Fagyasztás helyett: Salsa főzés nélkül
Ha már ott tartasz, hogy van egy nagy adag friss paradicsomod, és készen állsz némi konyhai sürgés-forgásra, akkor miért nem csinálsz rögtön salsát belőlük? Így akár hónapokra is tartósíthatod a „felesleget” a fagyasztóban, és amikor felolvasztod, rögtön hozzá is adhatod őket kedvenc fogásaidhoz salsa szósz formájában. Íme egy egyszerű recept ehhez!
Először is fogj egy turmixgépet, és helyezz bele 4 bögre kimagozott, feldarabolt paradicsomot, 1/2 bögre apróra vágott vöröshagymát, 2 gerezd feldarabolt fokhagymát, 2 evőkanál friss lime levet vagy fehér balzsamecetet, egy lime (zöldcitrom) reszelt héját, 1 evőkanál pehelysót vagy kóser sót, illetve ízlés szerint erős paprikákat (1 feldarabolt jalapeno, chili por, stb.), ha csípős szószt szeretnél.
Ezután turmixold ezeket a hozzávalókat, míg a keverék állaga megfelelőnek érződik – ez persze személyes ízlés kérdése. Kóstold meg időnként, és szükség szerint adj hozzá további chilit, sót, vagy bármit, amire úgy érzed, hogy hiányzik belőle. A kész házi salsa szószt öntsd kisebb tárolókba, és helyezd őket a fagyasztóba. Ügyelj rá, hogy a fedő és a szósz között maradjon legalább 2,5cm hézag, mert a salsa hideg hatására felduzzad. Ha szeretnéd felhasználni, nincs más dolgod, mint a hűtőbe helyezni 10 órára, és hagyni, hogy kiolvadjon.
Paradicsom jam
Ezt a paradicsom jamet akár egy évre is lefagyaszthatod, és idő közben számos recepthez előveheted, ha épp szükség van rá. Először is moss meg fél liternyi szőlő paradicsomot, és tedd őket egy olyan tepsire, amiről nem tudnak legurulni. Helyezz melléjük 8 gerezd meghámozott fokhagymát. Szórd be a zöldségeket néhány teáskanálnyi száraz kakukkfűvel és egy teáskanálnyi pehelysóval vagy kóser sóval.
Végül kapjanak két evőkanálnyi olívaolajat is. Mindezt süsd 20-25 percig egy előmelegített sütőben 150°C-on. A megsült, puha zöldségeket ezután dolgozd fel egy turmixgépben, amíg az állaga a darabos mogyoróvajéhoz nem kezd hasonlítani. Ezután kapard át az egészet egy megfelelő méretű befőttes üvegbe vagy más, légmentesen zárható tárolóba.
Végül önts rá egy vékony réteg olívaolajat, hogy az mindenütt fedje a jamet, zárd le a tárolót, és tedd a fagyasztóba (ha már teljesen kihűlt, természetesen). Szükség esetén hűtőben olvaszd fel a felhasználás előtti éjszakán. Ügyelj rá, hogy kis adagokra oszd szét, és úgy fagyaszd le, mert egyszerre úgysem használod fel majd az összeset, hacsak nem egy óriási családi vendégségre készülsz.