Te is rosszul csinálod – 10 termék, amit soha ne tegyél hűtőbe!
Szerző: szelesiferenc
2019. november 18.
Az emberek többsége abban a tévhitben él, hogy a zöldségeknek a hűtőben van a helyük. Ez viszont egyáltalán nem így van, tartsatok velem, és tudjátok meg, miért nem szabad például a paradicsomot a hűtőbe tenni!
Mi adja a paradicsom isteni ízét?
Többek között cukrok, illóolajok, valamint savak kombinációja felelős a paradicsom ízéért, mégpedig aminosavak és észterek formájában. A legjobb, legízletesebb paradicsomban mind a cukrok, mind pedig a savak nagy koncentrációban vannak jelen. A paradicsom esetében a 4-5 közötti pH-érték mondható jónak, de hozzáteszem, hogy minél alacsonyabb a szám, annál savanyúbb, kesernyésebb az íze.
Kutatás a paradicsom hűtőben való tárolásáról
Már korábban is voltak kutatások, amelyek kimutatták, hogy az illóolajok aránya csökken a hűtés hatására, most pedig jött még egy kutatócsoport, amelynek tagjai még jobban utánajártak ennek a jelenségnek – azt kezdték el vizsgálni tüzetesen, hogy mi történik a paradicsommal molekuláris szinten, ha hűtőbe tesszük. Átlagosan 5 Celsius fokon tárolták a mintaként használt paradicsomokat nyolc napon keresztül, majd megvizsgálták 25 879 génjük változásait. Ez alapján pedig pontosan le tudták írni, hogyan hat a hűtő hőmérséklete a zöldség ízére.
Miért nem szabad hűtőbe tenni a paradicsomot?
A tanulmányban azt találhatjuk meg, hogy a gének lelassulása 12 különböző illóolaj termelését is visszafogja, vagyis számokban is ki lehet mutatni az ízváltozás folyamatát. Azonban a számok még nem voltak elegendők, ezért megkínáltak 76 tesztalanyt a korábban hűtött, valamint a szüret óta természetes hőmérséklet tárolt paradicsommal – minden esetben az utóbbi került ki győztesnek, azt tartották ízletesebbnek, finomabbnak. Az sem segített, hogy a korábban hűtött paradicsomot később normál hőmérsékletű helyre tették, ugyanis a gének termelékenysége ekkor már nem tért vissza a korábbi szintre.
Sose tegyük hűtőbe a paradicsomot?
Azt is megállapították, hogy egy viszonylag rövid ideig tartó hűtés még nem fogja jelentősen rontani az illóolajok termelését, a kutatók arra jutottak, hogy a kritikus határ három nap, de ez is csak frissen vásárolt/szedett paradicsomok esetében érvényes, amiről tudjuk, hogy korábban nem volt hűtőben. A hűtés egyébként a cukorszintet nem befolyásolja, tehát a feldolgozott paradicsomok, mint mondjuk a paradicsompüré, vagy ketchup, nem szenvednek romlást a hűtőben való tartástól. Ezzel viszont még nem ért véget a cikkem, a következő oldalon további kilenc terméket mutatok nektek, amit nem szabad a hűtőben tartani, érdemes tehát lapozni egyet!
Mi és a partnereink információkat – például sütiket – tárolunk egy eszközön vagy hozzáférünk az eszközön tárolt információkhoz, és személyes adatokat – például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat – kezelünk személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez, nézettségi adatok gyűjtéséhez, valamint termékek kifejlesztéséhez és a termékek javításához. Az Ön engedélyével mi és a partnereink eszközleolvasásos módszerrel szerzett pontos geolokációs adatokat és azonosítási információkat is felhasználhatunk. A megfelelő helyre kattintva hozzájárulhat ahhoz, hogy mi és a partnereink a fent leírtak szerint adatkezelést végezzünk. Másik lehetőségként a megfelelő helyre kattintva a hozzájárulás megadása előtt részletesebb információkhoz juthat, és megváltoztathatja beállításait.
Felhívjuk figyelmét, hogy személyes adatainak bizonyos kezeléséhez nem feltétlenül szükséges az Ön hozzájárulása, de jogában áll tiltakozni az ilyen jellegű adatkezelés ellen. A beállításai csak erre a weboldalra érvényesek. Erre a webhelyre visszatérve vagy az adatvédelmi szabályzatunk segítségével bármikor megváltoztathatja a beállításait.
A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
A cookie-kat és hasonló technológiákat a következők elősegítésére használjuk:
Tartalmak szolgáltatása és fejlesztése a jobb felhasználói élmény elérése érdekében
Biztonságosabb használat lehetővé tétele a sütikből az általunk kapott adatok felhasználásával.
A Weblap termékeinek szolgáltatása és jobbá tétele a profillal rendelkezők számára
Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat.
Jobban személyre tudjuk majd szabni a weboldal funkcióit.
Ez nem érinti a termékeink funkcióit.
Cookie-k használatával más vállalatok adatokhoz jutnak majd rólad.
A böngésződ vagy az eszközöd is kínálhat olyan beállításokat, amelyek segítségével eldöntheted, hogy be legyenek-e állítva a böngészőhöz cookie-k, illetve törölheted őket. Ezek a lehetőségek böngészőnként eltérnek, és fejlesztőik mind a rendelkezésre álló beállításokat, mind azok működését bármikor megváltoztathatják. 2020. október 5-i állapot szerint az alábbi hivatkozásokon találhatsz további információt a népszerű böngészőkben kínált beállítási lehetőségekről. A Facebook-termékek egy bizonyos része esetleg nem működik megfelelően, ha letiltottad a böngészőkben a cookie-kat. Fontos tudni, hogy ezek a beállítási lehetőségek eltérnek a Facebook által kínált beállítási lehetőségektől.