Biztos vagyok benne, hogy szinte mindenki imádja a görögdinnyét, nekem nyáron az egyik legkedvesebb csemegém, nagyon szeretem! Sajnos azonban nagyon sok mindenre oda kell figyelni, mielőtt megvesszük és hazavisszük! Mutatom, hogy mi a legfontosabb!
Miért olyan jó nyáron a görögdinnye?
A görögdinnye jelentős mennyiségű cukrot tartalmaz. A kémiai elemek közül elsősorban kálium, nátrium, kalcium, vas és foszfor található benne. Táplálkozási értéke a könnyű emészthetőségében, a gyomor- és bélműködést serkentő, valamint vízhajtó hatásában rejlik.
Ugyanakkor nem elhanyagolható a benne lévő víztartalom sem. Napjainkban a biológiailag tiszta víz egyre fontosabb az emberi szervezet számára. Fontos a dinnyék nyersrosttartalma is, mely elősegíti a vastagbél működését, javítja az emberek közérzetét. A termés alakja igen változatos, a gömbtől, a megnyúlt gömbtől a megnyúlt hengeres formáig változik.
Egy-egy termés tömege 2–15 kg. A héj színe fehéres, világoszöld, közép zöld, kékeszöld, feketés zöld lehet. Felülete sima vagy enyhén barázdált, rajzolata lehet csíkozott, márványozott. A héja 1–2 cm vastag. A hús színe fehér, sárga, citromsárga, sötétebb sárga, világos rózsaszínű, piros, vérvörös. Most pedig elmondom, mire kell odafigyelned, mielőtt megveszed a görögdinnyét!
Milyen a rossz görögdinnye?
Manapság az a legnagyobb baj, hogy szinte mindenki görögdinnyét termeszt. Kínában például egyes információk szerint már hozzáfogtak elképesztően óriási görögdinnyék termesztésének, amihez ráadásul egy bizonyos vegyi anyagot használnak, a legrosszabb hír az, hogy az egyik kísérlet annyira balul sült el, hogy a környéken lévő komplett görögdinnyemező szétrobbant, ugyanis túl sok növekedésserkentőt használtak…
Amire pedig oda kell figyelnetek, az a görögdinnyék magjai, ugyanis a rendes dinnyék magjainak színe leginkább fekete, barnás, szürke, krémszínű, néha fehér. A kínai, rossz minőségű, növekedésserkentővel termesztett görögdinnye magja viszont fehér, ráadásul sokkal nagyobb, mint egy normál dinnye. Jobban teszitek, hogyha addig nem vásároltok, amíg nincsen hazai dinnye. Amikor már a hazai termelők terméke kerül a zöldségeshez, nyugodtabb lehetsz!