Karácsonykor szeretünk előrukkolni mutatósabb, esztétikusabb ételekkel, desszertekkel és különlegességekkel. Ez a hólabda vagy kozáksapka nem csak a lakodalmak és vendégségek kedvelt édessége, de karácsonykor is sokan csinálják előszeretettel. Most hoztunk nektek egy hólabda torta receptet, ami garantáltan el fog bűvölni mindenkit!
Hólabda torta karácsonyra
Ha rajongója vagy a csokis-kókuszos sütiknek, akkor ez a torta a kedvenced lesz és ilyen szép torta formában pedig csodás fog mutatni!
Hozzávalók
18 cm-es formához
Piskóta:
• 4db tojás
• 120g cukor
• 1cs vaníliás cukor
• 40g porcukor
• 50g forró víz
• 50g olaj
• 100g liszt
• 20g kakaó
• 6g sütőpor
Krém:
• 400g tej
• 36g van.puding
• 2db t.sárga
• 24g van.cuki
• 50g kókuszreszelék
• 150g porcukor
• 150g puha vaj
Csokitető:
• 45g étcsoki
• 45g habtejszín
A piskótához a tojásokat kettéválasztjuk, sárgáját felverjük a porcukorral és van.cukival. Hozzáadjuk az olajat és folyamatos keverés mellett a vizet. Rászitáljuk a száraz hv-kat, és picit elkeverjük. Fehérjét felverjük a cukorral, és hozzáforgatjuk, hogy egy szép egynemű tésztát kapjunk. Alufóliába csomagolt karikába öntjük, és 170fokon 30p alatt készre sütjük. (Tűpróbáig) Krémhez a tejből, pudingból, sárgájából vancukiból kókuszreszelékből pudingot főzünk. Ha kihűlt, puha vajat porcukorral habosítjuk, és robotgéppel összekeverjük a kettőt. Piskótát kettévágjuk, és a krém 3/4-ét beletöltjük. Hűtőbe tesszük legalább egy órára dermedni. Ezután a félretett krémmel bevonjuk a tortát, és az oldalát kókuszreszelékkel bundázzuk. Picit hűtjük, addig a csokit és tejszínt összemelegítjük, ha már nem forró a tetejére simítjuk. Kész is!
Tipp:
• süthetsz szilikon formában, vagy kapcsos tortaformában
• tetejét picit levágtam így egyenesebb metszetet kapsz
Ha kicsapódik a krém
Ha a krém kicsapódik vagy folyékony lesz, akkor sajnos nem vártad meg, hogy kihűljön a puding mielőtt tovább dolgoztál vele. Illetve az is lehet, hogy a teavaj nem puha, szoba-hőmérsékletű volt, hanem hűtő hideg vagy olvasztott. A recepteknél az alapanyagok hőmérsékletet ugyanolyan fontos betartani, mint a pontosan kimért mennyiségeket.
Cikk és képek: Suga Paulina