Dinnyelé-kúra
A dinnyelé segít a májból feloldani és kijuttatni a méreganyagokat. Ezért ha az ember krónikus májbetegségben szenved, vagy, valamilyen mérgezésen esett át, erős antibiotikumokat szedett próbálja kis a háromnapos görögdinnye kúrát. Ekkor annyi t ehetünk belőle amennyi jólesik - két fontos szabály betartásával. Egyrészt a dinnye ne legyen nagyon hideg és legalább három órával étkezés után együk, másrészt nem fogyasztunk semmi mást mellette.
Dinnyelé
Jó gyümölcscentrifugával, vagy gyümölcspréssel a görögdinnye minden részét ki tudjuk préselni, így héjastul, magvastul azok minden hasznos tulajdonságával rendelkező levet kapunk, illetve a héjban lévő klorifil is hasznosul egyúttal. A görögdinnye fogyasztására vonatkozó szabályok a lére is vonatkoznak.
Görögdinnye méz - pekmez
A görögdinnyeléből is készítenek pekmezt, ami nem más, mint sűrített szirup, s ehhez valóban mézédes dinnyére van szükség. Kiszedjük a piros részét, összevágjuk és szitán, vagy gézen keresztül kinyomjuk a levét. Főzzük állandó keverés mellett, időnként leszedve a habját. Megint leszűrjük, és újból feltesszük főni mérsékelt tűzön, vigyázva, hogy ne égjen le. Amikor 5-6-szor kevesebb a lé mennyisége, akkor ellenőrizzük, kész van e a pekmez. Egy kistányérra cseppentünk belőle, és ha nem folyik szét gyorsan, akkor a „dinnye méz” elkészült.
Savanyított dinnye
A savanyított görögdinnyének van egy nagyon különleges sajátos íze, ami megkülönbözteti a többi savanyúságtól. A sózás eredményeképpen a zöldségben lévő cukor tejsavas erjedése megy végbe. Csak teljesen ép, nem túl nagyméretű, vékony héjú dinnyék felelnek meg savanyítás céljára. Ehhez a görögdinnye másodtermését használják. A dinnyéket alaposan megmossuk, több helyen megszurkáljuk, és szorosan a savanyító edénybe tesszük (lehet üveg, zománcos, agyagedény, fahordó), leöntjük a sós oldattal (1 liter vízhez 60g só). 1-2 napig szobahőmérsékleten tartjuk, ha kell, felöntjük még sós lével, majd hűvös helyen tároljuk. Egy hónap után már fogyasztható lesz.
Legyünk óvatosak!
Ha szeretnénk teleenni magunkat görögdinnyével, oly módon, hogy hasznos is legyen a szervezetünknek, akkor 2-3 órával előtte és utána ne fogyasszunk semmilyen sós táplálékot. Ennek az az oka, hogy a só visszatartja a folyadékokat a szervezetünkben, és így a dinnyével az ellenkező hatást érjük el, vagyis nagy terhelés a szívnek, és ödéma lehet a következmény. Ne egyenek dinnyét a cukorbetegek és az ödémás terhesek az utolsó három hónapban.
Forrás: valodisafrany.blog.hu