Termésünk konzerválása házilag - tudj meg mindent az otthoni tartósításról

Így tartósíthatod többlettermésedet házilag

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH
hirdetes
Tartósítás házilag

A választott konzerválási módszert a tartósítandó ételek pH értéke határozza meg, vagyis hogy mennyire savas ételekről van szó. A nedves dunsztolást 4,6 és annál alacsonyabb pH értékű (savas) ételekhez szokás csak használni, habár régebben kevésbé savas terméseknél is alkalmazták. A nyomással való tartósítással forráspont feletti hőmérsékletek érhetők el, amire azért van szükség, mert például a botulizmust okozó Clostridium botulinum baktérium képes túlélni akár a 100°C-ot is.

A házilag készített konzervek egy nagyon fontos szempontból biztonságosabbak, mint a bolti verziók. A forgalmazott konzervek belső falát egy műanyag réteg fedheti, amely biszfenol A-t (BPA) tartalmazhat. Ez a vegyi anyag még minimális mennyiségben is hormonzavarokat okozhat, továbbá fokozhatja a különböző daganatos megbetegedések, a terméketlenség, a korai pubertáskor illetve a különböző anyagcsere-rendellenességek, például a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét.

hirdetes

Tippek a sikeres tartósításhoz

Ha csak most kezdesz el ismerkedni a tartósítással, akkor a legjobb, ha személyesen részt veszel egy adag házi konzerv elkészítésében. Kérdezd körben ismerőseidet és családtagjaidat, hogy ki szokott ilyesmit csinálni, és kérd meg őket, hogy csatlakozhass hozzájuk – így bevált, biztosan működő technikákat tanulhatsz, és a gyakorlati tanulás egyébként is a leghatékonyabb tanulási módszer.

1. Ha nem vagy benne biztos, hogy milyen tartósítási módszert használj, az adott termésekhez akkor válaszd a nyomásos eljárást.

2. Az eredmény minősége első sorban a nyers terményektől függ. Használj házi termesztésű, nem vegyszerekkel kezelt gyümölcsöket és zöldségeket, vagy győződj meg róla, hogy a tartósításra a vásárolt termékek organikusak. Ne tartósíts sérült, horpadt, foltos gyümölcsöket a tartósítás során – ezzel nem javíthatsz az állapotukon.

3. Tartósítás előtt mindig ellenőrizd a befőttesüvegeket, hogy nincsenek-e megrepedve, és hogy tökéletesen zárnak-e. A hibás üvegek továbbrepedhetnek és akár szét is törhetnek a nyomás alatt.

4. Mindig legyen kéznél a nyomástartósító kézikönyve. Ennél jobb útmutatót keresve se találnál az eszközhöz. A következő oldalon még több tipp és trükk vár! 

Forrás: Fotó: pxhere.com

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2024-10-11

Szilvatorta recept a New York Times-ból: 40 éve hódít egyszerűségével

A szilvatorta, amelyet először a New York Times tett közé és nagyon népszerű édességgé vált. Olvasd el a történetét és a gyors és egyszerű pite receptet.

2024-10-25

Gyümölcsfa ültetése ősszel? Szakértői tanácsok a sikeres ültetéshez

A gyümölcsfa ültetése ősszel is bátran kivitelezhető. Kertészeti szakember tanácsai alapján vesszük végig a gyümölcsfa ületés szakszerű lépéseit ősszel!

2024-10-25

Agrárszakértő tanácsai a gyümölcsfa őszi metszéséhez – így vágj bele

A gyümölcsfa őszi metszése segít abban, hogy a fa erős, egészséges legyen. Az agráriumban tevékenykedő kertészeti szakember tanácsai révén garantált a siker.

2024-10-31

Datolyaszilva receptek: készíts belőle süteményt vagy házi lekvárt

Fenséges datolyaszilva receptek. Próbálj ki új ízeket a datolyaszilvával, készíts belőle ínycsiklandó kókuszos süteményt vagy különlegesen finom házi lekvárt!

2024-12-09

Téli borsó vetése: hasznos tippek a gazdag tavaszi szürethez

A téli borsó vetése remek lehetőség arra, hogy már tavasszal friss, zsenge termést takaríts be – megfelelő gondoskodással bőséges szüretben lehet részed!

2024-11-22

Téli sarjadékhagyma termesztés: friss zöldség a leghidegebb hónapokban

A téli sarjadékhagyma termesztése egyszerű és praktikus módja annak, hogy a hideg hónapokban is friss, vitaminokban gazdag zöldség kerüljön az asztalodra.

2024-10-03

Őszi magaságyás tipp: 2 népszerű spenót, amit még időben elültethetsz

Két népszerű spenót, amelyeket még pont időben elültethetsz az őszi magaságyásba, hogy friss zöldséget szüretelhess az őszi-téli és a tavaszi szezon során.

2024-10-18

Ízletes fekete retek receptek: így készíts egészséges finomságokat

Fekete retek receptek segítségével könnyedén készíthetünk egészséges és finom ételeket ebből a tápláló zöldségből. Használjuk ki a fekete retek gyógyhatásait!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

erőforrás

a vállalat termelőerőinek összessége; származásuk szerint többfélék lehetnek. A... Tovább

talajfertőtlenítő szerek

a talajban levő, kárt okozó élőlények (—>-mikroorganizmusok, állatok) ellen használt... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gazdaság gyümölcs Zöldség