Gyerekkorunkban sokan elgondolkodtunk azon, hogy bárcsak létezne olyan zöldség is, aminek jégkrém íze van. Nos, a vanília pontosan ez a növény, és az ősi azték civilizáció tagjai volt az első szerencsések, akik megízlelhették az orchideák családjának egyetlen fogyasztható termését. Külön érdekesség (és az aztékok zsenialitását bizonyítja), hogy a frissen szüretelt vaníliának nincs íze –szakszerű gőzölésre és erjesztésre van szükség, hogy a magvak kiengedjék magukból illatos aromájukat.
Na, de hogyan léphetsz az ősi aztékok nyomdokaiba, és termeszthetsz te is otthonodban vaníliát? Útmutatónk pontosan erre a kérdésre ad részletes választ!
Érdekességek a vaníliáról
A vanília a kosborfélék (Orchidaceae) családjába tartozó Vanilla nemzetségnek, illetve a nemzetségbe tartozó néhány faj fűszerként felhasználható termésének elnevezése. Erre a célra elsősorban a Vanilla planifolia fajt termesztik, de felhasználható a Vanilla pompona és a Vanilla tahitiensis is. A fűszer (Vanillae fructus) 10–20 cm hosszú és 3–10 mm vastag toktermés. Fénylő felületű, hosszanti irányban ráncos, gyakran fehér vanília kristályok kiütnek rajta. A vanília a sáfrányt követően a második legdrágább fűszer a világon.
Minőségét aromája, színe, hajlékonysága jellemzi. Magas nedvtartalmú növény, csak kiszáradás után válik törékennyé. Ilyenkor már kevéssé értékes. Vanillint, illatanyagot, vanillinsavat, zsírt, gyantát tartalmaz. A világ legnagyobb vaníliatermelője Madagaszkár, amely az összes vaníliatermelés mintegy 80 százalékát adja. Rajta kívül Indonézia, Mexikó, a Comore-szigetek és Réunion rendelkezik még jelentősebb vaníliatermeléssel.
A vanília jellemzői
Sok orchideához (kosborféléhez) hasonlóan a vanília (latin és angol nevén Vanilla) is egy úgynevezett epifiton növény, ami azt jelenti, hogy egy másik növényen fejlődik ki, de nem élősködik rajta. A vanília indái cikkcakkosan kúsznak fel a fák törzsére, és hosszú, lédús, lándzsaformájú leveleket növesztenek. Minden virágzó szár egy-két tucat krémes virágot hoz, és egy kifejlett, nagyobb vanílián akár több száz virág is tündökölhet. A vanília terméseit babnak nevezzük.
A vaníliák fajtái – A vaníliának több fajtája is van, amelyek különböző ízeket kínálnak. Íme néhány ezek közül!
Madagaszkári – A Madagaszkári Bourbon vaníliabab a legelterjedtebb változat, és ez az, ami a legtöbben klasszikus vanília ízként ismerünk. Ideális sütéshez, vagy édességek ízesítéséhez.
Mexikói – A mexikói vanília egy különleges fajta. Kellemes, klasszikus ízükhöz némi fűszeresség is társul. Remek választás csokis és fahéjas ételek ízesítéséhez, illetve barbecue-szószok kikeveréséhez.
Indonéz – Ez a változat enyhébb, földes, kissé füstös ízzel rendelkezik. Jól megy süteményekhez és természetesen csokis ételekhez is.
Tahitii – A tahitii változat kellemes gyümölcsös ízt kínál, ami egy kissé a cseresznyére emlékeztet. Tökéletes jégkrémekhez, gyümölcsök mellé, vagy pudingokhoz.
Indiai – Az indiai vanília határozott ízzel büszkélkedik, éppen ezért remek (nem nehéz kitalálni) csokoládék mellé.
Tongai – A tongai vanília kevésbé fűszeres, azonban ezt érdekes fás ízzel ellensúlyozza. Nagyszerű választás olyan ételekhez, amelyekben a fügéké és/vagy a mazsoláké a főszerep. A következő oldalon mindent elmondok a vanília termesztéséről, érdemes lapozni egyet!
Mi és a partnereink információkat – például sütiket – tárolunk egy eszközön vagy hozzáférünk az eszközön tárolt információkhoz, és személyes adatokat – például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat – kezelünk személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez, nézettségi adatok gyűjtéséhez, valamint termékek kifejlesztéséhez és a termékek javításához. Az Ön engedélyével mi és a partnereink eszközleolvasásos módszerrel szerzett pontos geolokációs adatokat és azonosítási információkat is felhasználhatunk. A megfelelő helyre kattintva hozzájárulhat ahhoz, hogy mi és a partnereink a fent leírtak szerint adatkezelést végezzünk. Másik lehetőségként a megfelelő helyre kattintva a hozzájárulás megadása előtt részletesebb információkhoz juthat, és megváltoztathatja beállításait.
Felhívjuk figyelmét, hogy személyes adatainak bizonyos kezeléséhez nem feltétlenül szükséges az Ön hozzájárulása, de jogában áll tiltakozni az ilyen jellegű adatkezelés ellen. A beállításai csak erre a weboldalra érvényesek. Erre a webhelyre visszatérve vagy az adatvédelmi szabályzatunk segítségével bármikor megváltoztathatja a beállításait.
A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
A cookie-kat és hasonló technológiákat a következők elősegítésére használjuk:
Tartalmak szolgáltatása és fejlesztése a jobb felhasználói élmény elérése érdekében
Biztonságosabb használat lehetővé tétele a sütikből az általunk kapott adatok felhasználásával.
A Weblap termékeinek szolgáltatása és jobbá tétele a profillal rendelkezők számára
Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat.
Jobban személyre tudjuk majd szabni a weboldal funkcióit.
Ez nem érinti a termékeink funkcióit.
Cookie-k használatával más vállalatok adatokhoz jutnak majd rólad.
A böngésződ vagy az eszközöd is kínálhat olyan beállításokat, amelyek segítségével eldöntheted, hogy be legyenek-e állítva a böngészőhöz cookie-k, illetve törölheted őket. Ezek a lehetőségek böngészőnként eltérnek, és fejlesztőik mind a rendelkezésre álló beállításokat, mind azok működését bármikor megváltoztathatják. 2020. október 5-i állapot szerint az alábbi hivatkozásokon találhatsz további információt a népszerű böngészőkben kínált beállítási lehetőségekről. A Facebook-termékek egy bizonyos része esetleg nem működik megfelelően, ha letiltottad a böngészőkben a cookie-kat. Fontos tudni, hogy ezek a beállítási lehetőségek eltérnek a Facebook által kínált beállítási lehetőségektől.