Mostani cikkemben a világ egyik legkülönlegesebb almafajtáját mutatom be nektek, ami nem más, mint a „Black Diamond”, azaz a Fekete Gyémánt. Nem véletlenül kapta ezt a szép nevet, nézzük, mi a jellemzője, és mit kell tennünk ahhoz, hogy megkóstolhassuk!
Érdekességek az almákról
Az alma az egyik legnépszerűbb (könnyen lehet, hogy a legnépszerűbb) gyümölcs az egész világon, ez egyáltalán nem véletlen: az alma az a gyümölcs, aminek nagyon finom íze van, rendkívül sokoldalú, és jótékony hatásokkal bír. Azonban nemcsak ezen tulajdonságai miatt lett népszerű, hanem különleges megjelenései miatt is felhívta magára a figyelmet. Az emberek többsége tisztában van azzal, hogy létezik piros, zöld, és még sárga alma is a Földön, azt viszont már csak kevesen tudják, hogy fekete változata is létezik, amit az almák királyaként is szokás emlegetni.
De még mielőtt bemutatnám ezt a különlegességet nektek, elmondok még egy pár érdekességet az almákkal kapcsolatban! Tudtátok például, hogy a világon ma már több mint 7500 almafajt ismerünk? És azt, hogy Amerika az egyik legnagyobb almatermelő ország? És azt, hogy szinte minden ország más fajta almát termeszt? És azt tudtátok-e, hogy ha megszeretnénk kóstolni a Földön található összes almát, akkor ez a cselekedet húsz évbe telne? És azt, hogy Európában évente 16 millió tonna almát termesztenek, melyből Magyarország 7-750 000 tonnát vállal? Pedig így van! De most már foglalkozzunk cikkünk valódi témájával, a fekete almával!
Black Diamond Apple
A fekete alma, vagy másnéven a Black Diamond Apple valóban létezik, bármennyire is hihetetlennek tűnik, az viszont igaz, hogy nagyon ritka sajnos – ez azért van, mert csak és kizárólag a tibeti hegyek sziklái között lehet termeszteni. Ráadásul több gondot is okoz a termesztése, ezért szinte senki sem vállalkozik a feladatra.
A fekete alma növekedési ciklusa extrém hosszú, az alacsony hőmérséklet miatt akár nyolc évbe is telhet, mire megérnek a gyümölcsök. Viszont azon kívül, hogy 3500 méteres magasságban lehet termeszteni, semmilyen különleges bánásmódot nem igényel, ellenáll a kártevőknek és a hidegnek egyaránt.
Mitől fekete a fekete alma?
Mint azt már említettem, nagyjából 3500 méter magasan lehet termeszteni a fekete almát, itt rengeteg napfény éri, meleg van, éjjel viszont akár fagypont alá is süllyedhet a hőmérséklet. Ehhez az extrém hőmérséklethez alkalmazkodott az alma, sajnos ezeket az egyedi körülményeket máshol nem lehet reprodukálni. És hogy mitől fekete a fekete alma? A gyümölcs nem mindennapi, sötét héjszínét a rengeteg UV-sugárzás okozza.
A fekete alma ára
A fekete alma íze édes, az emberek körében nagyon népszerű, már aki kifizeti azt a 6-7000 forintot, amit elkérnek egyetlen darabért! Ez a borsos ár azért alakult ki, mert kevesen vállalkoznak a termesztésre, és azért, mert sokat kell várni arra, hogy a gyümölcs eladhatóvá váljon – ezért számít igazi különlegességnek.
Forrás: Fotó: Schutterstock