A dió csökkentheti a gyulladásokat
A gyulladás miatt alakul ki számos betegség, köztük a szívbetegség, a 2-es típusú cukorbetegség, az Alzheimer-kór és a rák. A dióban lévő polifenolok segíthetnek az oxidatív stressz és a gyulladás elleni küzdelemben: a bélben található hasznos baktériumok az ellagitanninokat urolitinnek nevezett vegyületekké alakítják, amelyekről megállapították, hogy védenek a gyulladás ellen.Sőt még az ALA omega-3 zsír, a magnézium és a dióban található arginin aminosav szintén csökkentheti a gyulladást.
A tanulság az tehát, hogy dióban található számos növényi vegyület és tápanyag segíthet csökkenteni a gyulladást, amely számos krónikus betegség egyik fő felelőse.
A dió elősegíti a bélrendszer egészséges működését
Tanulmányok azt sugallják, hogy ha a bélrendszer gazdag egészségjavító baktériumokban és más mikrobákban (a bélmikrobióta), akkor nagyobb a valószínűsége annak, hogy egészséges lesz a bélrendszer egésze, és jó az általános egészségi állapota is az illetőnek. Ezzel szemben a mikrobiota egészségtelen összetétele hozzájárulhat a bélrendszerben és más testrészekben kialakuló gyulladásokhoz és betegségekhez, növelve az elhízás, a szívbetegség és a rák kockázatát. Nem nagy meglepetés, hogy amit eszel, az jelentősen befolyásolhatja mikrobiotád összetételét. És hát mi más, mint a dió fogyasztása lehet az egyik módja a mikrobiota és a bélrendszer egészségének támogatására. Amikor 194 egészséges felnőtt evett napi 43 gramm diót nyolc héten keresztül, megnőtt a jótékony baktériumok száma, összehasonlítva azzal az időszakkal, amikor nem ettek diót. Ez magában foglalta a butirátot termelő baktériumok számának növekedését, amely zsír táplálja a bélrendszert és elősegíti a bélrendszer egészségét.
A dió fogyasztása nemcsak remek tápanyagforrás, táplálék, hanem a bélrendszerben élő jótékony baktériumokat is. Ez elősegíti a bélrendszer egészségét, és csökkentheti a betegségek kockázatát.
A dió még a fogyásban is segíthet
A dió bár eléggé kalóriadús, ahogyan a magfélék általában, de van egy kis csavar, ugyanis a vizsgálatok azt sugallják, hogy a belőlük felvett energia 21%-kal alacsonyabb, mint a tápanyagai alapján várható lenne. Sőt, a dió fogyasztása még az étvágyat is szabályozhatja, ezt szintén kisérleti eredmények sora bizonyítja. Nem csak a táplálkozási szokásainkkal tesz jót a dió, hanem egy 5 napos diós turmix elfogyasztása után az agyvizsgálatok kimutatták, hogy a résztvevők agyának egy olyan régiójában megnövekedett az aktiváció, amely segített ellenállni az olyan csábító ételjeleknek, mint a sütemény és a sült krumpli.
Bár kalóriadús a dió, előfordulhat, hogy nem szívja fel a dió összes kalóriáját. Ezenkívül még az étvágy és az éhség szabályozásában is segíthetnek.