Szeretnél te is csodaszép, hasznos és isteni finom terméseket hozó paradicsomfát nevelni a kertedben? Ha igen, akkor mindenképp tarts velem most is, cikkemben bemutatom a paradicsomfát, valamint elmondom, mi szükséges a termesztéséhez, gondozásához, neveléséhez!
A tamarillo a paradicsomfa (Solanum betaceum) termése. Ezeket a sokoldalú gyümölcsöket többféleképpen is felhasználhatod a konyhában (pl. szószokhoz, savanyításra, stb.) de akár frissen is élvezheted őket. Meglepő módon azonban mégis nagyon ritkán hallunk róluk a hétköznapi beszélgetések során, és még a kertészek sem fordítanak rájuk különösebb figyelmet.
Pedig a paradicsomfák nagyon termékeny haszonnövények, amik számos ízletes tamarillóval hálálják meg a gondoskodást. Ezek a gyümölcsök ráadásul nem egyszerre érnek, hanem szakaszokban, így nem kell attól félned, hogy hirtelen a nyakadon marad egy nagy rakás tamarillo, amivel nem tudsz mit kezdeni. Ha érdekelnek ezek az egzotikus gyümölcsök, akkor az alábbiakban megtalálsz mindent, amit egy kertésznek a paradicsomfa termesztéséről tudnia kell!
A paradicsomfa fajtái
Ruby Red – Ez a legnépszerűbb paradicsomfa-fajta, aminek a termésével a leggyakrabban találkozhatunk az üzletekben. Íze meglehetősen savanykás, de ettől függetlenül finom. Fogyasztható frissen, szószként, savanyítva és felhasználható csatniban is.
Ecuadorian Orange – Ez a paradicsomfa halvány narancssárga színű tamarillókat terem, amiknek krémes, édes húsa van. Kiválóak frissen, vagy édes ízeket igénylő receptekhez.
Oratia Red – Az Oratia Red egy nagy szemű terméseket kínáló paradicsomfa, aminek gyümölcsei sötétvörösek és savanykás ízűek. A savanykás íz frissen némi cukorral vagy mézzel ellensúlyozható, de nagyszerű lekvár is készíthető belőle.
Solid Gold – A Solid Gold paradicsomfák termései kifejezetten finomak frissen, mert kevésbé savanykásak. Ettől függetlenül nagyon jók lekvároknak és más tartósított finomságoknak.
Rothamer – A Rothamer paradicsomfák méretes, vörös színű tamarillókat teremnek, amelyek akár 85 grammosak is lehetnek. A termések húsa valójában sárga, magvaik pedig pirosak. Ízük édesebb, mint a legtöbb tamarillóé. Kaliforniából származnak és nagyon termékenyek.
Goldmine – Nevéhez hűen („aranybánya”) a Goldmine paradicsomfák kívül-belül sárga, finom gyümölcsöket teremnek. Mint minden tamarillo, fogyaszthatók frissen, de gyümölcssalátákban is megállják a helyüket.
Hardy Tamarillo – A „Hardy Tamarillo” (Cyphomandra corymbiflora) zöldes-fehér gyümölcsöket hoz, amelyek kisebbek ugyan az átlagnál, azonban ezek a paradicsomfák akár -9°C-ban is képesek túlélni. A következő oldalon mindent megtudhattok a paradicsomfa ültetéséről, gondozásáról, érdemes lapozni egyet!
Fotó: Schutterstock