A paradicsom fagyasztásáról mindenkinek

Paradicsom fagyasztása – Jó ötlet vagy nem?

Szélesi Ferenc - Főkertész, SFV, NA
hirdetes

Ha a rövid válasz érdekel, akkor parancsolj: igen, a paradicsomokat fagyasztva is lehet tárolni. Azonban ha csupán ennyiről szólna az egész, nem szenteltünk volna a témának egy egész cikket, nem igaz? Olvass tehát tovább, mert a hosszú válasz sokkal fontosabb… Habár gyakorlatban valóban lefagyaszthatod paradicsomaidat egy hideg tárolóegységben, általában ennél sokkal jobb módszereket is alkalmazhatsz terméseid tartósítására és hosszútávú megőrzésére. Tarts velünk, és vizsgáljuk meg közelebbről is a paradicsomok tartósítását!

Hasznos információk a paradicsom fagyasztásáról

A paradicsomok lefagyasztásának előnyei és hátrányai

Ha a paradicsomok befőzéséről ezerszer, lefagyasztásukról viszont alig hallottál, akkor ez nem véletlen. A friss paradicsomok valóban lefagyaszthatók, azonban a fagyasztástól megváltozik a textúrájuk, és amikor kiolvasztod őket, akkor pépessé, puhává, vizessé válnak majd. Persze ennek a módszernek is megvannak a maga előnyei, hiszen pofonegyszerű kivitelezni. Nem kellenek hozzá befőző felszerelések, befőttes üvegek, és így tovább.

A befőzéskor fontos savtartalomra sem kell odafigyelned, ha a fagyasztóban tárolod paradicsomjaidat. Mindezért azonban súlyos árat fizetsz, méghozzá a paradicsomok textúráját. Ha nagy szeletekre vágott paradicsomokat helyezel a fagyasztóba anélkül, hogy meghéjaznád és kimagoznád őket, akkor a felolvasztott végeredmény általában puha, már-már pépes állagú lesz.

Ezek a paradicsomok már csak kevés célra használhatók fel, például levesekbe, vagy szószokhoz. Ha tehát mindenáron le szeretnéd fagyasztani paradicsomaidat, készülj fel rá, nem sok mindenre lesznek jók, miután kiolvasztod őket. Olvass tovább, hogy időt, pénzt és helyet takaríts meg néhány alternatív módszer segítségével.

hirdetes

Friss paradicsomok, amiket sosem szabad lefagyasztani

Habár a fagyasztó a legegyszerűbb és leggyorsabb megoldás az extra termés „tartósítására”, vannak esetek, amikor még csak gondolnod sem érdemes erre. A boltban vásárolt paradicsomok is ide tartoznak, legalább is azok, amelyeken nincs feltüntetve, hogy örökségfajták lennének, vagy, hogy helyileg termesztették őket. A bolti hibrid paradicsomokat úgy tenyésztették ki, hogy átvészeljék a szállítást a termelő és a bolt között, és ezek általában nem olyan jó minőségűek, hogy egyáltalán megérje lefagyasztani őket.

Jó eséllyel csak folyós „plöttyedt” paradicsomjaid lesznek így, amiket nem igazán használsz majd fel semmiben – szóval minek is vesződni vele? A bolti paradicsomokat az ember gyorsan veszi, és gyorsan is használja fel. A termelőktől beszállított cseresznyeparadicsomokat általában szintén távolról furikázzák a boltokba, és ezeknek is meglehetősen vastag héjuk van, aminek nincs kifejezetten jó íze a felolvasztás után. Ha azonban a saját, ízletes, otthon termesztett paradicsomaidat szeretnéd félretenni, néhányat lefagyaszthatsz, és a későbbiekben finom szószokhoz és levesekhez is felhasználhatod őket (de a textúrája ezeknek is odavész majd).

Még az otthoni „beefsteak” paradicsomokat is van esélyed sikeresen lefagyasztani, ha kivágod a belsejüket, majd feldarabolod, és a héjukkal együtt lefagyasztod őket. De még így sem ajánlott egy egész ládányit így tartósítani. Törekedj mindig arra, hogy a fagyasztás az utolsó mentőöv legyen, és lehetőleg ne kelljen ehhez folyamodnod. A fagyasztott, majd felolvasztott paradicsomok textúrája csupán néhány recepthez teszi alkalmassá őket. Próbáld meg inkább előre feldolgozni, megfőzni és beízesíteni paradicsomaidat, hogy ha mindenképpen lefagyasztanád őket, akkor már rögtön ízletes, kész szószokként használhasd fel őket.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2024-09-01

Most rakd el télire ezt a cukkinis-paradicsomos ragut: a család kedvence lesz

Készítsd el most ezt a cukkinis-paradicsomos ragut, és élvezd télen is a nyár ízeit! Könnyű befőzés, ízletes végeredmény, ami biztosan a család kedvence lesz.

2024-08-28

Megmutatjuk hogyan használd a csodás bio faecetet a poloskák ellen

A faecet nemcsak elűzi a kártevőket, hanem új életre kelti kertedet—természetes, hatékony, és környezetbarát megoldás, amire a növényeid is rábólintanak!

2024-08-26

Összeszedtük mindent: A paradicsom betegségei elleni bio védekezésről

A paradicsom betegségei elleni bio védekezés elősegíti a vegyszermentes, egészséges termést, miközben megóvja a kerted természetes egyensúlyát és vitalitását.

2024-08-18

Tervezed már a jövő évi kerted? Próbáld ki a zöld paradicsom ültetést

Ismerj meg néhány olyan zöld paradicsom fajtát, amelyek nemcsak egyediek, de az ízvilágukkal is garantáltan lenyűgöznek. A zöld paradicsom különleges és finom.

2024-09-23

Ezeket tedd meg idén ősszel a jövő nyári paradicsom termésedért

A bőséges paradicsomtermés titka már ősszel elkezdődik! Fedezd fel, milyen teendőkkel biztosíthatod a jövő nyári sikeres és zamatos paradicsomszüretet.

2024-11-20

Így készül a grincsfa házilag: az év legkreatívabb karácsonyi ötlete

A grincsfa tökéletes választás, ha idén valami különleges és egyedi karácsonyi dekorációval szeretnéd feldobni otthonodat. A grincsfa készítés nem is nehéz!

2024-12-10

Hogyan lesz piros a mikulásvirág? Tippek a virágoztatáshoz

A mikulásvirág nemcsak karácsonyi dísz, hanem a téli otthonod színpompás dísze – tudd meg, hogyan varázsolhatod pirossá! Fedezzük fel a gondozás részleteit.

2024-11-26

Aloe vera gondozása lakásban: így lesz hosszú életű a gyógynövényed

Az aloe vera gondozása egyszerű, ráadásul ez a csodanövény nemcsak az otthonodat díszíti, hanem számos jótékony hatásával a mindennapjaidat is gazdagítja!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

hemolízis (haemolysis)

a vörösvérsejtek feloldódása; kiváltásában égés utáni autointoxikáció... Tovább

fehérvérsejtek

a —>vér alakos elemeihez tartozó, önálló mozgásra képes sejtjei. A fertőző... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Paradicsom