Az alma szezon júliustól novemberig tart, remélhetőleg mindenkinek jó kis termése volt, olyannyira, hogy azt sem tudja, hogy mit tudna csinálni ennyi almával…ugyanis vannak nagyon jó alma tartósítási tippjeink. Az alma egy igazi kincs, igaz a mondás, miszerint ”minden nap egy alma, az orvost távol tartja”. Tartósítsuk az almát, és együnk sok-sokat belőlük! Hogyan lehet az almát tartósítani? Mutatjuk!
4 összetevő, amely segít az alma tartósításában
Ahhoz, hogy tartósítjuk az almát, szükség lesz a megfelelő eszközökre, amiknek köszönhetően az almák a természetes lejárati idejükön túl is kitartanak. Íme négy fő összetevő, amelyek segíthetnek az alma tartósításában:
1. Forró víz: Míg a szerves anyagoknak gyakran jót tesz a hideg víz, az alma blansírozásához és tartósításához forrásban lévő vizet kell használni. Ha forró víz hatásának tesszük ki az almákat, elpusztítják az enzimeket, amelyek lebontják a gyümölcsöket.
2. Pektin: Az alma főzésekor pektin szabadul fel, amely egy természetesen előforduló tartósítószer. Engedjük fel ezt az enzimet a gyümölcs felmelegítésével, hogy növeljük azok tartósságát.
3. Cukor: Az alma természetesen felszabaduló cukrai jól kombinálódnak további fehérnád- vagy barnacukorral, hogy meghosszabbítsák élettartamukat. Ezt azáltal teszi, hogy megakadályozza, hogy a mikrobák feloldják a gyümölcsök állagát és ízét.
4. C-vitamin: Az aszkorbinsav néven is ismert C-vitamin segít megóvni az almát a barnulástól, ha felszeleteljük. Használjuk a vitamin porított változatát, vagy helyettesítsük a citromlevet, amely magas C-vitamin tartalommal rendelkezik.