A savanyított uborka nem hiányozhat a magyarok asztaláról, hozzá hasonló finomságról nem is nagyon tudunk. Szerencsére nemcsak a boltban vásárolhatjuk meg, hanem saját magunk is elkészíthetjük, ehhez viszont ismernünk kell néhány fontos titkot, ezeket osztjuk meg most veletek!
A savanyú uborka a magyar éléskamrák kötelező tagja. Kevés olyan fogás van, amit ne tehetne még jobbá ez a ropogós savanyúság, ami ráadásul kifejezetten egészséges is (és kalóriák terén sem kell tartani tőlük, elvégre nagy részüket csupán víz alkotja).
Az uborka savanyításának számos módszere van, és mindegyikkel más eredményeket lehet elérni. Nincs rossz, vagy jó módszer – minden csupán ízlés kérdése. Léteznek összetettebb megoldások, amikhez befőző felszerelésre lesz szükséged, de mi most egy sokkal egyszerűbb alternatívát szeretnénk bemutatni, amivel néhány nap alatt isteni savanyú uborkákat készíthetsz magadnak! Lássunk is hozzá!
Kezdd a sóval és a fűszerekkel
Végy egy egyliteres tiszta befőttesüveget, és szórj bele két evőkanálnyi sót. Amennyiben fűszerezni is szeretnéd uborkáidat, hogy némi extra ízt adj nekik, úgy a fűszereket is ennél a lépésnél kell hozzáadnod a keverékhez. Ennek természetesen csupán az ízlésed szabhat határt – ha nincs ötleted, de szeretnél fűszerekkel kísérletezni, adj hozzá fél teáskanálnyi koriandert, és egy teáskanálnyi feldarabolt kaprot, vagy néhány édesköménylevelet egy gerezd hámozott fokhagyma társaságában.
Továbbá szárított paprikát vagy borsot is használhatsz. Ha azt szeretnéd, hogy uborkáid megőrizzék keményebb, ropogós állagukat, akkor helyezz az üvegbe egy alaposan átmosott szőlő, vagy tölgylevelet (vagy bármi mást, ami sok csersavat tartalmaz).
Jöhet a víz
Öntsd fel a sós-fűszeres keveréket vízzel (lehetőleg minél tisztább, szűrt vízzel) egészen az üveg egyharmadáig. Ez után tekerd rá a tetejét, és alaposan rázd össze, hogy minden jól elkeveredjen (vagy használj egy kanalat, csak ne felejtsd el leöblíteni, mielőtt egy olyan üveget kevernél vele, amiben más fűszerek vannak). A cél az, hogy a só alaposan feloldódjon a vízben. A további lépéseket a következő oldalon találhatjátok meg, érdemes lapozni egyet!
Forrás: Fotó: Pixabay