A virágok díszkertjeink sztárjai. Varázslatos, élénk színeiktől kel életre minden tavasszal a kertünk. Szinte minden kertes ház nélkülözhetetlen kiegészítője a virágoskert, sőt közkedvelt dekorációs eszköz a lakások szobáiban is. Ám sok olyan virág vesz körül minket, amelyek nemcsak a szemnek kívánatosak, hanem a szájnak is, de mégsem gondolunk rá ételként. A cikk a kép alatt folytatódik.
Ismerd meg az ehető virágokat
A bodzavirágból készült szörpöt és sörbetet sokan ismerik, de ilyen állapotban nem fogyasztjuk magát a virágot. A gyalogbodzából és a feketebodzából a Dunántúlon lekvárt főznek. Palacsintatésztába vagy tojásba mártva, majd kirántva ízletes desszert készíthető belőle. A népi gyógyászatban a bodza virágából főzött tea fontos kelléke volt a házi orvoslásnak.
Elsősorban teaként használjuk. Nem csak gyógyteaként, élvezeti teaként is ismert. Tea mellett fürdővízhez is adhatjuk. Egyes területeken bort is készítenek belőle. Nátha, idült köhögés, hörghurut, reuma, köszvény és vese okozta altesti bántalmak esetén használják, vizelethajtó, gyomorerősítő, görcscsillapító főzet készíthető belőle. Huzamosabb ideig nem ajánlott a fogyasztása, mert szívpanaszokat okozhat.
Az ibolya virágát édességek díszítésére, cukrok, teák, ecetek illatosítására is felhasználják. Levelét saláták készítésénél használhatjuk, sőt a levelek főve is fogyaszthatók levesek, szaftos ételek ízesítőjeként. Kandírozva sütemények, pudingok, jégkrémek, díszítésére használhatjuk. Virágának szörpje, vagy forrázata enyhe hashajtó, de hörghurut, köhögés, álmatlanság, fejfájás elleni teákba és idegnyugtató szerként is használhatjuk.
Az ókori egyiptomiak balzsamozáshoz használták, a görögök pedig fürdőikben, valamint a templomaikban füstölőként égették. A rómaiak lakásaik tisztításához használták, valamint hogy aromás ízt adjanak a sajtoknak és a likőröknek. Lényegében bárhol felhasználható, ahol magát a fűszert is használjuk. Virágának enyhébb az íze, mint a leveleknek. Leggyakrabban nehezebben emészthető levesekbe, salátákba, sültekbe, vadakhoz, töltött káposztába, kolbászokba, májkeverékekbe, halakhoz, körözöttekbe teszik.
Leginkább gyógynövényként használjuk, teaként, gőzöléshez, fürdőhöz. Friss virágát édességek, sütemények díszítőjeként lehet felhasználni. Gasztronómiai felhasználása mellett kozmetikai szerekben is előszeretettel alkalmazzák nyugtató, gyulladáscsökkentő hatása miatt. A megfázás egyik legismertebb népi gyógyszere.
A keskenylevelű levendula évszázadok óta nem csak dísznövényként, hanem gyógynövényként is ismert. A levendula legfőbb hatóanyaga egy kellemes illatú illóolaj (linalool, linalil-acetát), de tartalmaz még flavonoidokat, cseranyagokat, kumarinokat is. A népi gyógyászat előszeretettel használta/használja idegnyugtató, görcsoldó fejfájás csillapító és fertőtlenítő főzetként. Virágával fokozhatjuk a házi befőzésű lekvárok ízét, vagy készíthetünk belőle levendulás cukrot vagy tinktúrát is. Kísérletező kedvűek főzelékekbe, levesekbe, saslikpácba, disznóból készült szaftos ételekbe is tehetnek egy keveset.