Magánfőzött párlat készítése – Minden tudnivaló a magánfőzött párlat készítéséről

Magánfőzött párlat készítése – Itt az alkalom, hogy kipróbáld!

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH
hirdetes
házi pálinka

Magánfőzött párlat készítése – A középpárlat

Mihelyst a kellemetlen szag megszűnik, váltsunk át középpárlat gyűjtésére, mert az előpárlat után azonnal kellemes aromákban feldúsult anyagok párolódnak le, ez pedig a párlat legértékesebb része! Fontos, hogy a középpárlatot külön zárt edénybe gyűjtsük. A középpárlat az alszesz jelentős, 40-50 százalékát teszi ki, szeszfoka pedig 50-60 fk körül mozog, íze, illata hamisítatlan, hibátlan, könnyen felismerhető! 

Magánfőzött párlat készítése – Az utópárlat

Akkor kell utópárlat leválasztásra átváltanunk, amikor kezd megjelenni a jellegzetes főtt fazék-, üst íz, ami savanyú szagú. Az utópárlat általában 15-25 szeszfokos, az alszesz 25 százalékát teszi ki. Általában akkor kell elkezdenünk új edénybe gyűjtenünk, amikor a kifolyó párlat alkoholtartalma 30 fok alá csökken. 

hirdetes

Magánfőzött párlat készítése – Érlelés, tárolás

A lepárolt pálinka még nem tekinthető kész italnak, kissé megviselt kinézete, és magas szeszfoka miatt. Ilyenkor illata szúrós, íze csípős, karcos, aromája hiányos, nem harmonikus. Fontos tudni, hogy a nemes gyümölcsből készített pálinkák igazi értékei, vagyis illat-, és ízviláguk 40-48 fokos alkoholtartalom mellett teljesednek ki, ezért eredeti alkoholtartalmát csökkentenünk kell – ezt hígítással tehetjük meg! 

Magánfőzött párlat készítése – Hígítás

Csak tiszta, ionmentes, semleges ízű és illatú, desztillált vizet használjunk! Hígításnál fontos szabály, hogy a pálinka és a víz azonos hőmérsékletű legyen, és minden esetben a vizet töltsük a pálinkába, ne pedig fordítva! Érdemes a számított mennyiségű vizet több lépésben, kis mennyiségben, keverés mellett adagolni, így megóvhatjuk a magas koncentrációjú pálinka értékeit. Ha van mondjuk hét liter 59 fokos pálinkánk, és ezt szeretnénk 48 fokosra hígítani, akkor összesen 1,6 liter vizet kell hozzáadnunk - képlet: 7x59/48)-7.

Magánfőzött párlat készítése – Érlelés

Lefőzés után ízében friss, ízben karcos. Legalább 3-4 hónapra van szükség ahhoz, hogy valamelyest letisztuljon – ekkor lesz kicsit lágyabb, kevésbé karcos, már érezhetjük a gyümölcs finom illatát és ízét. Ha még várunk várunk, akkor még jobban helyreállnak a párlat belső egyensúlyai, megszűnik a darabossága, nyersessége, letisztul és isteni finommá válik. Ezután lehet palackozni és tovább pihentetni a pálinkát. Sok sikert kívánok mindenkinek! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2024-12-12

Agyaggolyók a növénygondozásban: Minden, amit tudnod kell

Az agyaggolyók nemcsak egyszerűek és praktikusak, de valódi segítséget nyújtanak a növények egészséges fejlődésében – fedezd fel, hogyan használhatod őket!

2024-10-11

Szilvatorta recept a New York Times-ból: 40 éve hódít egyszerűségével

A szilvatorta, amelyet először a New York Times tett közé és nagyon népszerű édességgé vált. Olvasd el a történetét és a gyors és egyszerű pite receptet.

2024-12-11

A legnépszerűbb karácsonyi cserepes virágok bemutatása és gondozása

Merülj el a karácsonyi cserepes virágok varázslatos világában, és ismerd meg, hogyan hozhatnak ünnepi fényt otthonodba. Eközben gondozásukról is olvashatsz.

2024-12-07

A legszebb orchidea fajták: ezeket add ajándékba idén karácsonykor

Fedezd fel a legszebb orchidea fajtákat, amelyek idén karácsonykor is tökéletes ajándékok lehetnek, és örömet szerezhetsz velük minden növénykedvelőnek!

2024-12-05

Vágott vagy földlabdás karácsonyfa? Így válassz a szakértő szerint

Vágott vagy földlabdás karácsonyfa? Segítünk dönteni, hogy idén is tökéletes legyen az ünnepi hangulat – fedezd fel mindkét opció előnyeit és hátrányait!

2024-12-07

Öreg karácsonyi kaktusz? Mutatjuk, hogyan fiatalíthatod meg

Egy öreg karácsonyi kaktusz az évek során elveszítheti formáját, kevésbé lehet virágzó. megmutatjuk a fiatalítás technikáit az öreg karácsonyi kaktusznál.

2024-10-25

Gyümölcsfa ültetése ősszel? Szakértői tanácsok a sikeres ültetéshez

A gyümölcsfa ültetése ősszel is bátran kivitelezhető. Kertészeti szakember tanácsai alapján vesszük végig a gyümölcsfa ületés szakszerű lépéseit ősszel!

2024-10-25

Agrárszakértő tanácsai a gyümölcsfa őszi metszéséhez – így vágj bele

A gyümölcsfa őszi metszése segít abban, hogy a fa erős, egészséges legyen. Az agráriumban tevékenykedő kertészeti szakember tanácsai révén garantált a siker.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Happy Cats - Vidám Cicák Alapítvány

Állatvédõ szervezet Szabó Piroska Adószám: 18153990-1-42 Bankszámlaszám:... Tovább

kombinált hatóanyagú gombaölő szerek

a gombaölő hatóanyagok gyári kombinálásának fő célja a biol. hatássáv bővítése, a... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek gyümölcs Házi kert