Elsősorban a kis és közepes élelmiszer-feldolgozóknak dolgoztak ki az
egészséges táplálkozást szolgáló élelmiszerrecepteket az Országos
Húsipari Kutatóintézetben - mondta a közhasznú nonprofit kft.-ként működő intézmény ügyvezető igazgatója az MTI-nek.
12 féle kolbászújdonságot fejlesztettek ki
Mátyus Imre elmondta, hogy az intézet tudósai összesen 12 féle újdonságot
fejlesztettek ki. Közöttük csökkentett sótartalmú felvágottakat, sonka és kolbász receptjét, afrikai harcsából előállítható felvágottat és többféle vega felvágott előállításának technológiáját, amelyben a
húst szójával, borsóval és más növényi alapanyagokkal helyettesítik, ízben mégsem különbözik a zsíros
húsból készített változatoktól.
Elhagyható a pác-só a kolbászújdonságokból
Az intézet laboratóriumában kidolgozták a Csajági sonka márkanevű termék új technológiáját is, amely szerint a hagyományos, egy
hónapos érlelési időt egy hétre csökkentik és ezalatt a pác-só felhasználása is elhagyható.
A váci Táncsics Mihály Mezőgazdasági Szakképző Iskola tangazdaságával együttműködve pedig hamarosan Omega 3 telítetlen zsírsavval dúsított tejet állítanak elő. A tehenek takarmányába ugyanis ezen esszenciális zsírsavban
gazdag
lenmagot kevernek, így a tejjel több
vérnyomást csökkentő, az érelmeszesedést gátló, az agyműködést serkentő táplálékhoz juthatnak a tejívók - tette hozzá.
Jó minőségűek lesznek az új kolbászok
A kutatóintézet a húsok, a többi között a sertéshús jó minőségének biztosítására olyan normatívát is kidolgozott, amely 20-25 ellenőrző pont beiktatásával a
szántóföldtől a
takarmánykeverőn, a vágóhídon, a bolti hűtőpulton át a terített asztalig nyomon követi a termék útját. Ez a szigorú kontroll azért fontos, mert a jelenlegi gyakorlat szerint a multi élelmiszerláncokon keresztül külföldről nagy tételekben érkezik olcsó, de gyakran ellenőrizetlen, kétes minőségű
fagyasztott húsáru. "E dömpinggel szemben az ellenőrzött, garantáltan jó minőségű hazai termékkel lehet versenyre kelni, az állandó jó minőség a külpiacon is kelendő"- szögezte le az ügyvezető igazgató.
Az intézet az egyenletesen jó minőségű hústermékek biztosítására kidolgozta a mészáros-mester képzés követelményrendszerét is. Ez azért fontos, mert az állati termékekre berendezkedett, hozzávetően 1200 hazai kis- és közepes méretű vágóhíd, feldolgozó üzem egy részében hiányzik az olyan felkészült mester, aki a bonyolult feldolgozási technológia minden elemét jól ismeri.
A kormány által tavaly indított sertésprogram a jelenlegi 3 milliós állatállomány megkétszerezését tűzte ki feladatul, ennek sikeres végrehajtásához több feldolgozóra és így több szakemberre van szükség. Az intézet, szakiskolákkal és az agrárkamarával közösen részt vállal a szakember utánpótlásban is - hívta fel a figyelmet Mátyus Imre.
Forrás: MTI