Szerintem a megfelelő bor kiválasztásának kérdése sokakat zavarba hoz, ugyanis nincsenek tisztában azokkal a szempontokkal, amelyek alapján a vacsorához és alkalomhoz illő legmegfelelőbb bort kiválaszthatjuk. Ezért úgy gondoltam, nem ártana néhány szót említeni a borválasztás etikettjéről, amikor étteremben fogyasztunk.
A borlap és az árak
Sajnos a borlap nem mindig nyújt megfelelő szintű segítséget a választáshoz. Egy egyszerű felsorolás nem árul el számodra sokmindent a borokról, vagy sokszor a borlap csak egy általános leírást tartalmaz, amely szintén nem elegendő a döntéshez, hiszen azt nem tudjuk meg belőle milyen ételhez milyen bor illik.
Ha finoman közölni szeretnéd a felszolgálóval, hogy milyen árkategóriájú bort szeretnél választani anélkül, hogy az asztalnál erről mindenki tudna, így tedd:
- Először is válassz ki egy kategóriát, majd ezen belül találj egy olyan bort, amelynek az ára megfelelőnek tűnik.
- Mutasd meg a felszolgálónak a választásodat, és kérd ki a véleményét.
- Amikor a bort kihangsúlyozod, akkor az ujjadat ne a bor nevére, hanem az árára helyezd.
- Ezzel a legnagyobb diszkrécióval tudtára adhatod, hogy mi az az ár, amely számodra elfogadható az adott pillanatban.
Ha még nem találtad meg a tökéletes éttermet akár borkóstolásra is, itt adunk néhány tippet: étterem Budapest
A bor kiválasztása
Alapvető fontosságú, hogy mindig határozd meg, milyen mennyiségben szeretnél rendelni: kezdésként általában egy pohárral vagy fél üveg/fővel szoktak számolni. Ha legalább három főből áll a társaság, akkor rendelhetsz egy üveg fehér és egy üveg vörösbort is akár.
Az összes régió, jellegzetesség memorizálása kimerítő feladat lenne, és szinte lehetetlen egy kezdő borkóstoló számára. Ha nincs időd komolyabban tanulmányozni a különböző fajtákat, akkor elég, ha észben tartod a következő népszerű borokat, amelyeket a leggyakrabban fogyasztanak az ételek mellé, és több árkategóriában is elérhetőek:
- Pinot Noir: ha vörösbort szeretnél rendelni, akkor kérj Pinot Noir-t. A francia, vagy a kaliforniai borokkal például nehéz mellé lőni ebben a kategóriában.
- Rizling: ha fehér borra vágysz, válassz egy szárazabb rizlinget valamilyen francia vagy német területről
- Rosé: a kettő közti állapot, általában ezzel a tipussal kezdjük borozási szokásainkat
A sommelier
A sommelier egy képzett szakember, akinek mindenre kiterjed a tudása, ha borról van szó. Ő állítja össze az adott étterem borkínálatát, és minden részletet tud az összes borról, amely a kínálatban szerepel, ezért ne hezitálj a segítségét kérni, hiszen azért van ott, hogy megkönnyítsék a döntésed.
Ha a sommelierhez fordulsz tanácsért, készülj fel a következő kérdésekre:
- Milyen fajtájú bort szeret?
- Milyen típusú ételeket fog fogyasztani?
- Nyitott új ízek megismerésére?
- Mennyit szeretne fogyasztani?
A bor ízlelésének etikettje
Általában a vendégül látó személy feladata a bor kiválasztása és megrendelése, ezáltal természetesen a bor ízlelése is. Semmi különlegeset nem kell tenni, csupán ellenőrizni, hogy a bor valóban az-e, amelyet rendelt és mindent rendben talál vele kapcsolatban.