A házi sütemények mindig különlegesek és személyesek. Az egyik olyan recept, amely mindig a családom kedvence, a francia mákos krémes. Azt hiszem, minden családnak van egy ilyen elmaradhatatlan desszertje, amely nemcsak az ízélmény miatt kedvelt, hanem az elkészítése során megélhető együttlét és öröm miatt is. Most megosztom veletek ezt a fantasztikus receptet, lépésről lépésre.
Innentől kezdve csak így fogod csinálni a krémest
Ez a sütemény több, mint pusztán egy finom falat. Ahogy a konyhában állunk, összekeverjük az alapanyagokat, és a sütőben keletkezik a varázslat, valódi családi pillanatokat is teremtünk. A liszt, a tojások, a méz és a cukor nem csak egyszerű hozzávalók; ezek a szeretetteljes pillanatok, amelyekből kialakul egy olyan sütemény, amely nemcsak az ízélménye miatt marad meg, hanem a hozzá kapcsolódó emlékek és az együtt töltött idő miatt is. Nézzük hogy kell elkészíteni, a mindmegette.hu receptje alapján!
Hozzávalók:
Mézes lap:
• 30 dkg finomliszt
• 10 dkg porcukor
• 7 dkg vaj
• 2 db tojás
• 3 dkg méz
• 1 kávéskanál szódabikarbóna
Mákos piskóta:
• 15 dkg cukor
• 15 dkg finomliszt
• 6 db tojás
• 3 evőkanál víz
• 0.5 dl napraforgó olaj
• 0.5 csomag sütőpor
• 10 dkg mák (őröletlen)
Krém:
• 3 db tojássárgája
• 15 dkg cukor
• 2 tasak vaníliás pudingpor
• 7 dl tej
• 20 dkg porcukor
• 25 dkg margarin
Elkészítés:
1. A mézes lap hozzávalóit alaposan összedolgozzuk, majd két részre osztjuk. Mindkét részt kb. 22x38 cm-es téglalappá nyújtjuk, majd előmelegített sütőben (180 fokon) kb. 8-10 perc alatt kisütjük. Fontos, hogy ne süssük túl!
2. A mákos piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A sárgákat habosra keverjük 10 dkg cukorral, vízzel, olajjal, és a mákkal. A fehérjéket a maradék cukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan belekeverjük a mákos masszába a sütőporral és a liszttel együtt.
3. A masszát kivajazott, kilisztezett tepsibe (ahol a mézes lapokat sütöttük) simítjuk és 180 fokos sütőben kb. 20 percig sütjük (tűpróbát végezzünk), majd hagyjuk kihűlni.
4. A krémhez a tojássárgákat kristálycukorral, tejjel, és a pudingporral kikeverjük, majd folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük. A margarint alaposan kikeverjük a porcukorral. Amikor a pudingos krém kihűlt, hozzáadjuk a margarinos keverékhez és alaposan összekeverjük.
5. Az egyik mézes lapot tálcára tesszük, a krém felét rákenjük, erre jön a mákos piskóta, amire a krém másik fele kerül. Végül a második mézes lappal befedjük.
6. A tetejét porcukorral megszórhatjuk, vagy a megmaradt tojásfehérjét vízgőz felett felverjük kristálycukorral, és ezt kenjük a sütemény tetejére.
Ez a francia mákos krémes garantáltan elvarázsolja a családot és a vendégeket egyaránt. Jó étvágyat és örömöt a konyhában!