Sokan alábecsülik az egyik legnagyobb kincsét a világnak: a diónak rengeteg olyan egészségügyi előnye van, amit tudományosan is bizonyítottak. Nem csak a levegőbe beszélnek nagymamáink, nagypapáink, amikor azt mondják, hogy érdemes diót enni, és persze nemcsak e bejgliben karácsonykor. A dió egészséges zsírokat, rostokat, vitaminokat és ásványi anyagokkal támogatja az egészségünket. Nézzük, milyen egészségügyi előnyökkel bír egészen pontosan a dió fogyasztása!
A dió gazdag antioxidánsokban
A dió magasabb antioxidáns hatással rendelkezik, mint bármely más közönséges magféle. Ez az aktivitás az E-vitaminból, a melatoninból és a polifenoloknak nevezett növényi vegyületekből származik, amelyek különösen magasak a dió papírszerű héjában. Miért jó ez nekünk? Egy egészséges felnőtteken végzett előzetes, kisméretű tanulmány kimutatta, hogy a dióban gazdag étkezés megakadályozta a „rossz” LDL-koleszterin oxidatív károsodását étkezés után, míg a finomított zsíros étkezés nem. Ez előnyös, mert az oxidált LDL hajlamos az artériákban felhalmozódni, ami érelmeszesedést okoz.
Összegezve- a dió kiváló antioxidánsforrás, amely segíthet leküzdeni a szervezet oxidatív károsodását, beleértve a „rossz” LDL-koleszterin okozta károsodást, amely elősegíti az érelmeszesedést.
A dió az Omega-3 szuper növényi forrása
A dió omega-3 zsírtartalma lényegesen magasabb, mint bármely más mag esetében, 2,5 grammot biztosít 28 grammos adagonként.A növényekből, köztük a dióból származó omega-3 zsírt alfa-linolénsavnak (ALA) nevezik. Ez egy esszenciális zsír.Az Institute of Medicine szerint az ALA megfelelő bevitele 1,6 és 1,1 gramm naponta férfiaknál és nőknél, azaz egyetlen adag dió megfelel ennek az irányelvnek.Megfigyelési tanulmányok kimutatták, hogy minden egyes gramm ALA, amelyet naponta elfogyasztunk, 10%-kal csökkenti a szívbetegség miatti halálozás kockázatát.
Tehát a dió fogyasztása segíthet csökkenteni a szívbetegségek kockázatát.