Tárolás

Egy kis áttekintés a csomagolásról

Ha lenne a csomagolásnak történelemkönyve, és kinyitnánk az első oldalakon, azt látnánk, hogy a legrégebbi bizonyítékok a Kr. e. 2000 körüli időszakból maradtak ránk. A csomagolás legelőszőr a mezőgazdasággal kötött házasságot. Az ókori Egyiptomban, a fonott kosarakban a rabszolgák és az asszonyok különböző gyümölcsöket, élelmiszereket vittek a fej...

Élelmiszercsomagolás- minőségmegőrzés

Az élelmiszer-előállító és -fogyasztó is tapasztalhatja, mennyi nehézséget okoz a pontatlan tájékoztatás. A termékek megbízható forgalomba hozatalával és fogyaszthatóságával kapcsolatban gyakran merülnek fel kétségek a jelölések használatát és értelmezését illetően.

Kertészeti termékek csomagolása hullámpapírlemezből készült rekeszekbe

A zöldség-gyümölcs (z/gy) termelés az élelmiszer-gazdaság egyik jelentős ágazata. Mennyiségi megoszlását korábbi nem hivatalos becslések szerint az 1. táblázat foglalja össze. A termőterületet és a z/gy mennyiséget tekintve az országban Bács-Kiskun megye áll az első helyen. A gyümölcsfajták közül kiemelkedő az alma részaránya, a csonthéjas gyümölcs...

Hullámpapírlemezből készült zöldség-gyümölcs rekeszek a kertészeti termékek szállítói és kínáló csomagolásához

Dunapack Rt. Hullámtermékgyár stratégiájának főbb vonásai Mielőtt a zöldség/gyümölcs csomagolásról általában és az egyes csomagolóeszközökről konkréten beszélnénk, röviden tekintsük át, a hullámpapírlemez dobozok, rekeszek előállításával foglalkozó Dunapack Rt.-t. és annak egyik divízióját a Hullámtermékgyárat (a továbbiakban HTGy). Az 1990-ben a...

Gyümölcsök tárolása

A legtöbb gyümölcs hosszabb-rövidebb ideig a betakarítást követően alapvető élelmiszeripari feldolgozás nélkül is alkalmas emberi fogyasztásra. A szedés után a legtöbb fajtát nem is célszerű azonnal értékesíteni és felhasználni, hanem érdemes és szükséges bizonyos ideig tárolni.

Jobb minőségű a fahordóban tárolt pálinka!

Csomagolástechnikai sorozatunk érdekes és nem szokványos témája a valódi gyümölcspálinkák érlelése során bekövetkező kölcsönhatások elemzése, abból a szempontból, hogy a kézben tartott technológia mennyiben segíti a végtermék jó minőségének kialakítását.

Csomagolószerek és felhasználási területük (V.)

A paraffin ridegségén hőre lágyuló műanyagok adagolásával próbálnak segíteni. A mikrokristályos paraffin elegyekhez polietilén, polipropilén, kolofóniumgyanta vagy leggyakrabban etilénvinilacetát anyagot különböző arányban adva, különféle nyitott idővel rendelkező ún. forró olvadékok vagy más kifejezéssel meleg ömledékek előállításhoz vezetnek.

A zöldség-gyümölcs termékek minőségvédelme a logisztikai láncban

A csomagolás a termékek betakarításával kezdődik és a szállítás során, a nagy- és kiskereskedelmen át a fogyasztóig tölti be szerepét. Valamennyi anyagmozgatási és szállítási művelettel, rakodással és árukezeléssel az értékesítés szerves részét képezi. Sok esetben a terméknek hosszú utat kell megtennie a termelőtől a fogyasztóig különösen export es...

A tárolás aktuális formája a hűtés

A rendkívül meleg, napos nyár országszerte sietteti a betakarítás és a szüret kezdetét, ezért aktuális téma a hűtés. A korai érésű gyümölcsök csak átmeneti időre kerülnek a hűtőkamrákba, hűtőházakba többnyire a friss fogyasztás a fő szempont. Hosszabb tárolási idejű gyümölcsök - alma, körte stb. - szüretelése napjainkban kezdődik és tárolásuk vál...

Csomagolószerek és felhasználási területük (III.)

Kombinált anyagú csomagolószerek Az egyes anyagok általában nem rendelkeznek minden igényt kielégítő tulajdonságokkal. Ha különböző tulajdonságú anyagokat társítanak, olyan anyagok állíthatók elő, melyek egyesítik a résztvevő komponensek előnyös tulajdonságait, s ezzel elérhető, hogy új, a követelményeknek megfelelő anyag keletkezzék. A társításba...

Csomagolástechnikai újdonságok

Az agrártermelők először a Jánoshalmán megrendezett "Kisgazdaságok, farmergazdaságok gépei" kiállításon találkozhattak az óriáskombájnok és traktorok mögött standjával szerényen meghúzódó I. SCHMIDT Import-Export BT. csomagolástechnikai cég termékeivel.

Csomagolószerek és felhasználási területük (II.)

Az üveg csomagolóeszközök alkalmazása több ezer éves múltra tekint vissza. Leletek és leírások bizonyítják, hogy kisméretű üvegcsékben különféle test- és arcápoló kozmetikumokat, bedörzsölő illatanyagokat és kultikus olajokat tároltak. Uralkodók és főpapok különböző szertartásainál szerepeltek csomagolóeszközként. Az üveg alapösszetétele nem sokba...

Csomagolószerek és felhasználási területük

Egy termék előállítása során a megfelelő csomagolás kiválasztása alapvető feladat, hiszen egyszerre számos követelménynek kell megfelelnie. Most induló, a jövőben ciklikusan megjelenő cikksorozatunkban a csomagolószerekről, felhasználási területükről, környezetre gyakorolt hatásukról esik majd szó, segítséget nyújtva ezáltal is a döntés helyes megh...

Növények, hústermékek rövid és középtávú optimális tárolása

Az, hogy az élelmiszerek többségénél - legyen szó gyümölcsről, zöldségfélékről, virágról vagy húsféleségekről, húskészítményekről - szükséges valamilyen fokú hűtés, nem újdonság. Az egyre szigorodó szabályozás ill. a piaci verseny mind arra ösztönzi a gazdákat, feldolgozókat, hogy berendezéseiket az aktuális elvárásoknak megfelelő technikai szinten...

ZÖLDSÉGEK - GYÜMÖLCSÖK HŰTÖTT TÁROLÁSA, RAKATOLÁSA

A hűtött terménytárolás során, a kertészeti termékeket ládákba, illetve tartályládákba rakják. A tartályládás hűtött tárolás alapelemeit, illetve az előforduló leggyakrabban elkövetett tárolá-si hibákat kívánom ismertetni. Az életben gyakori, hogy egy kis hibának rendkívül nagy hatá-sa van. Sok esetben az újonnan kialakított hűtőtárolók tulajdonosa...

Tárolás