A rétestészta készítésétől sokan félnek, hiszen annyira ijesztően hangzik elsőre, hogy egy asztalon kell papírvékonyra kinyújtani a tésztát és mindezt szakadásmentesen. Viszont ez a dolog sem az ördögtől való, ha betartasz pár alaplépést, akkor te is olyan rétest süthetsz, mint anno nagymamáink, ráadásul háromféle ízben is!
Hagyományos házi rétes: hozzávalók
Rétestészta:
• 1/2 tk ecet
• csipet só
• 125ml langyos víz
• 250g rétesliszt
• 25g olaj
• 25g egész tojás
Meggyes:
• 1 adag tészta
• 0,5kg meggy
• fahéj
• kis doboz tejföl
• cukor
• zsemlemorzsa
Túrós-barackos:
• 1 adag tészta
• 0,5kg túró
• 3-4szem barack
• cukor
• citromhéj
• baracklekvár
• kis tejföl
• zsemlemorzsa
Almás-mákos:
• 1 adag tészta
• fahéj
• cukor
• 15g van.puding
• mák
• zsemlemorzsa
Hagyományos házi rétes elkészítése
A tésztához az ecetet, sót, langyos vizet elkeverjük. Hozzáadunk mindent, és 20 percig dagasztjuk. Enyhén olajos kézzel összepofozzuk a tésztát, és olajozott tálcára tesszük. Olajozott folpackkal lefedjük és 20 percet pihen a konyhában. Ezután lisztezett abroszt készítünk elő, és a tésztát áthelyezzük (magától kezd is nyúlni). Vastagabb széleket megfogva kihúzkodjuk, nekem 50x70es téglalapra volt elég. Leszórjuk zsemlemorzsával/ darált keksszel, és mehet a tetszetős töltelék. Feltekerjük, olajjal kenjük, 180 fokon 25 perc alatt aranybarnára sütjük. Almásnál az almát reszeltem, kicsavartam a levét, amit a vaníliáspudinggal megfőztem és kihűtöttem.
Tippek a hagyományos házi réteshez
• Húzás előtt a kezedet is lisztezd be.
• Mindig a tenyereddel húzd a tésztát, ne az ujjhegyeddel, mert akkor szakadni fog.
• A húzás mindig kis lépésben történjen, ne siess vele.
• A kihúzott tésztát töltés előtt locsold meg zsiradékkal, erre azért van szükség, hogy a tészta ne száradjon ki, szaftosabb lesz és rugalmas marad.
• A zsiradékot csorgasd, ne kend, mert a tészta érzékeny, elszakadhat.
• Az ízlésed szerint megtöltött rétest először óvatosan, a kezed segítségével tekerd, a továbbiakban a terítő segítségével csavard.
Recept: Suga Paulina
Tippek: sobors.hu