Lehetséges veszélyforrások
A vaníliát szerencsére kevés természetes ellenség fenyegeti, főleg akkor, ha házon belül tartod.
Gyökérrothadás
Mint említettük, nagyon oda kell figyelned, nehogy túlöntözd növényeidet. A vanília különösen érzékeny erre, és mivel egy orchideaféléről van szó, így jobban szereti, ha az öntözések között hagysz némi szárazságot neki. Ha gyökerek túl nedvessé válnak, akkor kirohadnak. Ha nem vagy biztos a dolgokban, akkor inkább öntözz kevesebbet, mint többet.
Csigák
Egyedül a csigáktól és meztelen csigáktól kell féltened vaníliáidat, ugyanis ezek előszeretettel dézsmálják meg a növények gyökereit és leveleit. Ha a szabadban termesztesz, és tartasz ezektől a kártevőktől, akkor szórj „védőfalat” kovaföldből vagy tojáshéj-szilánkokból köréjük – ez a csigákat, és jó néhány rovarfélét is megállít majd.
Társültetés
A vanília mellé remek társ a banán, és a nyílgyökér, de lehetőleg ne ültesd őket borsók és babok közelébe.
Szüretelés és tárolás
1. Szüreteld le a terméseket – Ez talán a legegyszerűbb lépése az egész folyamatnak. Fogj egy sima vagy metszőollót, és vágd le vele a terméstokokat a vaníliáról. A termések akkor érettek meg a szüretelésre, ha a tokok sárgulni kezdenek.
2. Izzaszd meg a babokat – A szüretelés után a babokat egy úgynevezett „izzasztásnak” kell alávetni. Csomagold őket egy vastag takaróba, vagy törölközőbe, és hagyd őket kint egy száraz helyen 3-4 napra. Ez után ellenőrizd őket – ha minden rendben, akkor halványbarna színük kell, hogy legyen.
3. Szárítsd ki őket – Az izzasztást a szárítás követi, méghozzá napon. Hagyd kint a babokat a napon egy egész hónapra. Ha ez kész, felületük tapintása bőrszerű, színük pedig sötétbarna kell legyen. Ha idáig eljutottál, akkor a babok készen állnak a tárolásra
4. A vaníliababok megfelelő tárolása – Az izzasztott, napon szárított vaníliababokat légmentesen zárható dobozban kell tárolni egy napfénytől védett, hűvös, száraz helyen (pl. az éléskamrában vagy a pincében. Időnként érdemes rájuk pillantani, hogy milyen állapotban vannak, és nem-e kezdtek el penészedni. Ne tartsd őket hűtőben, vagy fagyasztóban, mert ilyenkor kiválik belőlük a maradék nedvesség is, és penészessé válhatnak!