Ne tedd hűtőbe a paradicsomot

Te is rosszul csinálod – 10 termék, amit soha ne tegyél hűtőbe!

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
hirdetes
A paradicsomot ne tedd a hűtőbe

Az élelmiszerek megfelelő tárolásáról szóló vita szinte egyidős az emberiséggel, és valószínűleg az idők végezetéig eltart majd. Vannak, akik fagyasztóban tárolják a kenyerüket, míg mások egy kenyértartó dobozra esküdnek.

Az egyik leggyakrabban vitatott élelmiszer ilyen téren a vaj. Már időtlen idők óta megy az oda-vissza arról, hogy érdemes-e a hűtőben tárolni a különféle vajakat, és ha igen, akkor mennyi ideig lehet kint hagyni azokat szobahőmérsékleten. A közvetlenül hűtőből kivett vaj szinte kenhetetlen, így érthető, hogy sokan ellenzik, de, mint oly sok dologra a gasztronómiában – erre a kérdésre is nehéz egyenes választ adni.

hirdetes

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) szerint a vajat a csomagolásában ajánlott tartani, hűtőben, és legfeljebb 10-15 percet érdemes várni, miután kivetted onnan, és mielőtt kenni kezdenéd.

Ezzel szemben vannak olyan szakácsok, akik egy hétig is kint tartják a vajat a hűtőből, mielőtt használnák. Mivel a vaj pasztőrözött tejből készül, kicsi az esélye annak, hogy valamilyen szennyeződést kap – állítja legalább is a The Kitchn nevű gasztronómiai blog. A veszély kicsi, de mindig fennáll.

A sózott vaj magas sótartalma és vízelosztása miatt kisebb eséllyel romlik meg, a só pedig segít a baktériumok elleni védelemben. A sózatlan, habosított, vagy más „könnyű” változatok nagyobb eséllyel szednek össze valamilyen szennyeződést. A vajat tehát – ha sós – akár néhány óráig is kint hagyhatod a hűtőből, de összességében érdemes ott tárolni, bármilyen is legyen.

De mi a helyzet a többi élelmiszerrel?

Vannak olyan élelmiszerek, amikről azonban már sokkal határozottabban állíthatjuk, hogy nem ajánlott hűtőben tartani őket. Az ilyen ételek ízét, állagát, vagy akár állapotát is ronthatja, ha hűtőben tárolják őket. A következő oldalon ezekből sorolunk fel kilencet!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2024-11-22

Téli sarjadékhagyma termesztés: friss zöldség a leghidegebb hónapokban

A téli sarjadékhagyma termesztése egyszerű és praktikus módja annak, hogy a hideg hónapokban is friss, vitaminokban gazdag zöldség kerüljön az asztalodra.

2024-10-21

Ne hagyd kezeletlenül a rozsdagomba fertőzést: tavasszal kiújulhat

A rozsdagomba gyakori kórokozó, amely narancssárga vagy fekete foltokat okozva károsíthatja a növényeket. Ne hagyd kezeletlenül, mert tavasszal kiújulhat.

2024-10-18

Ízletes fekete retek receptek: így készíts egészséges finomságokat

Fekete retek receptek segítségével könnyedén készíthetünk egészséges és finom ételeket ebből a tápláló zöldségből. Használjuk ki a fekete retek gyógyhatásait!

2024-10-03

Őszi magaságyás tipp: 2 népszerű spenót, amit még időben elültethetsz

Két népszerű spenót, amelyeket még pont időben elültethetsz az őszi magaságyásba, hogy friss zöldséget szüretelhess az őszi-téli és a tavaszi szezon során.

2024-12-09

Téli borsó vetése: hasznos tippek a gazdag tavaszi szürethez

A téli borsó vetése remek lehetőség arra, hogy már tavasszal friss, zsenge termést takaríts be – megfelelő gondoskodással bőséges szüretben lehet részed!

2024-06-12

A mezőgazdaság jövője itt van: Drónokkal a sikeres termesztésért

A drónok és a mezőgazdaság találkozása forradalmi technológiák megjelenését jelenti a földeken. A drónok használata a mezőgazdaságban rendkívül jövedelmező.

2024-08-03

Agrár rövid hírek a közelmúltból: a talaj, a kukorica, az aratás és más érdekes témák

Agrár hírek a közelmúlt néhány aktualitásával kapcsolatban. Az agrárium világában számos érdekes és izgalmas esemény történt a közelmúltban. Olvasd el most!

2024-07-12

Egyre forróbb nyarak és a klímaváltozás hatása a magyar mezőgazdaságra

A klímaváltozás Magyarországon egyre érezhetőbb hatásokkal jár. Az elmúlt években az extrém hőség és hőhullámok kihívás elé állítják a mezőgazdaságot is.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

enzimek (biokatalizátorok, fermentek)

alapvető jelentőségű, katalitikus hatású fehérjék, amelyek az élő szervezetben végbemenő... Tovább

génsebészet (génmanipuláció, rekombináns-DNS-technika)

új kombinációjú öröklési anyag létrehozása oly módon, hogy vektorral DNS-szakaszt... Tovább

Tovább a lexikonra
Tudomány Zöldség