Mángold (Beta vulgaris subsp. vulgaris)
A mángold egy leveles zöldség, amelynek különféle változatai más és más színű csinos szárakat növesztenek. Teljesen fényes, vagy félárnyékos helyeken érzik jól magukat, és mivel leveleik miatt termesztik, így megfelelő körülmények között egy termőidőszak során rendszeresen szüretelhető marad. Egy bögrényi mángold 6,8 kalóriát tartalmaz, továbbá van benne K-vitamin (374%), A-vitamin (44%), C-vitamin (18%), magnézium (7%), mangán (7%), kálium (4%), vas (4%), és némi réz (3%) is.
Céklalevél (Beta vulgaris)
A mángold közeli rokonaként a cékla is egy kifejezetten egészséges zöldség, amelyet leveleiért, illetve gyökérterméséért is szokás termeszteni. Fogyasztható nyersen és sautézve is, a cékla leveleinek enyhén földes ízük van. Egy bögrényi céklalevélben 8,4 kalória van, illetve K-vitamin (190%), A-vitamin (48%), C-vitamin (19%), kálium (8%), magnézium (7%), mangán (7%), és vas (5%) is.
Spenót (Spinacia oleracea)
A spenótot általában vastartalma miatt szokás emlegetni, de számos más fontos vitamin és egyéb tápanyag is megtalálható benne. A magvakat ősszel vagy tavasszal ültesd el a kertben – a spenót gyorsan nő, és a hűvösebb évszakokat kedveli. Hat hétnyi hűvösebb időjárás elég neki, hogy az ültetés után szüretelhetővé fejlődjön. Egy bögrényi spenót 6,9 kalóriát tartalmaz, továbbá van benne K-vitamin (181%), A-vitamin (56%), folsav (15%), C-vitamin (14%), mangán (13%), magnézium (6%) és vas (5%) is.
Mezei katáng (Cichorium intybus)
A mezei katáng az őszirózsafélék családjának egy évelő tagja. Csinos, kék virágok, recés levelek, és vastag gyökerek jellemzik. A mezei katángot általában ízletes gyökerei miatt termesztik, amelyeket kávépótlóként őrölve, vagy természetes édesítőszerként lehet felhasználni. Enyhén kesernyés levelei gyakran kerülnek salátákba. A tőlevélrózsás növény külső, fiatalabb leveleit érdemes rendszeresen leszüretelni, hogy még kevésbé kesernyés korukban fogyaszthasd őket. Egy bögrényi katánglevél 6,7 kalóriát, illetve K-vitamint (108%), A-vitamint (33%), C-vitamint (12%), folsavat (8%), mangánt (6%), és rezet (4%) tartalmaz.
Fodros metélőpetrezselyem (Petroselinum crispum)
A világ egyik legelterjedtebb gyógy- és fűszernövénye sem hiányozhat listánkról, ugyanis a petrezselyem tele van antioxidánsokkal és ásványi anyagokkal. A petrezselyem közvetlen napfényben érzi jól magát, a meleg, nyári hőmérsékletekben. Érdemes a külső leveleit lecsippenteni szüretelés gyanánt, és hagyni, hogy a belső levelek megerősödjenek. Egy bögrényi petrezselyemben 21,6 kalóriát találsz, valamint K-vitamint (1230%), C-vitamint (133%), A-vitamint (101%), folsavat (23%), vasat (21%), káliumot (9%), kalciumit (8%), és magnéziumot (7%) is.