A pekándió (Carya illinoinensis) egy méretes, lombhullató fa, amelynek ízletes termése számos receptben felhasználható. Azonban még ha nem is gasztronómiai célokból szeretnéd termeszteni, akkor is ékes dísze lehet kertednek, ami ráadásul kellemes árnyékot is biztosít majd a legforróbb nyári napok során. Íme minden, amit egy kertésznek a pekándió termesztéséről tudnia kell!
Alapvető tudnivalók a pekándióról
A pekándió akár 40 méter magasra is megnőhet, így korántsem nevezhető alacsony fának. Kifejezetten a melegebb éghajlatokon érzi jól magát, és általában az ilyen területeken is termesztik kereskedelmi célokra. Csak az olyan helyeken képes hatékonyan teremni, amikre meleg nyarak és éjszakák jellemzők. A pekándió a hikoridiók családjának tagja, és akkor teljesít a legjobban, ha más fák is vannak a közelben, amikkel keresztbeporozhat. Érdemes tehát nem csak egy, hanem több pekándiót is ültetni a kertbe!
A pekándió fajtái
A pekándiónak számos neves kultúrfajtáját különböztetjük meg, amelyek közül néhányat konkrét éghajlatokra tenyésztettek ki. Léteznek például hidegtűrő pekándiók, és olyan változatok is, amelyek nem nőnek olyan magasra, mint mások. Íme néhány, amiket érdemes kipróbálni.
Candy – A Candy egy korán érő pekándió, ami már egész fiatalon terméseket hoz. Gyümölcsei általában kora őszre érnek be. A fák maguk nagyjából 18 méter magasra és 12 méter szélesre nőnek meg, így ideálisabbak szűkösebb kertekbe. 6-9 USDA zónákban érzi jól magát.
Colby – Ez talán a legjobb pekándió fajta azoknak, akik pitét szeretnének készíteni a termésekből. A Colby egy gyorsan növő, szívós fa, aminek nagyjából 5 évre van szüksége, hogy vaskos, vékonyhéjú terméseket hozzon. Jól tűri a meleget, és általában szeptember végére érik be. Beporzó párnak a Perque fajtát érdemes ültetni mellé. 5-9 USDA zónákban érzi jól magát.
Desirable – Ez a pekándió népszerű a kereskedelmi termelők köreiben, mert viszonylag gyorsan nő és nagy fürtökben hozza méretes, ízletes terméseit. A Desirable pekándió októberre vagy november elejére érik be. Legjobb társai a keresztbeporzáshoz a Lakota és a Kanza pekádniók. Jól tűri a meleget és 6-9 USDA zónákban érzi otthon magát.
Lakota – A Lakota egy elképesztően bőségesen termő és könnyedén meghámozható pekándió. Stabil fák, amiknek a szeles időjárás sem okoz problémát. Az átlagnál ellenállóbbak a pekándió varasodásával szemben. Legjobb beporzói a Pawnee és a Desirable. 6-9 USDA zónában érzik jól magukat.
Pawnee – Ezt a kultúrfajtát kifejezetten az Egyesült Államok északi területeire tenyésztették ki. Népszerűsége kompakt, könnyedén kezelhető méretének köszönhető. Teljesen kifejlett korában 6-9 méter magasra nő csak meg csupán, 6 méteres szélességgel. Legjobb beporzói a Kanza és a Lakota. 5-9 USDA zónákban érzi otthon magát.
Perque – Egy rendkívül bőségesen termő pekándió fajta, ami rengeteg közepes méretű, könnyedén betakarítható és meghámozható diót hoz. Melegebb éghajlatokon érzi magát a legjobban (5-8 USDA), legjobb beporzói pedig a Lakota és a Colby. Most pedig nézzük, mit kell tudni a pekándió gondozásáról, a következő oldalon folytatom!