusz teleltetése kulcsfontosságú a növény egészségének megőrzéséhez, különösen a trópusi fajták esetében. Nézzük meg mely hibákat érdemes lekerülni a teleltetés alatt.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

hisztamin

a biogén aminokhoz tartozó szöveti hormon, az állati és az emberi szervezet valamennyi... Tovább

elektrolit

ionokat tartalmazó szilárd v. folyékony halmazállapotú anyagok, amelyeknek olvadéka v. oldata... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek gyümölcs Házi kert kert