Tarlórépalevél (Brassica rapa subsp. rapa)
Íme, egy másik egészséges zöldség, amelyet nem csak gyökere, hanem levelei miatt is megéri termeszteni. Rendkívül gazdagok különféle tápanyagokban, ezért a legkisebb kertekben is megéri helyet szorítani nekik. A tarlórépa a hűvösebb időjáráshoz van szokva, és nagyjából két hónappal az ültetés után szüretelhető is. Egy bögrényi tarlórépalevélben 17,6 kalória van, illetve egy jó adag K-vitamin (173%), A-vitamin (127%), C-vitamin (55%), E-vitamin (8%), B6-vitamin (7%), mangán (13%), kalcium (10%) és réz (10%) is.
Metélőhagyma (Allium schoenoprasum)
Ennek a csinos dísznövénynek még a virágai is ehetők. Levelei, amelyek leginkább fűhöz hasonlítanak tavasztól őszig rendszeresen visszavághatók (értsd: szüretelhetők) egészen a talajszintig. A metélőhagymák íze sokkal lágyabb és enyhébb, mint a fokhagymáké, és más, erősebb ízű rokonaiké. A virágok ráadásul a beporzókat is mágnesként vonzzák a kertbe. Egy bögrényi metélőhagymában 14,4 kalóriát találsz, valamint egy adag K-vitamint (127%), C-vitamint (47%), A-vitamint (42%), folsavat (12%), mangánt (9%), magnéziumot (5%) és egy kevés vasat (4%) is.
Fodros kel (Brassica oleracea)
A fodros kel egy hidegtűrő, hidegszezoni haszonnövény, amely akár -15°C-nak is képes ellenállni. A téli fagyok idején (vagy lefagyasztva) a hideg hatására még édesebb íze is lesz. A fodros kel ráadásul rendkívül egészséges, ugyanis az alábbiakban felsorolt tápanyagokon kívül több antioxidánst is tartalmaz. Egy bögrényi fodros kelben 33,5 kalória rejtőzik, illetve egy nagy adag K-vitamin (684%), A-vitamin (206%), C-vitamin (134%), B6-vitamin (9%), mangán (26%), réz (10%), kalcium (9%), és kálium (9%) is.
Piros bell paprika (Capsicum annuum)
A bell paprikák számos színben fellelhetők, és habár mindegyikük egészséges, a piros még ilyen tekintetben is kiemelkedik közülük. Egy bögrényi piros bell paprikában 46,2 kalóriát találsz, továbbá C-vitamint (317%), A-vitamint (93%), B6-vitamint (22%), E-vitamint (12%), K-vitamint (9%), folsavat (17%), káliumot (9%), és mangánt (8%) is.
Brokkoli (Brassica oleracea subsp.italica)
A ma közismert brokkoli története 2000 évre nyúlik vissza, és valahol a mai Olaszország területén kezdődött. A dús termésű brokkoli valójában minden része ehető, és nagyon egészséges is. A legnagyobb tápértéke a fejeknek van, amelyek tele vannak vitaminokkal, rostokkal, és némi ásványi anyag is előfordul bennük. Érdemes napos helyen, de hűvösebb körülmények között termeszteni – 18-24°C között érzi magát a legjobban, és ha az idő túl meleggé válik, akkor a virágocskák elkezdenek felmagzani, szóval oda kell figyelni az időzítésre. Tavaszi és őszi ültetés esetén nagyjából 70 nap elteltével válnak szüretelhetővé. Egy bögrényi brokkoliban 30,9 kalória található, illetve egy adag C-vitamin (135%), K-vitamin (116%), A-vitamin (11%), folsav (14%), B6-vitamin (8%), mangán (10%), és kálium (8%) is.