Tedd el télire a cukkinis-paradicsomos ragut! Egyszerű recept, mely a család kedvence lesz, és visszahozza a nyár ízeit a hideg hónapokban.

Most rakd el télire ezt a cukkinis-paradicsomos ragut: a család kedvence lesz

Kiss Jázmin, kertész
hirdetes
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

A nyár végének közeledtével itt az ideje, hogy a kertben megtermelt zöldségeket úgy tegyük el, hogy azok télen is megőrizhessék frissességüket. A cukkinis-paradicsomos ragu tökéletes választás erre: egyszerűen elkészíthető, ízletes, és sokoldalúan felhasználható. Akár tésztákhoz, húsokhoz vagy önmagában fogyasztva is remek étel, amely a hideg hónapokban is visszahozza a nyár ízeit. Lássuk, hogyan készíthetjük el és tehetjük el télire!

cukkinis paradicsomos ragu

Hozzávalók a cukkinis-paradicsomos raguhoz

A cukkinis-paradicsomos ragu elkészítéséhez a következőkre lesz szükséged:

  • 2 kg friss paradicsom
  • 1,5 kg cukkini
  • 2 közepes vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál cukor (opcionális)
  • 1 teáskanál szárított bazsalikom
  • 1 teáskanál szárított oregánó
  • 1 teáskanál füstölt paprika (opcionális)
  • 1/2 teáskanál frissen őrölt fekete bors
  • 1 evőkanál balzsamecet (opcionális)
  • 3-4 babérlevél

A cukkinis-paradicsomos ragu elkészítése

Először is, készítsd elő a hozzávalókat: a paradicsomokat forrázd le, majd hámozd meg őket, hogy a ragu selymes állagú legyen. A cukkinit vágd kisebb kockákra, és ha nagyon nagy magjai vannak, érdemes eltávolítani őket. A vöröshagymát és a fokhagymát finomra aprítsd.

Egy nagy lábasban hevíts fel két evőkanál olívaolajat, majd add hozzá a vöröshagymát, és párold üvegesre. Amikor a hagyma már kellően puhára párolódott, add hozzá a fokhagymát, és pirítsd tovább egy percig, vigyázva, hogy ne égjen meg.

hirdetes

Ezután add hozzá a cukkinit a lábashoz, és közepes lángon, gyakori kevergetés mellett pirítsd meg körülbelül 5-7 perc alatt, amíg kissé megpuhul. Amikor a cukkini elérte a megfelelő állagot, keverd hozzá a felkockázott paradicsomot. Ha a paradicsom túl savanyú lenne, egy kevés cukrot is adhatsz hozzá, hogy kiegyensúlyozd az ízeket.

Most jöhetnek a fűszerek: add hozzá a szárított bazsalikomot, oregánót, füstölt paprikát, valamint a babérleveleket. Sózd, borsozd ízlés szerint, és ha szeretnéd, önts hozzá egy evőkanál balzsamecetet, hogy még mélyebb ízeket kapj. Keverd össze alaposan, majd lassú tűzön főzd a ragut 45-60 percig, amíg a zöldségek teljesen megpuhulnak, és az ízek tökéletesen összeérnek. Ha szükséges, a végén még egyszer utánízesítheted sóval és borssal.

Amikor a ragu elkészült, még forrón töltsd tisztára mosott és sterilizált befőttesüvegekbe. Az üvegeket szorosan zárd le, majd állítsd őket fejjel lefelé öt percre, hogy vákuum keletkezzen. Ezután fordítsd vissza őket, és hagyd teljesen kihűlni. A befőttesüvegek így hűvös, sötét helyen akár egy évig is megőrzik tartalmukat, és amikor télen előveszed őket, a nyár zamata visszatér a konyhádba.

hirdetes

Tippek a cukkinis-paradicsomos ragu variálásához

  • Paprika és padlizsán hozzáadása: Gazdagítsd a ragut paprikával vagy padlizsánnal.
  • Csípős változat: Tegyél hozzá csilit vagy cayenne borsot a csípősebb ízért.
  • Friss fűszerek használata: Friss bazsalikom, oregánó vagy kakukkfű feldobja az ízvilágot.

Hogyan használjuk fel a cukkinis-paradicsomos ragut?

Télen a cukkinis-paradicsomos ragu számos ételhez felhasználható: tésztákhoz, húsokhoz, vagy akár egy egyszerű bruschetta alapjaként. Az ízek olyan gazdagok, hogy minden alkalommal visszahozzák a nyári esték hangulatát.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2024-09-08

Tudd meg, hogyan tárold a batátát - így hónapokig friss, ízletes marad

Édesburgonya felszedése és tárolása: ezzel a módszerrel hónapokig friss, ízletes marad! A batáta megfelelő tárolással hosszú ideig megőrzi frissességét.

2024-09-13

Tudod, hogyan készítsd elő a sütőtököt a téli tárolásra? - Megmutatjuk

Te már felkészítetted a sütőtököt a hosszú távú tárolásra? Olvasd el, hogyan csináld! Így lesz hosszú ideig eltartható a sütőtök, ne egyből a kamrába tedd.

2024-09-06

Ezért szedd fel a burgonyát a kertből a nagy esőzések előtt

Tudd meg, miért fontos a burgonyát időben felszedni a nagy esőzések előtt! Védd meg a termést a rothadástól és a gombás betegségektől a megfelelő időzítéssel.

2024-09-12

Korszerű öntözési módszerek: így lehet egyszerűbb a kertészkedés

Korszerű öntözési technikákkal egyszerűbb a kertészkedés! Nézd meg melyik miért praktikus. Slag, szórófej, csepegtető öntözés és számos alternatív lehetőség.

2024-09-16

A kerti munkák feketelistája: őszi munkák, amiket érdemes elkerülni

Az őszi kerti munkák kulcsfontosságúak a kert megfelelő felkészítésében a télre. Nézd meg mit érdemes elkerülni, hogy a következő szezon könnyebben indulhasson.

2024-07-25

Az igazság a zöld paradicsomról! Ehető vagy mérgező?

A zöld paradicsom egy rejtélyes és megosztó növény a gasztronómia világában. A kertészek rendszeresen találkoznak vele. Tudd meg, hogy el lehet-e fogyasztani.

2024-08-13

A rettegett paradicsomvész! Tudj meg mindent, és védekezz hatékonyan

A kertészkedők rémálma, a paradicsomvész, évről évre komoly károkat okoz a paradicsomtermésben. Olvasd el mit érdemes tudni róla és hogyan védekezhetsz ellene.

2024-09-02

A spenót többhullámos betakarítása - így lesz folyamatos a szüret

A spenót többhullámos betakarítása révén hosszabb időn keresztül, szakaszosan szüretelhetünk friss spenótot, biztosítva ezzel a maximális terméshozamot.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

biometeorológia

a meteorológiai viszonyok és az élő környezet (ember, állat, növény) közötti kapcsolattal... Tovább

érzéstelenség

az érzőidegek és pályák (idegrendszer) károsodásának, sérülésének (v.... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert kert Kertészet Paradicsom Zöldség