Az oregánó a mediterrán konyha egyik legalapvetőbb fűszere, de mára már az egész világon elterjedt, és rengeteg ételben felhasználják. Ha te is szereted az oregánó zamatát, érdemes elgondolkodnod azon, hogy – akár a lakásban – saját növénykét nevelj. Csupán hat dologra kell odafigyelni, és mindig friss fűszerrel koronázhatod meg a főztöd!
Megfelelő vízelvezetés
Sok növény halálának épp az az oka, hogy nem megfelelő a cserép vízelvezetése, melyben tartják őket. Ha azt szeretnéd, hogy növénykéd szép nagyra nőjön, és sokáig használhasd, akkor figyelj rá, hogy olyan edényben, cserépben tárold, melynek az alján van egy lyuk – ezt nevezik vízelvezetőnek, itt tud túlöntözés esetén kifolyni a felesleges víz, illetve később, ha igényli, innen fel tud venni még vizet. Ha nincs vízelvezető és túl öntözöd a növényt, akkor a gyökerei elrohadnak és elpusztul.
Megfelelő talaj
A legtöbb fűszernövény esetében, így az oregánóéban is a legjobb talaj választás a laza, termékeny talaj. Ez ugyanis remekül vezeti a vizet, és abban is segít, hogy a növény a kapott tápanyagokat megfelelően tudja hasznosítani. Ráadásul a lazább talajban jobban szét tudnak ágazni az oregánó gyökerei is, ami növeli a növény túlélési esélyeit.
Vetés/ Palántázás
Az oregánót kétféle módon ültetheted, nevelheted. Az egyik lehetőség, hogy magról csíráztatod ki. Ebben az esetben tölts meg termékeny, laza talajjal egy cserepet és szórd bele a magokat, egy helyre akár 3-5 darabot is. A magokat ezután takard be földdel és alaposan locsold meg. Érdemes letakarni egy üveglappal az edényt, amelyben neveled, ezáltal biztosítasz neki elég párát ahhoz, hogy meginduljon a csírázás. Amíg kicsírázik a növény, a talaj mindig legyen nedves! A másik lehetőség, hogy nem magról neveled, hanem palántát vásárolsz, és azt ülteted el.
Megfelelő elhelyezés
A fűszernövények egy nap 6-8 óra napsütést igényelnek, így az oregánó is. Ha a lakásban neveled, akkor érdemes az ablakpárkányon elhelyezni, de arra figyelj, hogy 8 óránál tovább ne süsse a Nap, ahogy arra is, hogy ne közvetlenül tűző napfény érje.
Megfelelő mennyiségű trágya
Az oregánó trágyázásához a legjobb, ha házi készítésű komposztot használsz, ezzel ugyanis dúsítani tudod a növényt. De ahogy az öntözés esetében, itt is figyelj, hogy ne vidd túlzásba, ugyanis a túl sok komposzt a növénynek sem tesz jót, és kártevőket, rovarokat is odavonz, melyek megtelepednek és károsítják a növényt.
Betakarítás és metszés
Amikor szüretelsz, figyelj rá, hogy levágd a kiválasztott ágakat, és semmiképpen ne gyökerestül tépd őket ki! Így ugyanis csak elpusztítod a növényt, és kezdheted a nevelgetést elölről. Akkor is metszd meg az oregánót, ha nincs szükséged a fűszerre, a növénynek ugyanis szüksége van erre a fajta visszavágásra.