Szóval nézzük a lépéseket! Nagyon egyszerű lesz, egy kezdő is meg tudja csinálni. A 2 liter vizet a cukorral forrald fel egy edényben, majd mikor kész, vedd le a tűzról és tedd félre hűlni. Míg ez hűl, addig a barackokkal foglalkozunk.
Az igazi háztáji barack héja könnyen elválik a húsától, így ezzel sokkal könnyebb dolgozni. Ha nem találtál ilyen barackot és nem jön le nagyobb darabokban a héja, akkor van egy hasznos trükk, hogy hogyan szedheted le gyorsan róluk. A barackokat alján vágsz egy X jelet, majd jó forró vízbe beleteszed őket 1 percig. Fakanállal forgasd benne őket, hogy minden oldalukat érje a víz, a legjobb, ha el is merülnek. Egy percnél többet azért ne legyenek benne… Ezután vegyünk ki, majd tegyük jeges vízbe a barackokat, a bevágott X mentén pedig el is kezdhetjük lehúzni a héját.
Készítsük el az áztató lét, a másfél liter vízból és az 1 csapott kiskanál citromsav porból. Ebbe helyezzük szépen a lehéjazott, kimagozott, félbevágott barackokat egyesével. Én félbe szoktam csak vágni, így mutat jobban, de van, aki negyedeli is a barackokat. Ez a lé megakadályozza, hogy a barack bebarnuljon.
Ha a lé kihűlt, akkor szűrjük le a barackokat a citromsavas léből és kezdjük el telepakolni az előzőleg jól kimosott befőttesüvegeket a gyümölccsel. Fontos, hogy teljesen tiszták legyenek üvegeink, különben tönkre mehet a befőtt. Ezután öntsük rá a cukros, kihűlt lét is úgy, hogy az üveg tetejénél szinte ne is maradjon majd levegő, azaz töltsük színültig. Az üveg szájához tegyünk befőző fóliát feszesen, és csavarjuk rá a befőttesüveg tetejét. Ezután már csak a vizes dunsztolás marad hátra.
Egy magasabb edény aljára én papírtörlőt szoktam tenni több rétegben vagy egy konyharuhát, hogy a rárakott befőttesüvegek a kisebb összeütődéstől majd nehogy elpattanjanak. Erre helyezzük el befőttjeinket, de ne túl szorosan, majd töltsük fel vízzel úgy, hogy a befőttesüveg kb 3/4-éig érjen a víz, a kupak alatt legyen mindenképp.
Tűzhelyen nagy lángon gyorsan forraljuk fel, majd vegyük takarékra, hogy éppen gyöngyözzön a víz, így főzzük a befőtteket kb fél órán át. Ha kész, kapcsold le, és hagyd a vízben teljesen kihűlni. Ez lehet egy fél nap is akár. Mikor kihűlt, kész is van a befőtt, letörölve elteheted a szekrénybe vagy a spejzba. Jó étvágyat hozzá!