Az almafa gondozása és nevelése sok örömet okozhat a kertészeknek. Azonban néha előfordul, hogy a termés olyan bőséges lesz, hogy alig tudsz mit kezdeni az összegyűlt almákkal. Amikor a kertedben túl sok alma terem, kreatív megoldásokkal élhetsz, hogy az almafürtökből ne csak finom ízeket varázsolj, hanem tartósítsd is őket a hosszú hónapokra. Ebben a cikkben öt tippet osztunk meg veled, amivel az almafeleslegedet hatékonyan és változatosan hasznosíthatod fel.
Alma dzsem és lekvár
Az alma dzsem és lekvár az egyik legkedveltebb módja az almatermés felhasználásának. Ez a folyamat nemcsak, hogy segít megőrizni az alma ízét, hanem tartósítás céljából is kiválóan alkalmazható. Vágd fel az almákat kisebb darabokra, és főzd meg cukorral és citromlével. A citromlé segít az alma színének megőrzésében, és frissítő ízt ad a dzsemnek. Ha szeretnél valami egyedit, keverhetsz hozzá más gyümölcsöket, például szilvát vagy málnát is. Az elkészült dzsemet töltsd üvegekbe, és forró vízben tartósítsd be őket. Így hosszú hónapokon keresztül élvezheted az alma dzsem vagy lekvár ízét, például pirítósön vagy palacsintával.
Almaszósz készítése
Az almaszósz egy másik egyszerű, de rendkívül sokoldalú módja az almafelhasználásnak. Főzd meg az almákat vízzel, és pépesítsd őket. Ebben a pontban lehetőséged van hozzáadni egy kevés fahéjat vagy mézet az ízek fokozásához. Az almaszószt kiválóan lehet felhasználni köretként húsokhoz, például sertéshúshoz vagy csirkehúshoz. Ezen kívül szintén remek desszert alapanyag lehet, például fagyival vagy palacsintával tálalva.
Alma saláta
Az almát gyakran elhanyagoljuk salátákban, pedig kiválóan passzol a friss zöldségekkel. Vágd fel az almát kis kockákra vagy vékony szeletekre, és keverd össze kedvenc zöldségeiddel. Ehhez hozzáadhatod a diót vagy más magvakat, valamint sajtot is. Az ízesítéshez használhatsz egy egyszerű olívaolaj-citromlé alapú öntetet, vagy kísérletezhetsz egyedi dresszingekkel is. Az alma saláta könnyű, frissítő és egészséges étel lehet ebédre vagy vacsorára.
Alma chips
Az alma chips egy könnyű és egészséges snack lehet. Vágd fel az almát vékony szeletekre, majd szórd meg őket citromlével, hogy megőrizd a színüket. Süssed meg az almát alacsony hőmérsékleten, például 80-90 fokon, egy sütőpapírral bélelt tepsiben. A sütési idő hosszabb lesz, de a végeredmény az almák ropogós és ízletes chipsjei lesznek. Ha szereted az édes ízeket, megszórhatod őket egy kevés fahéjjal és cukorral, de a sós változat is finom lehet.
Almafánk vagy sütemény
Az alma kiváló alapanyag fánkok és sütemények elkészítéséhez. Vágd fel az almát kisebb darabokra vagy vékony szeletekre, majd keverd bele a tésztába. Az almás fánkok vagy sütemények lágyak és szaftosak lesznek, és az almák édes íze kiválóan harmonizál a tészta sűrűbb ízvilágával. Ha szeretsz kísérletezni, készíthetsz almás pitéket vagy tortákat is, melyeknek csak a képzeleted szabhat határt.
Az őszi almának nincsen párja
Az alma nemcsak az ételek része lehet, hanem italokban is használhatod. Készíthetsz almából frissítő smoothie-kat vagy akár házi almabort is. Az almabor készítéséhez zúzd össze az almákat, és hagyd erjedni néhány hétig. Ezután szűrd le és palackozd, hogy hosszú hónapokon át élvezhesd az ízét. Emellett ne felejtsd el, hogy az alma levelei is hasznosíthatók. Az alma levelekből teát készíthetsz, melynek számos egészségügyi előnye lehet, például a vérnyomás szabályozása és az emésztés támogatása.