A csipkebogyó nemcsak nagyon finom, hanem telis-tele van olyan értékes alapanyagokkal, amire a tél folyamán a szervezetednek hatalmas szüksége van. Éppen ezért csaptam most fel nagymamám féltve őrzött receptkönyvét, és kerestem ki a mennyei csipkebogyó lekvárjának a receptjét.
Csipkebogyó lekvár recept
Mutatjuk is nektek a csipkebogyó lekvár tökéletes receptjét. Ne aggódjatok nem bonyolult a megvalósítása, és nem is kell hozzá túl sok minden. ha tudtok valahonnan egy kis csipkebogyót szerezni, akkor pikk-pakk össze tudjátok majd dobni. Érdemes rá szánni minimum egy fél délutánt, ugyanis az előkészülettel együtt olyan 3 órát vesz igénybe. Mutatjuk is a receptet!
Hozzávalók a csipkebogyólekvárhoz
- 5 kg csipkebogyó
- 2,5 kg cukor
- 1 citrom
- egy kis nátrium-benzoát
A csipkebogyólekvár elkészítése
A csipkebogyó lekvár elkészítéséhez a csipkebogyó előkészítésével kell kezdenünk. Először is mosd meg a csipkebogyókat, jó alaposan, de azért óvatosan, hogy ne essen bajuk, majd távolítsd el a végeit! Ha meg vagy, akkor vágd ketté a csipkebogyó gyümölcsöket, majd kapard ki belőle az apró kis szőröket. nagymamám szerint ez az egyik legfontosabb lépés, bár időigényes, de nem szabad kihagyni!
A csipkebogyóban maradt szőrök
A csipkebogyóban maradt szőrök irritálhatják a nyálkahártyát és a gyomrot is, tehát tényleg alaposnak kell lenni. Akár egy jó kis családi program is lehet ez, mint anno gyermekkoromban nálunk! Ha kész vagy ezzel, akkor tedd bele egy megfelelő méretű lábasba, majd fel kell önteni egy kis vízzel, annyival ami jól ellepi.
Kis lángon főzd ezt egy órán át. Ha letelt a főzési idő, akkor egy kis lyukú szűrőn kell átpasszírozni. Ezt nagymamám mindig fakanállal csinálta, ezzel te is egyszerűen átnyomkodhatod, ekkor nemcsak a héjától szabadulhatsz meg, hanem az esetleg benne maradt kis szőrdaraboktól, szóval ezt a lépést sem szabad kihagyni. Itt még nincsen kész a csipkebogyó lekvár, de már nagyon jó úton járunk. Most kell hozzáadni a cukrot, kilónként 50 dkg kell hozzá. Nyugodtan lemérheted, hogy mennyi masszát kaptál, ugyanis ehhez kell mérni.
Facsarj ehhez az elegyhez egy kis citromlevet, majd tedd vissza a tűzre. Ilyenkor még egy 20-25 percet kell főzni, majd kész is lesz, és csak el kell rakni. A csipkebogyó lekvár esetében fontos a megfelelő eltétele is, hiszen ez fogja tartósítani egész télen (vagy még tovább) át.
Csipkebogyólekvár kiadagolása
Mérd bele a csipkebogyó lekvárt forró üvegbe, mindegyik tetejére rakj késhegynyi tartósítót, és azonnal zárd le. Fontos a gyorsaság, meg a precízitás is, de ne aggódj, ha neked nincsen olyan nagy gyakorlatod, mint nagymamámnak, sikerülni fog! Fordítsd fejre három-négy percre, majd rakd plédek közé, és várd meg, amíg a dunsztban kihűl. Kész is a csipkebogyólekvár formájában eltett C-vitamin adag egész télre.
Reméljük, hogy nagymamám csipkebogyólekvár receptje Neked is annyi örömet hoz majd, mint amennyit nekünk jelentett évek óta. Nemcsak egészséges és finom, de egy kis szeretettel elkészítve a hideg téli napokon is felidézi a nyár melegét. Ha időt szánsz rá és odafigyelsz, garantáltan sikerülni fog! Élvezd a csipkebogyólekvárt, és oszd meg a családoddal, barátaiddal – hiszen az ilyen finomságok mindig jobbak, ha együtt fogyasztjuk el őket. Jó étvágyat és sok örömöt a készítéshez!