Az élelmiszerek megfelelő tárolásáról szóló vita szinte egyidős az emberiséggel, és valószínűleg az idők végezetéig eltart majd. Vannak, akik fagyasztóban tárolják a kenyerüket, míg mások egy kenyértartó dobozra esküdnek.
Az egyik leggyakrabban vitatott élelmiszer ilyen téren a vaj. Már időtlen idők óta megy az oda-vissza arról, hogy érdemes-e a hűtőben tárolni a különféle vajakat, és ha igen, akkor mennyi ideig lehet kint hagyni azokat szobahőmérsékleten. A közvetlenül hűtőből kivett vaj szinte kenhetetlen, így érthető, hogy sokan ellenzik, de, mint oly sok dologra a gasztronómiában – erre a kérdésre is nehéz egyenes választ adni.
Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) szerint a vajat a csomagolásában ajánlott tartani, hűtőben, és legfeljebb 10-15 percet érdemes várni, miután kivetted onnan, és mielőtt kenni kezdenéd.
Ezzel szemben vannak olyan szakácsok, akik egy hétig is kint tartják a vajat a hűtőből, mielőtt használnák. Mivel a vaj pasztőrözött tejből készül, kicsi az esélye annak, hogy valamilyen szennyeződést kap – állítja legalább is a The Kitchn nevű gasztronómiai blog. A veszély kicsi, de mindig fennáll.
A sózott vaj magas sótartalma és vízelosztása miatt kisebb eséllyel romlik meg, a só pedig segít a baktériumok elleni védelemben. A sózatlan, habosított, vagy más „könnyű” változatok nagyobb eséllyel szednek össze valamilyen szennyeződést. A vajat tehát – ha sós – akár néhány óráig is kint hagyhatod a hűtőből, de összességében érdemes ott tárolni, bármilyen is legyen.
De mi a helyzet a többi élelmiszerrel?
Vannak olyan élelmiszerek, amikről azonban már sokkal határozottabban állíthatjuk, hogy nem ajánlott hűtőben tartani őket. Az ilyen ételek ízét, állagát, vagy akár állapotát is ronthatja, ha hűtőben tárolják őket. A következő oldalon ezekből sorolunk fel kilencet!