A borkészítés folyamata házilag - A borkészítés otthon is pofonegyszerű, nézd meg hogyan működik.

A bor készítése házilag: Így készíts saját bort lépésről lépésre

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Frissítve: 2024.09.20
Frissítette: KZs
hirdetes

Bizonyára mindenki elgondolkodik rajta előbb vagy utóbb, hogy hogyan működik a borkészítés házilag– különösen ha az őszi szüret után több gyümölcs marad raktáron, mint amennyivel bármit is kezdeni tudnának. Persze ezekből a gyümölcsökből szörpöt, lekvárt, pálinkát, és ezernyi más finomságot is lehet készíteni, de a bor nem igazán hiányozhat egyetlen háztartásból sem. Ha mindig is szeretted volna tudni, hogy hogyan működik a borkészítés folyamata házilag, akkor a következő rövid útmutató pontosan neked szól!

Borkészítés házilag

Borkészítés házilag - Amire szükséged lesz

A borkészítés folyamata házilag is egyszerűen kivitelezhető, mutatjuk a lépéseket hozzá. Saját borod elkészítését végezheted egy nagy műanyag vagy üveg tartályban (pl. egy műanyag hordóban), vagy vásárolhatsz külön erre a célra készített tartályt is (a szükséges borászati kellékekkel együtt). Mindezek mellett kelleni fog még valamilyen apró szemű hálótáska, géz, vagy egy tiszta párnahuzat. Ezek biztosítják majd a gyümölcs szűrését. További hozzávalók és kellékek: cukor, élesztő, szifon, gumidugó, egy légzsilip, borosüvegek, és persze a gyümölcs.

Borkészítés házilag - Válassz gyümölcsöt

A bor elkészítéséhez szinte bármilyen frissen szedett, ép gyümölcsöt felhasználhatsz, de akár előveheted korábban lefagyasztott készleteidet is. Természetesen a bolti gyümölcsöket (frisseket és fagyasztottakat is) felhasználhatod erre a célra, ha nincs házi termésed. A borkészítés otthon tehát egy jófajta gyümölcsalapanyag beszerzésével kezdődik.

Borkészítés házilag - Készítsd elő a gyümölcsöt

Függetlenül attól, hogy friss, vagy fagyasztott, bolti vagy házi gyümölcsöket használsz, alaposan mosd le őket használat előtt. Használj hideg fizet, és inkább öblítsd le őket, minthogy beáztatnád – egy szűrő tökéletes erre. Friss gyümölcsök esetén vizsgáld át őket, hogy nem-e kerültek közéjük rovarok, vagy nem-e maradtak közöttük szárak, levelek a szüreteléskor (ezt persze a boltban vásároltakkal is érdemes megtenni – fő a biztonság). Az alapos átmosást követően rázd le a vizet a gyümölcsökről, és hagyd, hogy a maradék is lefolyjon a szűrőn keresztül. Tehát a borkészítés folyamata során a megfelelő higiéniát is érdemes figyelembe benni.

hirdetes

Borkészítés házilag - Készítsd elő a bortartályt

Ha korábban csináltál már mondjuk házi lekvárt, akkor bizonyára tisztában vagy vele, hogy milyen fontos is odafigyelni a befőzéshez használt eszközök és szerszámok sterilizálásáról. Így megy ez a borkészítésben is, hiszen minden apró fertőzés könnyedén belekerülhet készítményedbe, amivel rengeteg időt és hozzávalót veszíthetsz el, nem is beszélve arról, hogy akár egészségedet is veszélyeztetheted. Fontos tehát, hogy minden borkészítéshez használt eszközödet sterilizáld, különös tekintettel a bortartályra. A tartálynak elég nagynak kell lennie, hogy minden gyümölcsöd beleférjen, illetve hogy a kész bornak is legyen helye benne. 

Éppen ezért nem tudjuk megmondani, hogy mekkora tartályt szerezz be a borkészítéshez. Mint említettük, használhatsz műanyagból és üvegből készült tartályokat is, de ügyelj rá, hogy a műanyagok minél jobb állapotban legyenek, és ne legyenek bennük forgácsos, sérült részek, mert az apró műanyagdarabok könnyedén a borba kerülhetnek az erjedés során.

Miután megvan az ideális tartály, alaposan mosd át mosogatógépben fertőtlenítő fokozaton (ha elég kicsi), vagy öntsd fel forró vízzel, és használj fertőtlenítőszert benne. Ha ez kész, öntsd ki, öblítsd ki tiszta vízzel, majd szárítsd meg (ne hagyd vizesen). Tartsd észben, hogy a bornak egy hűvös, napfénytől mentes helyen kell majd érlelődnie, szóval érdemes előre végső helyére helyezni, mielőtt még teletöltenéd. Ezzel még nincs vége, a következő oldalon folytatom, mindenképpen érdemes lapozni egyet! Most kezdődnek csak igazán a borkészítés lépései.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2024-08-07

Öko, bio, organikus…mi ez? Most utánajártunk a rejtélynek!

Az organikus/bio/ökológiai gazdálkodás lényege, hogy óvja a talaj termékenységét, előtérbe helyezve a növények, állatok és a talaj természetes egyensúlyát.

2024-11-23

Citromfa betegségek és kártevők: ezekre figyelj beltéren

A citromfa betegségek és kártevők nemcsak a növény egészségét, hanem a gyümölcstermést is veszélyeztethetik. Fedezd fel, hogyan védd meg kedvenc citrusodat.

2024-10-22

Fenntartható gazdálkodás: hogyan csökkentsd az energiafelhasználást a termelés során?

Csökkentsd a gazdaságod energiafelhasználását tippjeinkkel. Ismerd meg az energiatakarékos rendszerek, megújuló energiaforrások és új technológiák előnyeit!

2024-08-01

Agrárhírek: Aktuális hírek a dinnyetermés és a takarmányozás témában

Agrárhírek: Utánajártunk milyen aktuális hírek és érdekességek vannak az agráriumban. A dinnyével, termesztésével és takarmányozással kapcsolatos hírek jönnek!

2024-11-26

Toboz díszek házilag: karácsonyfadísz, koszorú és angyalka egyszerűen

A toboz díszek házilag készítve nemcsak gyönyörűek és egyediek, hanem az alkotás örömét is hordozzák – hozz létre természetes és varázslatos dekorációkat.

2024-11-25

Hibiszkusz teleltetése: ezek a leggyakoribb hibák, amiket kerülj el

A hibiszkusz teleltetése kulcsfontosságú a növény egészségének megőrzéséhez, különösen a trópusi fajták esetében. Nézzük meg mely hibákat érdemes lekerülni a teleltetés alatt.

2024-11-21

Karácsonyi kaktusz szaporítása: így bővítsd a gyűjteményedet

A karácsonyi kaktusz szaporítása remek lehetőség arra, hogy bővítsd növénygyűjteményedet, vagy különleges, saját nevelésű ajándékkal lepd meg szeretteidet.

2024-11-22

Balkon növények teleltetése: tippek a sikeres téli gondozáshoz

A balkon növények teleltetése egy egyszerű, mégis kulcsfontosságú lépés annak érdekében, hogy növényeid átvészeljék a hideg hónapokat. Nézzük meg hogyan!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

hibridóma (hibrid sejt, kiméra)

egy mielómasejt (tumorsejt [daganat]) és egy plazmasejt (immunglobulin-termelésre képes... Tovább

kötőfék

kenderből, hevederből v. szíjból készített, lekötésre alkalmas szerszámdarab. A... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gazdaság gyümölcs Házi kert kert Mezőgazdaság oktatás