Végre itt a cseresznye szezon, mindenki egyik kedvenc gyümölcse. Ki ne szeretné bármilyen formában elfogyasztani? Minden nyári hétvégi étkezése mellé elmaradhatatlan, hogy ne fogyasszunk valamilyen cseresznyés süteményt, akár mi készítjük, akár édesanyánk vagy nagymamánk, mindig jól fog esni. Íme 5 recept cseresznyéből, amivel tuti leveszel mindenkit a lábáról!
1) Első kedvenc süteményemmel kezdeném, ami a cseresznyés kevert süti.
margin:0cm">
Hozzávalók:
margin:0cm">
margin:0cm">4 db tojás
25 dkg cukor
1 citrom leve
1 citromhéja
30 dkg liszt
1 csomag sütőpor
1 ek kakaópor (lehet cukrozatlan is)
1 dl napraforgó olaj
110 ml tej
60 dkg cseresznye
Elkészítése:
Megmossuk a cseresznyét, kimagozzuk, majd szűrőbe tesszük száradni. A tojásokat szétválasztjuk és a sárgáját elkeverjük a cukorral és az olajjal. Hozzáadjuk a citrom levét és héját a cukros masszához majd tovább kavargatjuk. A lisztet összekeverjük a sütőporral, majd lassan hozzáöntünk 1 dl tejet, majd óvatosan beleforgatjuk a felvert tojásfehérjébe, majd adunk hozzá egy kis sót. Az így kapott masszánknak a ¾ beleöntjük a tepsibe, a maradékba belekeverjük a kakaóport és az 1 kanál tejet, majd szétosztjuk (pötty formában) a masszán. Végül pedig rászórjuk a lecsepegtetett cseresznyét és az előmelegített sütőben 170 fokon 25 percig sütjük
2) Cseresznyés kosár
Hozzávalók:
1 csomag (lehetőleg tejmentes) levelestészta
1 ek cukor
1 db tojás
1 csomag vaníliás cukor
1 teáskanál vaníliaaroma
1 ek finomliszt
2 dl tej
10 dkg cseresznye
Elkészítése:
A leveles tésztát vékonyra nyújtjuk, majd forma (nagyobb pogácsaszaggató vagy pohár) segítségével kivágjuk. Ezeket a kivágott tésztákat muffin formába tesszük kosár formát formázva, majd sütőben megsütjük őket 180 fokon 15 percig.
A tojást csomómentesre keverjük a cukorral, vanília aromával, liszttel és a tej felével, majd feltesszük melegedni közepes hőfokon és folyamatos kevergetés mellett hozzáöntjük a maradék tejet és krémet főzünk belőle. Liszttel vagy tejjel alakíthatunk az álagán nyugodtan. Ha kihűlt a krém, akkor beletöltjük a kis kosárkákba, majd cseresznyével díszítjük.
3) Vaníliás cseresznyés pite
Hozzávalók:
A tésztához:
12,5 dkg margarin
20 dkg finomliszt
6dkg cukor
1 db tojássárgája
fél csomag sütőpor
fél csomag vaníliás cukor
1 ek tejföl
fél citromhéja
A töltelékhez:
1 csomag vaníliás pudingpor
4 dl tej
3 ek cukor
30 dkg cseresznye
Elkészítése:
A megmosott cseresznyét kimagozzuk, majd a tészta hozzávalóit összegyúrjuk, a tepsit vajjal kikenjük. A tésztát pont annyira nyújtjuk ki, hogy a tepsi szélére is jusson.
A töltelékhez a vaníliás pudingport a 4dl tejjel a csomagolás szerint sűrűre főzzük, ha elkészült a tésztára simítjuk (nem baj ha még meleg, így könnyebb). Belenyomkodjuk a cseresznyéket, majd előmelegített sütőben 180 fokon kb. 30 percig sütjük.
4) Cseresznyés pohárkrém
Hozzávalók (kb 4 főre)
Babapiskóta
Kevés citromlé
10dkg tejföl
15 dkg habtejszín
fél citrom leve
fél citromhéja
2 ek porcukor
20 dkg cseresznye
Elkészítése:
A cseresznyét megmossuk, majd kimagozzuk. Felverjük a tejszínt, amíg tejszínhab állaga nem lesz. A porcukrot, a citromhéját elkeverjük a tejföllel, majd hozzáöntjük óvatosan a tejszínhabot. A piskótát összetörjük, majd összeállítjuk a poharakat. Első rétegként a krémmel kezdünk, majd arra jön a piskóta, amit meglocsolunk egy kevéske citromlével, megszórjuk cseresznyével, majd jöhet megint a krém és piskóta. Ezt addig rétegezzük, amíg el nem érjük a pohár tetejét. Hűtőben kb 2-3 órán keresztül pihentetjük.
5) Sajttorta cseresznye szósszal
Hozzávalók:
A kekszalaphoz:
20 dkg őrölt háztartási keksz
10 dkg vaj
A krémhez:
5 dkg vaníliás pudingpor
5 db tojás
75 dkg krémsajt
10 dkg porcukor
1 db citrom
1,5 dl habtejszín
A cseresznyeszószhoz:
7 dkg cukor
10 dkg cseresznye + a díszítéshez
Elkészítése:
A kekszalaphoz a keksz morzsát összekeverjük a vajjal, majd a kivajazott tortaformába nyomkodjuk, úgy hogy legyen pereme is (én poharat szoktam használni), majd 10 percre a hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen, aztán 190 fokra előmelegített sütőben kb 10 percig sütjük.
Egy külön tálban összekeverjük a krémsajtot a porcukorral, egyenként hozzáadjuk a tojásokat, majd beletesszük a pudingport, citromhéját és a habosra vert tejszínt. A kapott krémet ráöntjük a kekszalapra, majd először 180 fokon sütjük kb 10 percig, majd lejjebb vesszük a hőfokot 130 fokra és még egy óráig sütjük.
A szószhoz a cukrot 0,5 dl vízben feloldjuk és felforraljuk, hozzáadjuk a cseresznyét és kis hőfokon 15 percig főzzük. Szitán áttörjük, a cseresznyéket félretesszük, majd a megmaradt lét, szirupos, sűrű állagúra főzzük.
A tortát a cseresznye darabos sziruppal díszítjük és már tálalhatjuk is.