Hallottál már a curryfáról, tudtad, hogy a saját kertedben is nevelhetsz egyet? Mostani cikkünkben mindent elmondunk erről a nem mindennapi, sokoldalú növényről, tarts velünk és tudj meg mindent a curryfáról!
A curryfa (Murraya koenigii) levele egy meglepően ritkán emlegetett konyhai hozzávaló, pedig megfelelően elkészítve rendkívül kellemes, friss ízeket kínál, amit igazából nehéz lenne bármi mással összehasonlítani. A „curry” szó azonban többféle kontextusban is felbukkanhat, ezért mielőtt belekezdenénk útmutatónkba, az esetleges félreértések elkerülése végett tisztázzuk, hogy miről is van szó!
Mi a különbség a curryfa, a curryfű és a currypor között?
A curryfa (Murraya koenigii), a curryfű (más néven olasz szalmagyopár - Helichrysum italicum) és a currypor három teljesen különböző dolog, és lényegében semmi közük nincs egymáshoz.
Mi az a currypor?
A currypor egy fűszer, amit egyáltalán nem curryfűből és nem is curryfa leveléből készítenek. A currypor összetevői általában a koriander, a kömény, a gyömbér és a mustár, jellegzetes narancsos színét pedig a kurkuma adja.
Mi az a curryfű?
Az olasz szalmagyopárként is ismert „curryfű” a curryporhoz nagyon hasonló illatot áraszt magából, azonban nem ehető, és, mint említettük, nem is összetevője a currypornak. Külsőre a levendulához vagy a rozmaringhoz hasonlít: bokorszerűen nő, és kicsi, tüskés levelei vannak. A curryfű évelő növény, habár a 7-nél alacsonyabb besorolású USDA zónákban egynyáriként szokás termeszteni.
Teljesen napos helyen érzi jól magát, habár a félárnyékot is megtűri. Annak ellenére, hogy emberi fogyasztásra nem alkalmas, a curryfű valójában egy nagyon hasznos gyógynövény, amelynek esszenciaolaja gyulladáscsökkentő hatással bír, és nyugtatja a száraz, felrepedezett bőrt, illetve a kisebb sebeket is.
Mi az a curryfa?
Habár emberi fogyasztásra alkalmas, a curryfa levelének szintén nincs köze a curryporhoz, és íze egyáltalán nem is hasonlít a jellegzetes, narancssárga fűszerre. Habár gyakran használják curry nevű étel elkészítéséhez, egyáltalán nem a curryfa levele felelős a curry jellegzetes ízéért és illatáért.
Többnyire aromájukért alkalmazzák őket, de olajban kisütve magukban is ehetővé válnak. Most, hogy ezt tisztáztuk, következzék minden, amit egy kertésznek a curryfa termesztéséről tudnia kell, lapozz egyet és tudd meg, mi szükséges a curryfa gondozásához, neveléséhez!