A dió 5 bizonyítottan pozitív hatása: fogyaszt, segít megelőzni a rákot a dió fogyasztása: dió pozitív hatásai az egészségre

A dió 5 bizonyítottan pozitív hatása az egészségre

VN, NA
hirdetes
A dió 5 pozitív hatása

A dió csökkentheti a gyulladásokat

A gyulladás miatt alakul ki számos betegség, köztük a szívbetegség, a 2-es típusú cukorbetegség, az Alzheimer-kór és a rák. A dióban lévő polifenolok segíthetnek az oxidatív stressz és a gyulladás elleni küzdelemben: a bélben található hasznos baktériumok az ellagitanninokat urolitinnek nevezett vegyületekké alakítják, amelyekről megállapították, hogy védenek a gyulladás ellen.Sőt még az ALA omega-3 zsír, a magnézium és a dióban található arginin aminosav szintén csökkentheti a gyulladást. 

A tanulság az tehát, hogy dióban található számos növényi vegyület és tápanyag segíthet csökkenteni a gyulladást, amely számos krónikus betegség egyik fő felelőse.

A dió elősegíti a bélrendszer egészséges működését

Tanulmányok azt sugallják, hogy ha a bélrendszer gazdag egészségjavító baktériumokban és más mikrobákban (a bélmikrobióta), akkor nagyobb a valószínűsége annak, hogy egészséges lesz a bélrendszer egésze, és jó az általános egészségi állapota is az illetőnek. Ezzel szemben a mikrobiota egészségtelen összetétele hozzájárulhat a bélrendszerben és más testrészekben kialakuló gyulladásokhoz és betegségekhez, növelve az elhízás, a szívbetegség és a rák kockázatát. Nem nagy meglepetés, hogy amit eszel, az jelentősen befolyásolhatja mikrobiotád összetételét. És hát mi más, mint a dió fogyasztása lehet az egyik módja a mikrobiota és a bélrendszer egészségének támogatására. Amikor 194 egészséges felnőtt evett napi 43 gramm diót nyolc héten keresztül, megnőtt a jótékony baktériumok száma, összehasonlítva azzal az időszakkal, amikor nem ettek diót. Ez magában foglalta a butirátot termelő baktériumok számának növekedését, amely zsír táplálja a bélrendszert és elősegíti a bélrendszer egészségét.

hirdetes

A dió fogyasztása nemcsak remek tápanyagforrás, táplálék, hanem a bélrendszerben élő jótékony baktériumokat is. Ez elősegíti a bélrendszer egészségét, és csökkentheti a betegségek kockázatát.

A dió még a fogyásban is segíthet

A dió bár eléggé kalóriadús, ahogyan a magfélék általában, de van egy kis csavar, ugyanis a vizsgálatok azt sugallják, hogy a belőlük felvett energia 21%-kal alacsonyabb, mint a tápanyagai alapján várható lenne. Sőt, a dió fogyasztása még az étvágyat is szabályozhatja, ezt szintén kisérleti eredmények sora bizonyítja. Nem csak a táplálkozási szokásainkkal tesz jót a dió, hanem egy 5 napos diós turmix elfogyasztása után az agyvizsgálatok kimutatták, hogy a résztvevők agyának egy olyan régiójában megnövekedett az aktiváció, amely segített ellenállni az olyan csábító ételjeleknek, mint a sütemény és a sült krumpli.

Bár kalóriadús a dió, előfordulhat, hogy nem szívja fel a dió összes kalóriáját. Ezenkívül még az étvágy és az éhség szabályozásában is segíthetnek.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2024-11-30

A karácsonyi kaktusz locsolása és 7 tipp a virágzás megőrzéséhez

A karácsonyi kaktusz locsolása az ünnepi szezon egyik legfontosabb gondozási feladata. Megmutatjuk hogyan csináld és tippekkel segítünk a virágzás megőrzésében.

2024-12-01

A mélymulcs készítése: magyar ökológus által kifejlesztett módszer

A mélymulcs technológia, amelyet Dr. Gyulai Iván ökológus fejlesztett ki egy innovatív megközelítés, amely a természetes ökoszisztémák működését veszi alapul.

2024-11-30

A legfinomabb fűszernövények fajtái: így lehet konyhai fűszerkerted

A legfinomabb fűszernövények ízükkel és illatukkal is különlegessé tehetik a konyhádat. Tudd meg, hogyan hozhatsz létre saját konyhai fűszerkertet otthonodban!

2024-12-01

Orchideabetegségek: Hogyan ismerd fel és mit tegyél ellenük?

Az orchidea betegségek megnehezíthetik a növény gondozását. Gyakorlati tanácsokkal segítünk az egészséges és gyönyörű növényekért. Olvasd el mit tehetsz!

2024-10-21

Ne hagyd kezeletlenül a rozsdagomba fertőzést: tavasszal kiújulhat

A rozsdagomba gyakori kórokozó, amely narancssárga vagy fekete foltokat okozva károsíthatja a növényeket. Ne hagyd kezeletlenül, mert tavasszal kiújulhat.

2024-11-22

Téli sarjadékhagyma termesztés: friss zöldség a leghidegebb hónapokban

A téli sarjadékhagyma termesztése egyszerű és praktikus módja annak, hogy a hideg hónapokban is friss, vitaminokban gazdag zöldség kerüljön az asztalodra.

2024-09-29

Lyukas és kukacos a répa? Így kezeld a talajt és a kártevőket

Lyukas és kukacos a répa? Sok esetben a sárgarépalégy vagy drótférgek okozzák a gondot. Így szabadulj meg a kártevőktől egyszerűen és tartsd tisztán a kertet!

2024-06-27

Mit tehetünk, ha megjelennek a poloskák a kertben?

A ploska az egyik legidegesítőbb rovar a világon. Nemcsak sokan vannak és könnyen szaporodnak, de büdösek és kártékonyak is. Így irtsd ki őket kertedből.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

vérzés (hemorrágia, haemorragia)

Az állat életében a vérpályából való vérkilépés. A kiömlő vér folyhat a külvilágra... Tovább

szerek cirok (Sorgum)

a pázsitfüvek egyik nemzetsége; melegigényes, egynyári, lágy szárú növények, amelyeket... Tovább

Tovább a lexikonra
kert Kertészet Környezetgazdálkodás Zöldség