Baktériumos golyvák
A gyökerek és az ágak baktériumos golyvái elgyengíthetik a fákat, amelyek így lassabban nőnek majd. A pekándiók levelei továbbá kisebbre nőhetnek meg, és előfordulhat, hogy a fák egyáltalán nem hoznak majd terméseket. Ha egy fád kihalt, akkor vizsgáld meg a gyökereit, hogy nincsenek-e rajtuk vastag, daganatszerű fás részek. Ezek a gyökérgolyvák. Sajnos nincs rájuk semmilyen gyógyír.
Varasodás
A pekándió varasodását egy gomba okozza, ami komoly problémát jelenthet fáid számára. Ez a betegség fekete foltokként jelenik meg a növények levelein, ágain és a terméseik héján is. Idővel ezek a foltok megnőhetnek, és a levelek még ki is lyukadhatnak tőlük. A varasodástól a termések idő előtt lepotyoghatnak a fákról, de az is előfordulhat, hogy a fa kisebb diókat terem, vagy azok hozzáragadnak a héjukhoz. Növényvédő szerekkel előzheted meg.
A pekándió betakarítása és tárolása
Attól függően, hogy milyen változatokat ültettél, illetve hogy milyen éghajlaton neveled őket, a pekándiók valamikor az őszi hónapokra érnek be. Egy teljesen kifejlett fa akár 18-22 kg termést is hozhat évente. A pekándiók akkor érettek meg a betakarításra, amikor héjuk külső rétege szétreped. Ilyenkor a diók gyakran ki is potyognak belőlük.
Érdemes rendszeresen körbejárni fáidat, hogy minél előbb felszedegethesd őket, hogy ne nedvesedjenek be a földön (és hogy a mókusok ne lopkodhassák el őket). Egy határozott rázással rásegíthetsz a diók lepotyogtatására. Vizsgáld meg a diókat, és nézd meg, hogy nincsenek-e rajtuk lyukak, vagy bármilyen más jele annak, hogy rovarok rongálták volna meg őket. Ezeket meghagyhatod a közelben élő vadállatoknak.
A disznók szintén szeretik a pekándiót. Miután összeszedted és kiválogattad őket, a pekándiókat nagyjából két hétig kell majd szárítanod. Terítsd szét őket egy lapos rácson, hogy alul-felül átjárhassa őket a levegő, és ügyelj rá, hogy a két hét során ne érje őket napfény. A szárítás után légmentesen zárható tárolóban tartsd őket, egy napfénytől védett helyen. Így akár hónapokig is felhasználhatók maradnak. Hűtőben továbbá hat hónapig, fagyasztóban pedig legfeljebb egy évig tárolhatók.