A dió 5 bizonyítottan pozitív hatása: fogyaszt, segít megelőzni a rákot a dió fogyasztása: dió pozitív hatásai az egészségre

A dió 5 bizonyítottan pozitív hatása az egészségre

VN, NA
hirdetes
A dió 5 pozitív hatása

A dió csökkentheti a gyulladásokat

A gyulladás miatt alakul ki számos betegség, köztük a szívbetegség, a 2-es típusú cukorbetegség, az Alzheimer-kór és a rák. A dióban lévő polifenolok segíthetnek az oxidatív stressz és a gyulladás elleni küzdelemben: a bélben található hasznos baktériumok az ellagitanninokat urolitinnek nevezett vegyületekké alakítják, amelyekről megállapították, hogy védenek a gyulladás ellen.Sőt még az ALA omega-3 zsír, a magnézium és a dióban található arginin aminosav szintén csökkentheti a gyulladást. 

A tanulság az tehát, hogy dióban található számos növényi vegyület és tápanyag segíthet csökkenteni a gyulladást, amely számos krónikus betegség egyik fő felelőse.

A dió elősegíti a bélrendszer egészséges működését

Tanulmányok azt sugallják, hogy ha a bélrendszer gazdag egészségjavító baktériumokban és más mikrobákban (a bélmikrobióta), akkor nagyobb a valószínűsége annak, hogy egészséges lesz a bélrendszer egésze, és jó az általános egészségi állapota is az illetőnek. Ezzel szemben a mikrobiota egészségtelen összetétele hozzájárulhat a bélrendszerben és más testrészekben kialakuló gyulladásokhoz és betegségekhez, növelve az elhízás, a szívbetegség és a rák kockázatát. Nem nagy meglepetés, hogy amit eszel, az jelentősen befolyásolhatja mikrobiotád összetételét. És hát mi más, mint a dió fogyasztása lehet az egyik módja a mikrobiota és a bélrendszer egészségének támogatására. Amikor 194 egészséges felnőtt evett napi 43 gramm diót nyolc héten keresztül, megnőtt a jótékony baktériumok száma, összehasonlítva azzal az időszakkal, amikor nem ettek diót. Ez magában foglalta a butirátot termelő baktériumok számának növekedését, amely zsír táplálja a bélrendszert és elősegíti a bélrendszer egészségét.

hirdetes

A dió fogyasztása nemcsak remek tápanyagforrás, táplálék, hanem a bélrendszerben élő jótékony baktériumokat is. Ez elősegíti a bélrendszer egészségét, és csökkentheti a betegségek kockázatát.

A dió még a fogyásban is segíthet

A dió bár eléggé kalóriadús, ahogyan a magfélék általában, de van egy kis csavar, ugyanis a vizsgálatok azt sugallják, hogy a belőlük felvett energia 21%-kal alacsonyabb, mint a tápanyagai alapján várható lenne. Sőt, a dió fogyasztása még az étvágyat is szabályozhatja, ezt szintén kisérleti eredmények sora bizonyítja. Nem csak a táplálkozási szokásainkkal tesz jót a dió, hanem egy 5 napos diós turmix elfogyasztása után az agyvizsgálatok kimutatták, hogy a résztvevők agyának egy olyan régiójában megnövekedett az aktiváció, amely segített ellenállni az olyan csábító ételjeleknek, mint a sütemény és a sült krumpli.

Bár kalóriadús a dió, előfordulhat, hogy nem szívja fel a dió összes kalóriáját. Ezenkívül még az étvágy és az éhség szabályozásában is segíthetnek.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2024-12-05

Az ásás: a talajforgatás előnyei és hátrányai szakértői szemmel

Az ásás, más néven talajforgatás, egy régóta alkalmazott talajművelési technika, amelynek előnyeit és hátrányait szakértő segítségével vizsgáltuk meg.

2024-12-09

Téli borsó vetése: hasznos tippek a gazdag tavaszi szürethez

A téli borsó vetése remek lehetőség arra, hogy már tavasszal friss, zsenge termést takaríts be – megfelelő gondoskodással bőséges szüretben lehet részed!

2024-07-04

A sok esőzés után a te kertedben is megjelent a közönséges gyíkfű? - Hasznosabb, mint gondolnád

Egy-egy nagyobb esőzés után gyakori, hogy a kertekben megjelenik a közönséges gyíkfű az apró, lilás-rózsaszínes virágaival. Ne gyomláld ki, nagyon hasznos!

2024-06-27

Mit tehetünk, ha megjelennek a poloskák a kertben?

A ploska az egyik legidegesítőbb rovar a világon. Nemcsak sokan vannak és könnyen szaporodnak, de büdösek és kártékonyak is. Így irtsd ki őket kertedből.

2024-07-22

Aszály Magyarországon: a csapadékhiány és forróság kihívásai

Az utóbbi években Magyarországot sújtó forró időjárás, aszály egyre súlyosabb problémákat okoz mind a mezőgazdaságban, mind a lakosság hétköznapjaiban.

2024-11-22

Téli sarjadékhagyma termesztés: friss zöldség a leghidegebb hónapokban

A téli sarjadékhagyma termesztése egyszerű és praktikus módja annak, hogy a hideg hónapokban is friss, vitaminokban gazdag zöldség kerüljön az asztalodra.

2024-10-18

Ízletes fekete retek receptek: így készíts egészséges finomságokat

Fekete retek receptek segítségével könnyedén készíthetünk egészséges és finom ételeket ebből a tápláló zöldségből. Használjuk ki a fekete retek gyógyhatásait!

2024-10-03

Őszi magaságyás tipp: 2 népszerű spenót, amit még időben elültethetsz

Két népszerű spenót, amelyeket még pont időben elültethetsz az őszi magaságyásba, hogy friss zöldséget szüretelhess az őszi-téli és a tavaszi szezon során.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

felszíni vizek

a felszínen levő valamennyi mozgó és állóvíz (folyók, tavak, tengerek). Jellemzőjük az... Tovább

sztenök fajok

A környezet valamely tényezőjének csk igen kis mértékű ingadozását képesek elviselni. A... Tovább

Tovább a lexikonra
kert Kertészet Környezetgazdálkodás Zöldség