Az egész világon, így Magyarországon is nagyon nagy népszerűségnek örvend a virsli, legfőképpen azért, mert könnyen elkészíthető, finom ételt készíthetünk a segítségével. Azt viszont kevesen tudják, hogy miből és hogyan készül ez a csábítónak tűnő húsétel, most ezt mutatjuk meg nektek!
Szinte mindenhol találkozhatunk vele, a boltokban megvásárolhatjuk becsomagolva, de minden sarki büfében ott díszeleg, forró, íncsiklandó hot dog formájában, de ott van a különböző vásárokon, felvonulásokon, pályaudvarokon, strandokon, mindenhol.
Ketchup-pal, mustárral, majonézzel, tormával, ki hogy szereti, az viszont tény, hogy az emberek 90 százaléka fogyasztja, szinte minden héten. Mára már kicsit visszaszorult utcai fogyasztása, de otthon még mindig előszeretettel eszegetjük az előre csomagolt formában megvásárolható virslit, ráadásul a gyerekek egyik nagy kedvencévé nőtte ki magát.
De miből is készül a virsli?
Ma már köztudott tény, hogy a párizsihoz hasonlóan a virslibe is húsipari hulladék kerül, amiben semmi sem egészséges, ráadásul nem is tápláló. Azt viszont már kevesebben tudják, hogy milyen segédanyagokkal és eljárásokkal készül ez a finomság. Csak hogy néhányat említsek: porc, bőrke, nyesedék, némi hús (jobb esetben), víz, az állag megóvásához pedig foszfátokat és nitriteket használnak, amivel tartósítják és kezelik a virslit, ezzel akadályozzák meg az elszíneződést, és növelik a vízmegkötő képességét.
Ez azonban még nem minden, az alább található videóból kiderül az is, hogy a disznó-, a marha-, és a csirkehús egyvelegén kívül rengeteg adalékanyag kerül a virslibe, amik téged is megtévesztve ízletesebbé és szemmel láthatóan frissebbé teszik. Szójafehérje, kukoricaszirup, étkezési keményítő, vérplazma, mindegyiknek ismert már a káros hatása, ezeken kívül fűszerkivonatokat és fűszeraromákat használnak.
Az alacsony hústartalom miatt pedig érkezik a nitrites vér, vagy más színezék, az íz fokozása gyanánt nem maradhat ki glutamát, vagy a ribonukeotid-származék, bél helyett pedig műanyagba töltik, ami még a füstölést sem teszi lehetővé, szóval azt esetenként a péphez adott füstaromával imitálják. Ha nekem nem hisztek, nézzétek meg a videót, ott mindent megtekinthettek a saját szemetekkel!
A következő oldalon még több érdekességet megtudhatsz a virsliről!