A savanyított uborka legnagyobb titkai

A magyar konyha elengedhetetlen alakja - A savanyított uborka titkai!

Szélesi Ferenc
hirdetes
Tudd meg a savanyított uborka készítésének titkait

Mehetnek az uborkák

Hogy mekkora uborkákat használsz, az csak kerted termékenységén múlik, de ügyelj rá, hogy egészben beleférjenek az üvegbe. Hogy mennyit teszel egy üvegbe, az szintén a méretüktől függ majd – lehetnek kisebbek, nagyobbak, és ezek keveréke is. Az üvegbe helyezés előtt alaposan öblítsd le őket, és dörzsöld le róluk a koszt, de ügyelj rá, hogy ne sérüljön meg a bőrük. Ezután mehetnek sós-fűszeres oldatba – használj egy kanalat, amivel a víz felszíne alá nyomkodhatod őket, hogy minél több beférjen.

Ha nincs elegendő uborkád egy üveg feltöltéséhez, ne aggódj – ha másnap szüretelsz néhányat, azokat még hozzáadhatod a többihez. Tölts annyi uborkát az üvegbe, hogy míg szinte teljesen be nem telik Ha egy kicsivel több vízre van szükséged, hogy teljesen lefedd az összes uborkát, akkor adj hozzá egy keveset, de ügyelj rá, hogy ne csorduljon túl az üveg – ezzel mind a sóból, mind a fűszerekből veszítenél.

hirdetes

Indulhat a savanyítás

Habár befőttesüvegeidre helyezhetsz súlyokat, vagy akár lezárható fedőket is, nem feltétlenül muszáj külön befektetned ezekre. Győződj meg róla, hogy a víz elérje az üveg száját, majd nyomkodd be egy kanállal az uborkákat az üveg ívelt „vállai” alá, hogy ne kandikáljanak ki a vízből. Ez után fogj egy műanyag zacskót, húzd rá az üvegre, majd gumizd rá, hogy légmentesen lezáródjon. Végül helyezd egy meleg helyre, ahol nem éri közvetlen napfény. Azért javasoljuk inkább a műanyag zacskós lezárást a tető helyett, mert így látni fogod, ha a gázok gyűlni kezdenek az üvegben.

Ilyenkor elég csak levenni a zacskót, várni egy percet, hogy a gázok kiszellőzzenek az üvegből, majd visszahúzni rá. Ha az első lezacskózás után 24 órával a víz teteje habossá válik, akkor minden rendben halad! A hüvelykujj méretű uborkáknak nagyjából 3-4 napra lesz szükségük így, hogy megsavanyodjanak, és kellően átvegyék a fűszerek ízét. A felszeletelt uborkák valamivel gyorsabban elkészülnek, míg az igazán nagy daraboknak akár 10 napra is szükségük lehet – idővel ezt is kitapasztalod majd. A legegyszerűbben úgy ellenőrizheted őket, hogy beléjük kóstolsz!

Nem csak uborkákra jó

Ugyanezt a módszert számos más zöldség savanyítására is alkalmazhatod, legyen szó répáról, karfiolról, brokkoliról, babról, vagy sok-sok másról. Kísérletezz különféle fűszerezésekkel és savanyítási időtartamokkal is, hogy rátalálj kedvenc receptedre! Bármit is savanyítasz (így, vagy más módszerrel), ügyelj rá, hogy tiszta, friss zöldségeket használj! A megfelelően savanyított élelmiszerek így akár hetekig is megőrzik a szavatosságukat kellően hűs, sötét helyeken!

Forrás: Fotó: Pixabay

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2024-08-07

Öko, bio, organikus…mi ez? Most utánajártunk a rejtélynek!

Az organikus/bio/ökológiai gazdálkodás lényege, hogy óvja a talaj termékenységét, előtérbe helyezve a növények, állatok és a talaj természetes egyensúlyát.

2024-08-03

Agrár rövid hírek a közelmúltból: a talaj, a kukorica, az aratás és más érdekes témák

Agrár hírek a közelmúlt néhány aktualitásával kapcsolatban. Az agrárium világában számos érdekes és izgalmas esemény történt a közelmúltban. Olvasd el most!

2024-08-01

Agrárhírek: Aktuális hírek a dinnyetermés és a takarmányozás témában

Agrárhírek: Utánajártunk milyen aktuális hírek és érdekességek vannak az agráriumban. A dinnyével, termesztésével és takarmányozással kapcsolatos hírek jönnek!

2024-07-17

Horgászat a Balatonnál: Hol és Hogyan Érdemes Horgászni?

A Balaton számos halfaj otthona, így a horgászok számára ideális helyszín. Ebben a cikkben áttekintjük, hol és hogyan érdemes horgászni a Balatonnál 2024-ben!

2024-10-22

Fenntartható gazdálkodás: hogyan csökkentsd az energiafelhasználást a termelés során?

Csökkentsd a gazdaságod energiafelhasználását tippjeinkkel. Ismerd meg az energiatakarékos rendszerek, megújuló energiaforrások és új technológiák előnyeit!

2024-11-13

Felkopaszodott mikulásvirág elleni tippek! Így előzd meg idén

A felkopaszodott mikulásvirág problémájával sokan találkoznak az ünnepek alatt és után. Mutatunk néhány hasznos tanácsot és tippet az elkerülése érdekében.

2024-11-20

Téli kerti munkák: Hogyan gondozzuk kertünket a hideg hónapokban?

A téli kerti munkák célja, hogy kertünk egészségesen és készen várja a tavaszi megújulást. A tél közeledtével nézzük át a legfontosabb teendőket a kertben.

2024-11-20

Így készül a grincsfa házilag: az év legkreatívabb karácsonyi ötlete

A grincsfa tökéletes választás, ha idén valami különleges és egyedi karácsonyi dekorációval szeretnéd feldobni otthonodat. A grincsfa készítés nem is nehéz!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

fruktóz (levulóz, gyümölcscukor)

a —>monoszacha-ridokhoz tartozó ketohexóz, szabad állapotban igen elterjedt mind a... Tovább

méhcsalád

szűkebb értelemben a benne együtt élő méhegyedek összessége, függetlenül koruktól,... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gazdaság