Az egyik legkedveltebb, legelterjedtebb nyári különlegesség a görögdinnye. Ez egyáltalán nem véletlen, hiszen nagyon jó ízű, hűsítő, és még szomjoltó is. Azt viszont sokan nem tudják, hogy a görögdinnye magja is maga a csoda, mostani cikkemben elmondom nektek, miért és hogyan használhatjátok fel!
A görögdinnye élettani hatásai
Mielőtt rátérnék a görögdinnye magjára, szeretném elmondani nektek, miért olyan fantasztikus a görögdinnye. A görögdinnye 90 százalékos víztartalommal és 12 százalékos cukortartalommal (glükóz, fruktóz és szacharóz) bír. Ezen kívül találhatunk még benne pektint, fehérjét, B2-, B3-, B6-, A-, illetve C-vitamint, valamint hasznos ásványi anyagokat, többek között magnéziumot, nátriumot, kalciumot, vasat és foszfort.
A görögdinnye leginkább a vizeletkiválasztó rendszer számára hasznos, sókat és savakat nem tartalmaz, viszont magas a lúgosanyag tartalma. Fogyasztása javasolt hólyaggyulladás esteén, de azoknak is nagyon hasznos, akiknek oxalát, vagy urát kövek képződtek a veséjükben. A görögdinnyének magas a magnézium tartalma, ennek köszönhetően elég 150 grammot fogyasztani belőle, ezzel máris biztosítottuk a fontos nyomelemekből a napi szükségletünket. Hála magas rosttartalmának a görögdinnye segít a koleszterin kijuttatásához, ami elengedhetetlen a szív-, és érrendszeri betegségek megelőzésében. Vérszegénységben szenvedőknek is ajánljuk, magas vastartalma miatt – csak a spenót és a saláta tartalmaz több vasat nála.
Ha még ez sem lenne elég, elmondom, hogy a görögdinnye a fogyásban is segít! Szervezetünket megtisztítja, és megszabadít minket pár felesleges kilótól is. Ilyenkor másfél-két kilogramm dinnyét kell elfogyasztanunk egy nap alatt öt alkalomra elosztva. A görögdinnyében található folsav normalizálja az anyagcserét, erősíti az immunrendszert és nagyon fontos szerepet játszik a terhesség alatt, ugyanis szabályozza az embrió idegsejt képződését, ami pedig elengedhetetlen a normális fejlődéshez.
A görögdinnye héját használhatjuk dzsem készítéséhez, amit felhasználhatunk süteményekhez és különböző édességekhez. Szakértők szerint naponta maximum 1-2 kilogramm görögdinnyét fogyaszthatunk a gyümölcsből, vagy a belőle készült léből. Most pedig nézzük, mi mindenre használhatjuk fel a görögdinnye magját, a következő oldalon ezt fogom nektek elmondani, érdemes lapozni egyet!